Soms kun je beter niet...

Lifestyle door Redactie

Iedereen heeft het vast weleens gehad: van die awkward momenten dat je net het verkeerde tegen iemand weet te zeggen. Iets dat diegene erg raakt of onzeker maakt. Wij hebben een aantal van deze situaties, die jullie vast wel herkennen, op een rijtje gezet.

Eerlijk en rechtuit zijn, zijn goede eigenschappen. Maar soms is het toch wel zo netjes en de kunst deze factoren iets subtieler te brengen, dan straight in your face! De een kan het waarderen en de ander juist helemaal niet, en voelt zich gekwetst. Better safe than sorry, toch?!

Over hoe iemand eruit ziet:moe

Zeg niet: ‘Je ziet er erg moe uit!’

Je bedoelt eigenlijk te zeggen dat hij/zij er normaal gesproken beter uitziet. Jouw buurjongen, klasgenoot of vriendin waartegen jij dit zegt, zal zich hierdoor misschien onzeker gaan voelen over zijn of haar uiterlijk. Heb je een goede band met deze persoon en weet hij/zij hoe je het bedoelt, dan kun je het natuurlijk gewoon eerlijk zeggen.

Zeg wel: ‘Gaat alles goed met je?' Zo laat je zien dat je interesse in hem/haar toont. Hij/zij zal zelf wel vertellen als er iets aan de hand is.

look great

Zeg niet: ‘Zo, jij zal nu wel tien kilo minder wegen, wat ben jij afgevallen!’

Zo kan hij/zij denken dat je hem/haar altijd dik hebt gevonden. Als je weet dat diegene al een tijd aan het afvallen is en dus trots is, dan kun je zoiets wel op een nette manier zeggen. Maar wist je dit niet, dan is het misschien een béétje beledigend...

Zeg wel: ‘Wat zie jij er goed uit!’ En houd het daarbij. Als je echt wilt weten hoe hij/zij nu zoveel is afgevallen, dan kun je vragen wat zijn/haar geheim is dat hij/zij er zo goed uitziet.

jurk

Zeg niet: ‘Ik zou dat nooit dragen!’

Met andere woorden zeg je: ‘Ik vind de kleding die je draagt niet mooi!’ Zo beledig of geef je deze persoon een onzeker gevoel. Want je wilt toch dat anderen je er leuk uit vinden zien? En je wilt al helemaal niet voor gek lopen!

Zeg wel: ‘Jij kan dat stippenjurkje goed hebben, maar ik zou hem niet zo snel voor mijzelf kopen.’ Iedereen heeft tenslotte een andere smaak en over smaak valt niet te twisten!

Op school of op je werk:teach

Zeg niet: ‘Dat ga ik dus echt niet doen.’

De juf of je collega vraagt niet voor niets aan jou om die taak uit te voeren. Anderen zullen het vast te druk hebben of misschien ben jij er wel veel beter in dan jouw klasgenoot of collega.

Zeg wel: ‘Misschien kan hij/zij dat beter even doen, ik heb daar nu geen tijd voor (en ik vind het nu niet echt een taak voor mij).’ Je zegt het zo op een wat nettere manier, maar je bedoelt eigenlijk hetzelfde.

idee

Zeg niet: ‘Het klinkt misschien stom, maar…’

Ideeën kunnen nóóit stom zijn! En van fouten kun je tenslotte leren. Misschien heb je juist wel een briljant idee en vinden anderen jouw plan super!

Zeg wel: Vertel jouw ideeën met overtuiging en enthousiasme, dan hoor je vanzelf wat anderen er van vinden.

tijd

Zeg niet: ‘Ik heb geen tijd om met jou te praten.’

Dit klinkt best bot. Het lijkt alsof hij/zij de enige is waarmee je niet wilt praten, terwijl jij misschien wel heel druk bent en voor niemand tijd hebt. Door dit soort situaties kunnen er misschien wel miscommunicaties ontstaan en dat is niet de bedoeling!

Zeg wel: ‘Ik ben nog even druk, heb je zo ook nog eventjes tijd?’ Zo zeg je beleefd dat je nu even geen tijd hebt, maar je geeft wel een alternatief.

Tijdens een ruzie:ruzie

Zeg niet: ‘Jij bent altijd…’, ‘Je doet nooit…’,’Ja, maar jij….’

Deze zinnetjes zijn wel heel erg makkelijk om te zeggen, want jij vindt 'natuurlijk' nooit dat je fout zit. Anders hadden jullie geen ruzie, toch? Maar door deze dingen te zeggen, maak je het alleen maar erger!

Zeg wel: ‘Kun je het de volgende keer niet meer doen….’,’Kun je de volgende proberen om…’,’Zou je er op willen letten dat…’ Hiermee vertel je wat je dwars zit en maak je de ruzie niet (bewust) erger.

love

Zeg niet: ‘Als je écht van me houdt, dan…’

Zo geef je hem/haar geen keus en zal diegene zich erg schuldig voelen als hij/zij het niet doet. Je weet best dat je vriendje, je moeder of je vader van je houdt.

Zeg wel: ‘Ik zou het heel leuk/fijn vinden als je dat voor mij doet.’ Hij/Zij merkt dan wel aan jouw vraag of je het graag wilt en zal het dan best voor je doen. 

Herken jij deze situaties en heb je nog andere voorbeelden?

Door Evi