Vriend of online faker?

Lifestyle door Redactie

Chatten, programma's terugkijken, online shoppen; internet is eigenlijk dagelijkse routine. Door het wereldwijde web krijg je de mogelijkheid om via forums en andere chatboxen mensen te leren kennen over de hele wereld. Soms komt daar een mooie vriendschap uit voort. Of word je enorm verliefd op die ene jongen aan de andere kant van het land, waar je al maanden mee chat. Maar wat nou als die leuke jongen een faker blijkt te zijn?

vriendofonlinefaker

Fakers op het internet hebben verschillende redenen om zich anders voor te doen dan wie ze daadwerkelijk zijn. En dit gaat van vrij onschuldig tot erg gevaarlijk. Op profielsites als Facebook, Hyves of een online datingsite is het maar al te makkelijk om te liegen over je leeftijd en een profielfoto van een compleet ander persoon te plaatsen. Dit wordt vaak gedaan om meer aandacht te krijgen, mensen te lokken naar een betaalde site of om op een makkelijke manier mensen te ontmoeten op het internet.

Naakfoto’s en sms’jes
Angelique (19) dacht een paar jaar geleden via een jongerenforum een goede vriendschap met een jongen te hebben opgebouwd: “Deze jongen gaf mij het gevoel dat ik bijzonder was en luisterde naar me op de momenten dat ik me rot voelde. Ik werd ook verliefd op hem. Na een tijdje MSN’en hebben we nummers uitgewisseld en zaten we nachtenlang te sms’en. Hiervoor gebruikte ik wel de telefoon van mijn moeder, omdat zij een abonnement had".

Aan de verliefdheid van Angelique kwam snel een einde. “Op een gegeven moment plaatste de jongen naaktfoto’s op het forum. Er was alleen een lichaam te zien, en hij beweerde dat ik hem deze foto’s had gestuurd. Dit was absoluut niet waar, maar iedereen op het forum geloofde hem en ik werd weggepest. Ook stuurde hij sms’jes naar mijn moeder dat haar dochter ’s nachts op televisie te zien zou zijn”.

Angelique heeft nooit kunnen achterhalen wie deze jongen nou werkelijk was. “Ik heb deze persoon uit mijn leven verbannen en ben blij dat hij me met rust laat. Of hij nou echt negentien was, of een gestoorde freak van vijfenveertig zal ik nooit te weten komen, ben ik bang".

vriendofonlinefaker

In chatboxen kun je ook mensen tegenkomen met verkeerde bedoelingen. Eva (15) leerde een paar maanden geleden via een online community een jongen kennen waar ze uren mee kletste via MSN. “Deze vriendschap was best belangrijk voor mij, ik heb hem ook heel veel verteld over mijn leven. Tijdens een gesprek vroeg hij opeens of ik naakt voor de webcam wilde gaan staan. Toen dacht ik echt, dumpen die handel! Ik heb hem uit mijn contactpersonenlijst verwijderd, maar ik denk dat hij nog steeds actief is. Ik voelde me echt belazerd en vond het dom dat ik dit niet eerder opgemerkt had".

“Ik ben je vader….”
Ook via andere wegen kun je te maken krijgen met een online faker. Maaike (21) deed bij een televisieprogramma een oproep, omdat ze op zoek was naar haar echte vader. In no time kreeg ze een mailtje van een man die claimde haar vader te zijn, de beschrijving klopte helemaal. Ze kwam via het programma ook nog in contact met een meisje die ze een week later via MSN sprak. Maaike: “Het was eigenlijk een heel warrig gesprek. Ze zei dat een vriendin van haar ook haar vader had gevonden en hem ging ontmoeten. Dat was dezelfde man die een mailtje had gestuurd met het bericht dat hij mijn vader was, heel toevallig. Vlak daarna zei ze dat zij die vriendin was”.

Maar daarna kwam er een enorme klap voor Maaike. “Uiteindelijk gaf het meisje toe dat zij die mail naar de redactie van het programma had gestuurd en zich voorgedaan had als mijn vader. Het was allemaal één grote grap. Ik was heel verdrietig, geschokt, woedend en gebroken. Ik heb het daarna heel moeilijk gehad. Zo moeilijk dat ik op school niet meer mee kon komen en daardoor gepest werd”.

vriendofonlinefaker

Gladde praatjes
Over de gevolgen die zo’n actie kan hebben wordt eigenlijk helemaal niet nagedacht door de faker zelf, terwijl jij er wel heel erg verdrietig door kan blijven. Het is dan ook belangrijk om hier een melding van te maken bij de moderator van het forum of de redactie van de website waar je de faker tegen bent gekomen. Mail de link van het profiel van de oplichter en leg uit wat er is gebeurd. Dan wordt er zo snel mogelijk actie ondernomen. Doe dit ook als je een foto of andere informatie van jezelf ziet staan op een profiel dat niet van jou is. Wees ook eerlijk tegen je ouders of verzorgers, zij kunnen je vertellen wat je moet doen in zo’n geval en kunnen je geruststellen.

Engerds op het internet met verkeerde bedoelingen hebben vaak dezelfde strategie. De meiden in dit verhaal vertelden me allemaal dat ze blij waren iemand gevonden te hebben die begrip voor ze had. Met gladde praatjes proberen ze je in te palmen en persoonlijke informatie te ontlokken, zoals foto’s van jezelf en contactgegevens. Ze kunnen ook een stapje verder gaan en proberen met je af te spreken. Doe dit niet!

Als je vermoedt dat je met een faker te maken hebt, vraag de persoon aan de andere kant altijd om meerdere foto’s. Meestal hebben zulke mensen maar een paar plaatjes die je steeds terug ziet komen en moeten goed zoeken naar nieuwe foto’s. Of zet de mogelijke nepperd voor blok en druk zijn of haar webcam aan als je de mogelijkheid hebt. 

vriendofonlinefaker

Geen concert, geen pakketje
Fakers beperken zich niet alleen tot profielsites; op verkoopsites zoals Markplaats en Ebay worden er vaak mensen opgelicht. Een bekend verhaal zijn de concertkaartjes die te koop worden aangeboden op Markplaats, maar uiteindelijk geblokkeerd blijken te zijn. Denk aan de oplichters die afgelopen zomer nog massaal valse Lowlands kaartjes verkochten via Markplaats. Heel erg vervelend, al maanden verheugde jij je op dat ene concert of festival en dan ben je ook nog eens een smak geld kwijt. Het komt ook wel eens voor dat een bestelling waar je voor hebt betaald, niet wordt bezorgd. En de verkoper geeft maar geen antwoord op jouw mailtjes.

Koop in ieder geval geen concertkaartjes over van onbekenden. Maak ook nooit zomaar geld over, zonder dat je weet waar je geld echt naartoe gaat. Mocht je te maken hebben met een verkoper die de boel op zit te lichten, maak dan ook altijd een melding. Vaak staat er op de site zelf bij de contactgegevens wat je in zo’n geval kunt doen. Als je opgelicht bent via Markplaats kun je ook aangifte doen bij www.mijnpolitie.nl. Jouw aangifte komt dan terecht bij het Meldpunt Internetoplichting die er alles aan doen om oplichters beter op te kunnen sporen.

vriendofonlinefaker

Pas goed op jezelf
Hoewel Eva, Maaike en Angelique boos en verdrietig waren na hun nare ervaring, staan ze niet helemaal negatief tegenover het aangaan van nieuwe vriendschappen via het internet. Er zijn gelukkig genoeg succesverhalen over vriendschappen die online zijn ontstaan. Wel zijn de meiden een stuk voorzichtiger geworden. Angelique: “Jonge meisjes denken meestal dat dit soort dingen alleen bij een ander gebeurt. Niet dus. Pas goed op jezelf, want eigenlijk weet je nooit wie je via internet echt kunt vertrouwen en of deze persoon echt is wie hij zegt dat hij is”.

Heb jij ooit te maken gehad met een online faker? Heeft dit jou tegengehouden om online vriendschappen aan te gaan?

Bron beeld: wehearit.com

Door Brenda