Je eerste rijles

Lifestyle door Redactie

Sinds november 2011 mag je in Nederland al je eerste rijles nemen als je 16,5 bent en afrijden op je 17e. Maar zo’n eerste rijles, dat is niet niets. Autorijden is een hele verantwoordelijkheid. Een verkeerde beweging op je fiets is jammer voor jou, maar met een auto kun je nog veel meer schade aanrichten. Goed, in dit stukje gaan wij jou helemaal niet bang maken, maar vertellen wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden.

je eerste rijles

De rijschool is uitgezocht, de eerste rijles is geboekt en die dag komt steeds dichterbij. Naast dat het natuurlijk HARTSTIKKE LEUK is, is het ook best spannend. Misschien heb je van te voren wel les gehad in een simulator. Hierin wordt het autorijden zo nauwkeurig mogelijk nagebootst. Maar misschien is dit ook wel de allereerste keer dat je een stuur in je handen hebt en er ineens drie pedalen bij je voeten zitten.

je eerste rijles

Wat trek je aan?
Niet geheel onbelangrijk.Trek sowieso iets aan wat lekker zit, je moet je lekker kunnen bewegen. Een broek die veel te strak zit en knelt is geen succes, een kort rokje raden zouden we voor een eerste rijles ook niet willen aanraden. Qua schoenen kies je natuurlijk niet voor hakken (dat is zelfs met vijf jaar je rijbewijs op zak geen slimme keuze), ook ballerina’s en slippertjes zijn niet heel handig. Zorg voor schoenen die goed aansluiten en met een niet al te grof profiel (dit kan vervelend zijn op de pedalen). Vergeet ook niet je zonnebril mee te nemen. Ook al is het bewolkt, het zonnetje hoeft er maar net even tussendoor te komen en dat kijkt niet fijn.

je eerste rijles

De rij-instructeur staat voor de deur, jullie stellen je aan elkaar voor en hij zegt, ga maar zitten. Daar zit je dan. Achter het stuur. Voordat je daadwerkelijk gas mag gaan geven zal hij je waarschijnlijk eerst wat dingen uit gaan leggen. Je moet je spiegels goed zetten, je stoel, je lichten aan... En dan… Misschien mag je dan al wel de weg op.

Jouw rij-instructeur zal het je allemaal uitleggen.. Maar als je het echt wilt weten.. Je gaspedaal zit uiterst rechts, je rem zit in het midden en dat ding links dat is je koppeling. Die koppeling en jij zullen in het begin misschien niet de beste vrienden zijn (of juist wel!), maar écht, uiteindelijk gaat het allemaal helemaal automatisch. Niks om je zorgen over te maken.

Sowieso is die eerste rijles niks om je zorgen over te maken. Relax. Er zit iemand naast je die je heus niet zal laten verongelukken. Misschien heb je net iets meer rijlessen nodig dan een ander? So what. Je kunt niet meer dan je best doen.

je eerste rijles

Nog een paar laatste tips van ons (die wij graag net iets beter in onze oren hadden geknoopt).

- Kijken, kijken, kijken! Kijken is heel belangrijk en het is verstandig om daar gelijk goed mee te beginnen zodat het er echt lekker ingebakken wordt.

- Concentratie is de sleutel! Probeer zo min mogelijk aan andere dingen te denken tijdens het rijden, focus je volledig op het rijden. Het is misschien verleidelijk om wanneer het eenmaal een beetje gaat je aandacht te verleggen naar bijvoorbeeld het weekend, maar dat is zonde. Rijlessen zijn duur en kosten tijd. Probeer je tijd zo goed mogelijk te benutten.

- zennnn… De eerste keer een rotonde is eng, de eerste keer invoegen op de snelweg, inparkeren, achteruit rijden.. ENG! Maar als je rustig blijft en je je bedenkt dat er ten allen tijden een instructeur naast je zit (met ervaring!) die er is om jou te helpen... dan komt het heus wel goed.

je eerste rijles

Beeld: Weheartit

Door Annemerel