De anticonceptiepil

Lifestyle door Redactie

De anticonceptiepil, of gewoon de pil zoals veel meisjes ‘m noemen, is een voorbehoedsmiddel en is op recept verkrijgbaar. Dit kleine pilletje zorgt ervoor dat je niet ongewenst zwanger kunt raken. Op internet staat zoveel verschillende informatie over de pil, dat je bijna niet meer weet wat nou klopt en wat niet. Wij hebben alle informatie, feitjes en weetjes voor jou op een rij gezet.

De pil is een voorbehoedsmiddel en zorgt ervoor dat meisjes of vrouwen niet ongewenst zwanger kunnen worden, maar beschermd je niet tegen soa's. Ook helpt de pil tegen menstruatieklachten en pijntjes. De een reageert heftiger op de bijwerkingen van de pil dan de ander, daarom zijn er verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt. Het is daarom verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken en met hem/haar te overleggen welke het beste bij jou past. Na dit gesprek krijg je een recept mee en kun je je pil ophalen.

De pil

Hoe werkt de pil?
De pil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen. Deze hormonen beschermen je en zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt uit de eierstokken, het slijm aan de ingang van de baarmoeder minder doorgankelijk wordt voor zaadcellen en het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel. Een klein pilletje met een groot effect dus!

Hoe gebruik je de pil?
Het is de bedoeling dat je de pil iedere dag op een vast tijdstip slikt. Op die manier weet je zeker dat 'ie betrouwbaar is. Drie weken lang slik je iedere dag een pil. Na deze drie weken neem je een week geen pil. Deze week noemen we 'de stopweek' omdat je dan gaat menstrueren. Na de stopweek begin je aan een nieuwe strip. De startdag is altijd dezelfde dag van de week. Een strip bevat 21 pillen met boven iedere pil een dag van de week. Als je dus een pil vergeten bent, kun je dat makkelijk zien en is het slim om zo snel mogelijk deze pil weer te slikken. Tip: Plaats een reminder in je telefoon zodat je elke dag weer weet dat je de pil moet slikken!

Hoe betrouwbaar is de pil?
De pil is een van de meest betrouwbare anticonceptiemiddelen, mits je ‘m zorgvuldig en goed gebruikt. De kans op een zwangerschap is 0,3% per jaar. Een hele kleine kans dus, want dit betekent dat als duizend vrouwen één jaar lang de pil gebruiken, er gemiddeld drie vrouwen zwanger worden (misschien vanzelfsprekend, maar even voor de verduidelijking).

De pil

Wanneer is de pil veilig?
De pil is vanaf de eerste dag betrouwbaar, maar het is slim om eerst een hele strip af te maken voor de zekerheid. Je begint een strip op de eerste dag van je menstruatie en slikt ‘m dan drie weken lang iedere dag op hetzelfde tijdstip. Een slim idee is om de pil naast je bed of wasbak te bewaren en te slikken voor het slapen gaan. Ben je ‘m dan toch vergeten, dan zie je ‘m ’s ochtends liggen en kun je de pil snel nog innemen.

Pil vergeten, wat nu?
Ja, iedereen vergeet wel eens wat op een dag. Stom, maar met de pil moet je extra zorgvuldig omgaan. Ben je nou toch een pil vergeten? Geen probleem, zorg dat je de vergeten pil dan alsnog zo snel mogelijk inneemt. Zorg wel dat dit binnen twaalf uur is. De volgende pil slik je dan weer op het normale tijdstip en zo maak je de strip gewoon af. In dit geval hoef je ook geen morning-afterpil te halen. Geen idee wat dit laatste betekent klik dan hier.

Twee pillen vergeten, paniek?
Nee, geen paniek. Ook als je twee pillen bent vergeten, moet je zorgen dat je deze beiden alsnog binnen twaalf uur na het tijdstip waarop je de tweede pil had moeten slikken, inneemt. Op deze manier ben je nog steeds beschermd tegen zwangerschap. Wacht je nou toch langer dan twaalf uur, dan is de pil helaas niet meer honderd procent betrouwbaar. Zorg dan dat je tijdens het vrijen een condoom gebruikt, totdat je na je stopweek weer aan een nieuwe strip begint.

De pil

Menstruatie uitstellen, kan dat?
Ja dat kan! Door de pil tijdens te stopweek gewoon door te slikken zorg je ervoor dat de menstruatie uitgesteld wordt tot de volgende stopweek. Als je dit twee tot drie maanden lang achter elkaar blijft doen, kan het wel zijn dat je een tussentijdse bloeding krijgt. Het slimste is om op zo’n moment toch voor een week te stoppen met de pil. Meer tips hierover vind je hier.

Andere medicijnen in combinatie met de pil.
Het kan zijn dat je een antibioticakuur moet volgen of andere medicijnen slikt. Overleg goed met de huisarts of de pil dan nog wel betrouwbaar is. Het kan namelijk zijn dat door die andere medicijnen de werking van de pil vermindert. Als je binnen vier uur na het innemen van de pil moet braken, is de pil niet meer betrouwbaar. Zorg dan dat je nog een pil inneemt.

Een klein pilletje met een groot effect. Het allerbelangrijkste is dat je vooraf goed overlegt met jouw huisarts welke pil het beste bij jou past en wat de bijwerkingen van die pil zijn. Als je niet wilt dat je ouders dit weten, kun je dit in het gesprek met de huisarts aangeven. Eenmaal aan de pil begonnen, moet je deze (het liefst) op een vast tijdstip innemen en er heel zorgvuldig mee omgaan. Iets vergeten is normaal voor ieder mens, maar meerdere pillen vergeten kan grote gevolgen hebben. Weet je van jezelf dat je erg vergeetachtig bent? Zet dan iedere dag een wekker of maak een herinnering aan in je mobiel die jou iedere dag op een vast tijdstip aan de pil herinnert.

Slik jij al de pil en wat zijn jouw ervaringen?

Bron: nhg.artsennet.nl

Door Eline