Ruzie maken met je vriendje

Lifestyle door Redactie

De kunst van een relatie houdt niet op als je hem (of hij jou) eenmaal gestrikt hebt en jullie officieel vriendje en vriendinnetje zijn. Nee, dan begint het echte werk. Want hoe houd je nu eigenlijk een relatie goed? Wat doen jullie als je het een keer niet eens bent met elkaar. Dikke vette ruzie? Negeren? Opkroppen? Vandaag gaan we het hebben over RUZIE maken!

ruzie maken met je vriendje

Je kent het misschien wel. Het begon eigenlijk over niets bijzonders, iets over plannen op zaterdagavond. Hij wilde met zijn vrienden weg, jij wilde lekker uiteten en samen naar de film. Een paar minuten later gaat het over het feit dat hij nooit met jou en je vriendinnen meegaat en vindt hij dat jij altijd alleen maar aan hem hangt als jullie met zijn vrienden uitgaan. Weer een half uur later is het helemaal drama. Jij vindt dat hij jou niet genoeg aandacht geeft en waardeert en hij beschuldigt jou ervan dat hij niet genoeg tijd meer met zijn vrienden heeft.

HO! STOP! Hoe heeft het zover kunnen komen? Een klein uur geleden zaten jullie nog gezellig samen op de bank met een bak Ben & Jerry’s en nu is de hel los gebroken en gaan jouw tranen overal. Niet de bedoeling natuurlijk, toch?

ruzie maken met je vriendje

Hoewel het algemeen bekend is dat af en toe een kleine ruzie alleen maar gezond is, is het natuurlijk niet de bedoeling dat het scenario dat we net schetsten iedere week voorkomt. Zeker niet als het iedere keer om hetzelfde gaat. Maar hoe zorg je ervoor dat een klein meningsverschil niet uitloopt op een grote ruzie?

Rustig blijven is de sleutel. Hoewel het natuurlijk heel makkelijk is om je stem te verheffen en je over te geven aan emoties, is het voor je relatie af en toe beter om je emoties de baas te zijn en het op een “volwassen” manier op te lossen. Vertel hem op een normale manier wat je dwarszit. Dat je het echt heel vervelend vindt en dat je hoopt dat jullie hier samen uit kunnen komen. Als hij ook maar een klein beetje verstand heeft (en dat heeft hij hopelijk, anders is hij jou dus écht niet waard) zal ook hij rustig reageren en begrip tonen voor jouw situatie. Een relatie is geven en nemen, dus verwacht niet dat hij spontaan helemaal achter jouw mening staat en zijn eigen mening laat voor wat ‘ie is.

ruzie maken met je vriendje

Maar wat als de ruzie er nu al is en je niet weet hoe je het goed moet maken? Goede vraag. Je zou natuurlijk kunnen gaan huilen, de meeste jongens zijn hier erg gevoelig voor. Helaas werkt dit slechts een paar keer. Dan hebben ze je door en ben je jouw wapen kwijt. Bewaar dat dus alleen voor de ALLER ergste gevallen. En ook liever eigenlijk gewoon helemaal niet (maar eh… jullie lieftallige Girlscene redactrices hebben zich er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt, dus eigenlijk kunnen we je het niet verbieden!)

Goed, wat dan wel? Komt ‘ie weer… rustig blijven (of wórden in dit geval!). TIME OUT! Waar zijn jullie nu eigenlijk mee bezig (zeg dit ook gewoon). Vertel hem dat dit van jouw kant niet de bedoeling was en dat je hoopt dat jullie het samen op kunnen lossen.

ruzie maken met je vriendje

Zijn jullie inmiddels zo ver dat jullie je niet meer in één ruimte bevinden en dat hij je niet meer wilt spreken. Oeps. Als ‘ie je echt even niet wilt spreken is dat prima voor een dag, maar daarna moet ‘ie gewoon met jou in gesprek gaan. Wil hij dat niet, dan zijn er grotere problemen in jullie relatie (en dat ligt niet aan jou! Als hij niet met jou wil praten is hij degene die zich erg onvolwassen gedraagt!).

Wil hij wel met je praten, maar weet je niet zo goed hoe je het gesprek aan moet gaan? Gewoon bellen en je excuses aanbieden. Neemt hij zijn telefoon niet op? Ga langs. Als hij ook maar een klein beetje verstandig is wil hij met je praten en als jullie echt bij elkaar horen is het probleem binnen een half uur de wereld uit. Onthoud: rustig blijven, redelijk zijn.

ruzie maken met je vriendje

Nog een paar korte do’s & don’ts:

Don’ts
- Gillen & schreeuwen
- Geweld (duh!)
- Je emoties laten gaan
- Er andere zaken bij betrekken (eerst oplossen waar het over ging!)

Do’s
- Rustig blijven
- Redelijk zijn
- Geven en nemen
- Je in zijn positie proberen te verplaatsen

ruzie maken met je vriendje

Nog een laatste tip... Begin nooit een argument als er bij één (of beide) partijen ook maar iets van alcohol in het spel is. Geen goed idee. Sterker nog, in alle gevallen af te raden. Bewaar je irritaties voor later. Maak desnoods een notitie aan in je telefoon waarin je jouw irritatie opslaat, zodat je het er de volgende dag over kan hebben. Maar ga in geen enkel geval in de aanval als hij, jij of allebei alcohol gedronken hebben.

Heb jij een relatie? Maak je vaak ruzie? Hoe lossen jullie het op?

  • Beeld: Weheartit

Door Annemerel