Feiten en fabels over griep & verkoudheid

Lifestyle door Redactie

Niets zo irritant als die wijsneus die jou wel eventjes vertelt dat je geen griepprik nodig hebt en dat je van met nat haar naar buiten gaan verkouden wordt. Maar hoe zit het nu echt? Wij zochten het uit en zetten alle feiten en fabeltjes op een rijtje!

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"Kippensoep helpt de symptomen van de griep en verkoudheid te verzachten."

FACT! Mama’s kippensoep helpt echt. Dit ligt echter niet aan wat er in de soep zit, maar doordat je over een kop hete stomende soep hangt helpt de lucht de verstopping in je neus te verminderen, daarbij helpen de anti-oxidanten en vitaminen in de ingredienten in de soep ook wel een handje mee.

"Van de kou in gaan met nat haar wordt je verkouden."

FICTIE! Ga nu niet meteen de sneeuw (wintersport) of kou in met een nat koppie haar, maar koud weer en een nat hoofd zorgen niet voor verkoudheid. Een virus is het enige dat een verkoudheid kan veroorzaken. Doordat we in de winter veel vaker binnen zitten samen met andere mensen, is de kans op het oplopen van een virus veel groter dan ’s zomers.

"Antibiotica geneest verkoudheid en griep."

FICTIE! We mochten willen dat we met een pilletje binnen drie dagen van die verkoudheid af zijn, maar doordat verkoudheid en griep veroorzaakt wordt door een virus en niet door een bacterie, kan het niet genezen worden door antibiotica.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"Een nies heeft een snelheid van 150 kilometer per uur."

FICTIE! Er zijn heel veel mythes over niezen, waaronder de mythe dat een nies een snelheid heeft van wel 150 kilometer per uur. Niks van waar. Het snelst dat een nies kan gaan is 65 kilometer per uur. Wat wel een feit is.. de rotzooi die je niest kan wel 5 meter verder belanden. Handje voor je mond dus!

"Je hebt niet ieder jaar het griepvaccin nodig."

FICTIE! Het jaarlijkse vaccin tegen de griep is geen gemeen compleet tegen alle naalden-haters. Een vaccin is slechts zes a zeven maanden werkzaam. Daarbij komt, ieder jaar is de samenstelling van het vaccin anders omdat er steeds weer andere soorten griep haar intrede doen.

"Je kunt de griep verspreiden als je geen enkel symptoom van de griep hebt."

FACT! 20 tot 30% van de mensen die het griepvirus bij zich dragen hebben geen enkel griepsymptoom. Zij kunnen het virus verspreiden door niets meer dan een klein snifje. Ook, tijdens de twee a drie dagen die het duurt voordat het virus in je lichaam naar boven komt, kun je het ook al verspreiden.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"De hercirculatie van de lucht is de boosdoener van de verspreiding van verkoudheid en griep in vliegtuigen."

FICTIE! De lucht in het vliegtuig wordt continu gefilterd, daarbij komt, je raakt alleen besmet als je in direct contact komt met het virus. Houd je handen schoon en weg van je gezicht en er is geen enkel probleem.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"Je moet niet sporten als je verkouden bent."

FICTIE! Als je normaal regelmatig sport is sporten tijdens een verkoudheid zelfs een goed idee. Als je al een tijdje geen sportieve uitspatting meer gehad hebt is het verstandig om even te wachten totdat je je wat beter voelt. Sporten helpt het immuunsysteem te vechten tegen de infecties.

Bron: Womens Health Magazine

Door Annemerel