De betekenis van dromen

Lifestyle door Redactie

Volgens onze goede vriend “Wikipedia” zijn dromen een opeenvolging van beelden, ideeën, emoties en sensaties die onvrijwillig opspelen in de geest tijdens bepaalde stadia van slaap. Maar wat hebben die dromen nu eigenlijk te betekenen? En is er misschien een manier hoe we sommige dromen uit onze slaap kunnen verbannen (geen nachtmerries meer, por favor).

dromen

Wat wij ons afvragen…

Wanneer dromen we?
De meest levendige dromen die je hebt komen voor in je REM slaap. REM staat voor Rapid Eye Movements (onze ogen schieten in de REM slaap snel heen en weer). In de REM slaap wordt er als het ware een film voor onze ogen geprojecteerd.

Is het mogelijk je dromen te sturen?
Het lijkt mogelijk te zijn via droom-incubatie. Als je vlak voor het slapen gaan een kwartier lang sterk aan een bepaald probleem denkt is de kans groot dat je er ook over zult dromen.

dromen

Is er een manier om je dromen te onthouden?
Ja! Leg pen en papier naast je bed en bedenk voor je gaat slapen goed dat je graag wilt onthouden wat je droomt. Zorg dat je ontspannen wakker wordt, dus niet met een luide wekker waardoor het eerste wat je ’s ochtends denkt “SHUT UP!” is. Bedenk je ook niet direct wat je allemaal nog moet doen die dag, denk alleen maar aan de nacht, waar heb je over gedroomd? Blijf tijdens het achterhalen van je dromen in je slaaphouding liggen, dit helpt bij het traceren van de droom. Schrijf op wat je weet, hoe vaker je dit doet hoe beter het zal gaan!

Wat is de oorzaak van een nachtmerrie?
Problemen waar je steeds weer tegenaan loopt, traumatische ervaringen, de dood van een geliefde (die je niet hebt kunnen verwerken), stress, langdurig gebruik van slaapmiddelen, maar ook astma en migraine stimuleren nachtmerries.

dromen

Wat kun je doen om nachtmerries te verbannen?
Kom erachter wat de oorzaak is van jouw nachtmerrie. Dit doe je door eerst je nachtmerrie zo goed mogelijk te onthouden, daarna kun je kijken waar het vandaan komt. Zijn je nachtmerries heel heftig? Ga dan langs de huisarts hij kan je doorverwijzen naar een speciale therapeut. Wat je zelf kunt doen? Probeer rust te creëren in je hoofd en balans in je leven te vinden.

dromen

Dromen…

“De droom dat je naar beneden valt”
Deze droom is vrij algemeen en heeft bijna iedereen wel eens gehad. Het is een indicatie van een bepaalde angst. Je voelt je overweldigt door iets uit het echte leven en hebt het gevoel dat je het niet in de hand hebt. Als je valt is er niets waaraan je je vast kun houden en je wordt als het ware naar beneden gezogen. Hier heb je geen controle over.

“Achtervolgd worden”
Ook dit is een veel voorkomende droom. Het heeft vaak met angsten te maken, dreigend gevaar. Een typische achtervolgingsdroom is als je wordt achtervolgd door iemand die je kwaad wilt doen en je keihard wegrent of -rijdt. Vraag jezelf eens af, wie is diegene die je achtervolgt?

dromen

“De droom waarin al je tanden uit je mond vallen”
Een typisch scenario is dat je tanden in kruimels uiteen vallen of dat je tanden uit je mond vallen na slechts een klein tikje. Tanden worden gebruikt om mee te bijten, scheuren en malen. Tanden staan op deze manier voor kracht. Het verlies van je tanden kan zo dus staan voor een bepaald gevoel van krachteloosheid. Een andere uitleg zou kunnen zijn dat je je onzeker voelt over je uiterlijk.

Wil jij weten wat jouw droom te betekenen heeft? In het droomwoordenboek worden bijna 1500 dromen uitgelegd!

dromen

Leuke feitjes
- Blinde mensen dromen ook. Mensen die blind geboren zijn hebben echter geen beelden in hun dromen. Mensen die tussen hun vijfde en zevende blind zijn geworden hebben soms beelden in hun dromen en mensen die na hun zevende blind zijn geworden dromen meestal met beeld. Hoe blinde mensen zonder beelden dromen? Met geuren, smaak en tastbare elementen.
- We dromen in kleur, hoewel soms gedacht wordt dat we in zwart-wit dromen.
- Dromen duren nooit net zo lang als de actie in het echt zou duren. Je droomt meestal maar net 5 min, al lijkt het alsof je al uren droomt. Bizar!
- Tijdens onze dromen zijn we super creatief. We denken niet doelgericht of logisch, we denken juist onlogisch en dat zorgt vaak voor goede ideeën. De meeste ideeën zijn onzinnig, maar soms zit er wel iets tussen.
- We dromen ongeveer twee uur per nacht.
- Iedereen droomt! Het kan wel zo zijn dat je dromen niet altijd kunt herinneren.

dromen

Bronnen: Allesoverdromen.nl, Hoedoe.nl & droominfo.nl

Door Annemerel