Lifestyle

Leer slechte gewoontes af

Kan jij je ook zo ergeren aan je vriendin die altijd te laat komt of je broer die constant op zijn nagels bijt? Ik wel. Van die slechte gewoontes die ze maar niet afleren. Wil je weten hoe jij ervoor kan zorgen dat je deze slechte gewoontes afleert?

Er bestaan talloze slechte gewoontes. Van jezelf weet je meestal niet dat je ze hebt, maar anderen kunnen zich er ontzettend aan ergeren. Wij hebben tips om deze gewoontes af te leren!

gewoonte

Nagelbijten
We kennen allemaal wel iemand die nagels bijt. Misschien doe je het zelf wel… Deze slechte gewoonte staat zeker weten in de top vijf van bad habits! Maar waarom zouden we het eigenlijk doen? Onze nagels worden er nu niet bepaald mooier op!

Hoe kun je er vanaf komen: Ga eerst na waarom je het doet en in welke situaties. Ben je bijvoorbeeld zenuwachtig of doe je het als je gestrest bent. Koop iets waar je mee kunt ‘spelen’, bijvoorbeeld een stressballetje. Als je het geld ervoor hebt, kun je misschien overwegen om een tijdje nepnagels te nemen. Hier zal je niet snel op gaan bijten. Als je deze er weer af haalt, ben je misschien wel gestopt met bijten en zullen je nagels ook een stukje gegroeid zijn (Yeah!). Dan moet je natuurlijk wel informeren welke nepnagels je echte nagels het minst beschadigen.

gewoonte

Druktemaker
Te veel energie? Misschien omdat je te veel gesnoept hebt, te veel koffie hebt gedronken of gewoon omdat je het nu eenmaal bent! Sommigen kunnen hierdoor niet langer dan één seconde stil zitten. Dit is best irritant voor anderen…

Hoe kun je er vanaf komen: Ten eerste: eet een stuk minder suikers en probeer zo weinig mogelijk cafeïne binnen te krijgen. En ten tweede: sport, wees creatief, beweeg! Zorg in ieder geval dat je je zenuwachtige gedrag ergens anders kwijt kunt. Zo zal je anderen niet lastig gaan vallen met jouw energiemomentjes.

lijst

Ik doe dat zo wel!
Je hebt geen zin om te leren, de hond uit te laten of je oma terug te bellen, omdat je uren later nog met haar aan de telefoon hangt en jij geen woord tussen haar verhaal hebt kunnen krijgen. Uitstellen is ook zo’n slechte gewoonte. Je zult toch elke keer jezelf weer tegenkomen.

Hoe kun je er vanaf komen: Ben jij ook zo goed in het uitstellen van dingen waar je geen zin in hebt? Maak dan een lijstje met dingen die je moét doen voor een bepaalde datum en geef deze aan je beste vriendin. Bedenk samen een ‘straf’ als jij je ‘moetjes’ niet gedaan hebt. Jouw vriendin zal je goed in de gaten houden en je wilt toch niet op de donder krijgen van je vriendin?! Uiteindelijk zal jij er alleen maar voordeel van hebben. 

gewoont

Roddeltante
Jouw buurmeisje heeft altijd over alles en iedereen wat te vertellen. Dat meisje van twee straten verder liep gister hand in hand met toch zo’n lelijke jongen en de moeder van jouw vriendin blijkt zwanger te zijn. We hebben het allemaal weleens over anderen maar sommigen roddelen wel heel veel af. Dit is ook een niet zo leuke gewoonte.

Hoe kun je er vanaf komen: Zeg vriendelijk tegen haar dat jij deze verhalen niet interessant vindt en je het een beetje onbeleefd vindt dat ze dingen over anderen vertelt. Sommige verhalen zullen niet eens waar zijn! Zeg haar ook dat ze door al het geroddel misschien wel vriendinnen verliest en dat wil zij ook niet. Misschien is ze er zelf helemaal niet van bewust dat ze zoveel roddelt. Jij vindt haar eigen avonturen veel interessanter om naar te luisteren dan naar het verhaal over de buurvrouw van het nichtje van... 

gewoonte

Altijd te laat
Hoe je het doet weet je niet, maar jij krijgt het altijd weer voor elkaar te laat te komen. Voor jezelf is dit vervelend, maar voor degene met wie je hebt afgesproken al helemaal!

Hoe kun je er vanaf komen: Ga eens bijhouden hoeveel tijd je overal voor nodig hebt. Van het ’s ochtends föhnen van je haar tot het fietsen naar school. Oké, nu zal je niet exact elke keer dezelfde tijd hiervoor nodig hebben, maar zo kun het voortaan wel een beetje inschatten! Ga er ook altijd vanuit dat er dingen tegen kunnen zitten, dus zet je wekker standaard vijf minuutjes eerder. Of beter: laat hem vijf minuutjes voorlopen! En dan niet denken ‘O, ik kan nog even blijven liggen.’ Hier gaat het vaak fout.

gewoonte

Altijd alles kwijt
Je zoekt je wezenloos naar je fietssleutel, jouw mobieltje is nergens te vinden en waar zijn nu weer je wiskunde-aantekeningen gebleven?! Jij bent altijd alles kwijt.

Hoe kun je er vanaf komen: Koop bakjes en zet overal op waarvoor hij bestemd is. Zo kun je alles goed scheiden en hoef je niet uren te zoeken naar je spulletjes. Denk er voortaan wel aan om deze bakjes ook echt te gaan gebruiken. Ook is een sleutelkapstokje erg handig voor je sleutels!

Heb jij een slechte gewoonte?

Bron beeld: weheartit

Door Evi

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved