Verzameling: Parfum

Lifestyle door Redactie

Een tijdje geleden trommelden we alle Girlscene-lezeressen op met een gekke, interessante of mooie verzameling. Jammer genoeg kunnen we niet al jullie leuke inzendingen op Girlscene showen, maar hebben we een selectie gemaakt. Vandaag deelt lezeres Rinkje haar verzameling...

Rinkje van der Veen is 19 jaar en woont in Groningen in een klein, maar gezellig studentenkamertje. Al van jongs af aan is één van haar favoriete bezigheden het verzamelen van parfum. Van flesjes tot geurkaartjes (samples), Rinkje spaart alles wat maar met parfum te maken heeft. Ze heeft zelfs een kamer bij haar ouders omgetoverd tot minimuseum, waar zo'n 1500(!) flesjes staan!

parfum

Hoe lang ben je al bezig met verzamelen?
Volgens mij ben ik in groep 5/6 begonnen met het sparen van parfumflesjes. Ik was toen een jaar of tien. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment een paar flesjes had gekregen van familie, waarschijnlijk omdat ik dat wel leuk op mijn kamer vond staan.

Hoe is het gekomen dat je parfum bent gaan verzamelen?
Mijn moeder heeft destijds een opmerking gemaakt over verzamelen en nu zo’n negen jaar later heb ik een waar parfum paradijs! Toen ik in de eerste klas van het voortgezet onderwijs zat, mocht ik zelfs mijn collectie showen in de plaatselijke bibliotheek!

parfum

Wat maakt jouw verzameling zo speciaal?
In mijn ouderlijk huis in Friesland heb ik op mijn oude kamertje schappen vol en een goed gevulde vitrinekast met parfumflesjes: mijn mini perfume museumpje!Omdat ik niet genoeg ruimte heb om alle flesjes uit te stallen heb ik de minst mooie exemplaren in grote tassen opgeborgen.

Ik kan eindeloos gefascineerd kijken naar mijn parfumcollectie, de verschillende vormen flesjes en hoe het in mijn kamer tentoongesteld staat. Als ik alles ga afstoffen (wat niet echt een favoriete hobby is), zit ik zo een hele middag mijn flesjes te tellen, te heropstellen (rangschikking op kleur en merk), te bewonderen en aan de geuren te ruiken!

De foto’s geeft jullie denk ik een goed beeld van mijn hobby. Ik verzamel damesgeuren, herengeuren, parfumminiaturen, proefmonsters, geurkaartjes, eigenlijk spaar ik alles wat met parfum te maken heeft! Vooral door vrienden, familie, drogisterijen en parfumerieën én mijn eigen wil om te verzamelen is mijn collectie zo groot geworden.

parfum

Wat is je favoriete parfumflesje uit je verzameling of aan welk flesje heb je een bijzondere herinnering?
Tussen mijn ±1500 parfumflesjes, heb ik een aantal favorieten. Dit omdat ze een bijzondere geur hebben of omdat ik het flesje zo mooi vind.  

Het flesje van Jean Paul Gaultier's Fragile, vind ik sierlijk en elegant. Ik vind het vooral heel mooi hoe een snowglobe hierin verwerkt is. De vormen van de flessen van Thierry Mugler, Lolita Lempicka, Christian Dior en Viktor&Rolf spreken mij ook erg aan. De vormen zijn zo uniek en herkenbaar voor het merk en zijn prachtige omhullingen voor de klassieke geuren van deze merken.

parfum

Lady Million van Paco Rabanne is op dit moment helemaal mijn geur. Een warme oriëntaalse verleidelijke geur, die erg lekker voor de winter is! Ook de frisse, heldere geuren van de Daisy collectie van Marc Jacobs vind ik heerlijk.

Zelf houd ik van variatie in parfum en geurnoten, omdat hij dan niet zo sterk is en je je eigen parfum niet de hele tijd ruikt. Persoonlijk vind ik niet elk parfum bij elke gelegenheid passen.

Ik zit in het derde jaar van de kunstacademie. Ik vind mijn kunstgerelateerde opleiding ook erg aansluiten bij mijn interesse voor parfum. Ik zou er daarom graag achter willen komen wat een baan als 'parfumfles designer' inhoud om te kijken of dit in de toekomst iets voor mij is! Want het creatieve proces dat plaatsvindt bij het ontwerpen van een ‘huisstijl’ voor een geur spreekt mij erg aan. Vormen vinden die aansluiten bij de geuren, dat lijkt mij fantastisch!

Ben jij de gelukkige eigenaresse van een collector’s item?
Ik heb nu nog niet echt een collector’s item tussen mijn collectie. Wel ben ik heel trots op mijn Egyptische parfumflesjes en mijn collectie parfumverstuivers met een typisch ouderwets spuitpompje!

parfum

Wat vinden je vriendinnen van je parfumverzameling?
Mijn vriendinnen vinden mijn parfumverzameling heel goed bij mij passen! Ze herkennen mijn interesse in beeldende kunst en mijn creativiteit in de verzameling. Ook vinden ze het knap dat ik al zo lang spaar en dat de collectie daardoor zo groot en gevarieerd is. Typisch ‘Rinkje’ is het ook om de flesjes op kleur (of merk of grootte) bij elkaar te zetten! Dit maakt het ook een verzameling waar ze graag even naar kijken als ze bij me op bezoek komen. Mijn vriendinnen gaan met veel plezier mee naar de parfumerieën en sparen zelf ook trots met mij mee!

Denk je dat je over tien jaar nog steeds parfum verzamelt?
Om mijn verzameling ook met anderen te delen, droom ik ervan om ook écht een museumpje van mijn flessen te maken. Over tien jaar spaar ik ongetwijfeld nog steeds geweldige parfum. Ik hoop mijn collectie dan aangevuld te hebben met parfumboeken en een grote eyecatcher fles.

Ik vond mijn verzameling de moeite waard om met jullie te delen. Dit omdat hij zo gevarieerd en zo groot is en omdat ik de opstelling erg speciaal vind. Hopelijk vonden jullie mijn verzameling parfum ook leuk om naar te kijken en over te lezen! Ik verzamel al jaren met heel veel plezier parfum, spaar jij ook bepaalde spulletjes? Dan raad ik je aan daar zeker mee door te gaan!

parfum

Wil jij jouw verzameling met ons delen? Stuur foto’s of een filmpje van jouw spulletjes met motivatie naar info@girlscene.nl onder vermelding van ‘mijn verzameling’.