Heftig verhaal: een brusje

Lifestyle door Redactie

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

"Ik ben een brusje. Ik denk dat een groot gedeelte van de lezers niet weet wat het is. Daarom even een korte uitleg: een brusje, een samenvoeging van broertje & zusje is een broer of zus van een of meerdere broers en zussen met een stoornis. Met een stoornis bedoel ik ADHD, Autisme, Asperger en noem maar op. Bij mij is de gezinssamenstelling als volgt: Een broer, met ADHD, een tweelingzusje met PDD-nos (aanverwante stoornis van autisme) en ik. En ik, ik heb niets.

"Ik heb niets" dat klinkt heel raar, natuurlijk heb je van alles, een huis, lieve ouders, leuke vriendinnen, maar je bent toch "anders". Normaal is het zo bij een brusje dat een van de andere broers/zussen anders is, maar bij mij ben ik de enige "normale". Veel mensen hebben niet door wat dit voor een impact op je leven heeft, leuk toch, een gezellig drukke broer, en met je zusje, ach, die is gewoon minder sociaal aangelegd. Maar nooit wordt er bij stil gestaan dat ik -voornamelijk toen ik klein was- onbedoeld door mijn ouders minder aandacht kreeg. Mijn broer en zus lagen altijd met elkaar overhoop en aan tafel? Een grote bende. Op dat soort momenten waren mijn broer en zus even belangrijker.

heftig verhaal brusje

Als we bij familie of vrienden waren, waren ze opeens uitermate keurig én erg rustig. Daar kon het wel, maar eenmaal thuis aangekomen sloeg mijn broer mijn zusje een bloedneus en zette mijn zusje het op een gillen en sloeg hem daarna vol in zijn gezicht. Ik denk dat deze tijd voornamelijk voor mijn ouders zwaar was en ik wist niet wat ik ermee aan moest. Ik heb op mijn hand een mini tattoo zitten, van 1 stip, doordat mijn zusje door het lint ging met een kroontjespen in haar handen en ik was het slachtoffer. Zulk soort dingen waren gelukkig niet normaal, maar wel erg vervelend.

heftig verhaal brusje

Mijn zusje kreeg een aantal jaar geleden steeds minder last van aanvallen en nu ligt ze ook niet meer huilend en krijsend op de grond en valt er normaal een woord met haar te wisselen. Eigenlijk is het gewoon mijn zusje, die minder goed is op sociaal gebied, waardoor ik mede op vakantie degene moet zijn die contacten legt en zij maar achter me aan huppelt. Hinderlijk, maar mee te leven.

Mijn broer is een verhaal apart, hij is een half jaar geleden doordat de boel escaleerde uit huis geplaatst. Daarvoor heeft hij ook al in crisisopvang gezeten, maar nu ging het echt niet meer. Mijn moeder en ik waren voornamelijk het slachtoffer. Altijd als wij iets zeiden barstte de bom en kregen we de wind van voren. Dit belemmerde mijn schoolwerk enorm. Ik ging mede hierdoor met de hakken over de sloot over naar de HAVO examenklas. Mijn broer is heel goed in staat iedereen een minderheidscomplex aan te praten en je een rotgevoel te geven. Hij heeft een houding van: Ik heb het ook altijd gedaan, een houding die mij irriteert, omdat hij als hij op die manier gaat schreeuwen, mij het gevoel geeft dat ik het allemaal gedaan heb, en dat ik de boosdoener ben.

heftig verhaal brusje

Ik zou ook het probleem zijn waarom hij niet meer met mijn zusje kon opschieten, en iedereen uitschold. Voor mij is dit heel confronterend, want je wordt door je bloedeigen broer uitgescholden voor alles wat los en vast zit. Dit, terwijl ik zelf niet eens weet wat ik fout doe. Ik praat gewoon normaal tegen hem, althans ik probeer het hem iedere keer weer te vergeven.

heftig verhaal brusje

Vergeven, iets wat ik bijna niet meer bij hem kan. Vergeven, is een woord dat ik bijna niet meer kan gebruiken, omdat ik niet meer weet hoe dat moet. Hoe moet je in vredesnaam een jongen, die zich je broer noemt, kunnen vergeven voor mijn leven kapot te maken? Ik kan het op dit moment niet. Ik heb het vaak genoeg gedaan en dan begon het liedje weer van voor af aan. Hij schold me weer uit, en kwam later met hangende pootjes terug, om te zeggen dat hij er niets aan kon doen. “Ik heb een waas voor mijn ogen en ik werd boos”.  Ja, leuk, die waas, maar hij realiseert zich niet hoe hij dit tegen mij uit en hoe het voor mij is als hij mij uitscheldt en doet alsof ik geen deel meer ben van de familie. Hoe het is, als hij mij verschrikkelijk veel pijn doet, de zondag voor mijn schoolexamenweek, waardoor ik allemaal slechte cijfers heb gehaald. Hoe het is, om het pispaaltje te zijn. Hoe het is, door hem in de put te zitten en te twijfelen of je je examens nog wel haalt.

heftig verhaal brusje

Ik moet dit nog allemaal verwerken en dat gaat ook niet 1,2,3. Maar, ik weet gelukkig dat ik nog een papa en mama heb en veel vrienden die om mij geven en er voor mij zijn als ik even een rot momentje heb doordat hij weer even langs is geweest. En ik heb het geloof in mijn hemelse Vader, en dit geeft mij veel troost. Het is mijn broer, maar zo zie ik het op dit moment even niet meer en ik moet hem opnieuw gaan zien als mijn broer."

Bron beeld: weheartit