Etiquetteregels voor een chic diner!

Lifestyle door Redactie

O nee! Morgenavond ga je voor het eerst met je aanstaande schoonfamilie dineren in dat chique restaurant in de stad. De moeder van je lief heeft gevraagd of je wel de etiquetteregels kent. Etiquette, hoe? Jij hebt dit woord op televisie wel eens voorbij horen komen, maar wat er nu precies mee bedoeld wordt…? 

Don’t panic girls! Het is helemaal niet erg als je al bijna struikelt over het woord etiquette. Tegenwoordig komt het nauwelijks meer voor dat men zich hier strikt aan houdt, maar het is nooit verkeerd om deze (of een aantal ervan) wel te kennen. Girlscene vertelt je de do’s en don'ts van deze algemene ‘beleefdheidsregels’ die betrekking hebben op het tafelen.

etiquette

Do!
- Zit aan tafel met een rechte houding.
- Leg het servet op schoot. Is deze bijna zo groot dat het net een dekentje wordt als hij op je benen ligt? Vouw hem dan een keer dubbel en leg de vouw naar je toe.  
- Wacht tot de gastheer/gastvrouw aangeeft tot er gegeten kan worden, tenzij het een warm gerecht is. Want het natuurlijk zonde om deze koud te laten worden!

etiquette

- Zorg tijdens het eten dat je je ellenbogen boven de tafel houdt, en niet erop. Best vermoeiend! Als de borden van tafel zijn, mag dit natuurlijk wel weer. 
- Spreek obers met u aan. (En natuurlijk ook de wat ‘oudere’ mensen aan tafel)
- Blijf aan tafel zitten totdat iedereen het eten op heeft. Als je toch écht even naar het toilet moet, excuseer dan netjes. Ga niet alle gasten in detail vertellen wat je precies gaat doen, dat is niet zo smakelijk.

girl

- Wil je tussen het eten door even een slok van je drinken nemen, zorg er dan wel eerst voor dat je al het eten doorgeslikt hebt.
- Als er niet gegeten wordt, leg dan je handen op schoot of op tafel, maar dan wel met je polsen op de rand van de tafel.
- Klaar met eten? Leg mes en vork in de ‘tien over vier’ positie: het mes boven (10 over) en de vork daaronder (vier). Als je even in de war bent met de cijfers, leg dan het bestek naast elkaar op het midden van je bord. Zorg dat de tanden van de vork naar beneden liggen en het mes rechts met de kant waar je mee snijdt naar de vork toe. Leg soeplepels, theelepels en dessertlepels aan de rand van je bord of op een schoteltje (als deze er is).

etiquette

Don’t
- Gebruik het servet nooit als een soort slabber.
- Ga niet bellen! En, leg je mobieltje niet op tafel.
- Wijs niet met je bestek.
- Praat niet met volle mond. Vanzelfsprekend!
- Buig niet helemaal over de tafel om bij de aardappeltjes of groentes te kunnen. Vraag even aan je tafelgenoot of hij/zij deze aan wilt geven.
- Smakken is uit den boze!
- Schep je bord niet bomvol, zodat je de helft niet op kunt en het laat liggen.

etiquette

- Misschien vind jij het jammer om het servet te gebruiken, omdat de obers er zo’n mooie creatie van hebben gemaakt, maar laat deze nooit ongebruikt op tafel ‘staan’.
- Is je eten nog te warm? Ga dan niet blazen. (Misschien een beetje vreemd…)
- Ga het eten niet prakken.
- Heb je soep besteld als voorgerecht? Zorg er dan voor dat je niet slurpt als je deze eet.
- Speel nooit met je bestek.
- Ben je verkouden, snuit dan nooit je neus in het servet.
- Uitgegeten? Leg mes en vork dan niet op het tafelkleed, maar leg het op je bord. (Hoe? Zie do)

etiquette

- Denk je beleefd te zijn om al jullie borden na het eten op te stapelen. (Zoals ik vaak doe) Don’t! Veel obers zullen je dit niet in dank afnemen. 
- Zeg nooit: ‘Ik zit vol.’ Hoewel het voor jou misschien lijkt alsof je voor een week gegeten hebt. Zeg als de ober je dan nog wat aanbiedt: ‘Nee dank u, ik heb heerlijk gegeten.’
- Het digestief (het drankje dat je na het diner drinkt) achterover slaan. Oftewel: atten. Het is tenslotte geen stapavondje met je vriendinnen. Neem er dus kleine nipjes van.
- Gebruik geen tandenstokers. Ook niet als je deze achter een servet houdt. Heb je iets tussen je tanden, loop dan even naar het toilet.
- Trommel niet met je vingers op tafel.

etiquette

Door het woord etiquette, lijken de regels moeilijker dan ze zijn, toch? De meeste van do’s en don’ts zullen je vast bekend in de oren klinken. Dit zijn nog maar een paar van de tafelregels, er zijn er zo nog tientallen! Maar dit zijn toch wel de meest voor de hand liggende.

Vergeet je tijdens het dineren hoe je nu ook al weer het bestek neer moest leggen? Geeft niets, we vergeten allemaal weleens iets. Wees netjes op jouw manier, dan houd je je vast vanzelf al aan veel van deze etiquetteregels! 

Heb jij weleens een heel chic diner gehad waar iedereen zich aan de etiquetteregels moest houden? En ken jij nog andere etiquetteregels voor het tafelen?

Bron beeld: werheartit

Door Evi