Lifestyle

Het spiraaltje

Het spiraaltje is een goed alternatief voor de anticonceptiepil. Het is een voorbehoedsmiddel en wordt door je huisarts geplaatst. In sommige gevallen kan dit alleen in het ziekenhuis. Veel meiden vinden het fijner om een spiraaltje te nemen in plaats van de pil te slikken, omdat ze dat laatste nogal eens vergeten. Wij laten jullie zien wat je allemaal over dit anticonceptiemiddel moet weten.

Wat is een spiraaltje?
Een spiraaltje is een kunststof ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen, maar beschermd niet tegen soa's. Er zitten twee draadjes aan het spiraaltje vast, zodat een arts hem er weer makkelijk uit kan halen. Er zijn twee soorten spiraaltjes, namelijk het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Ze zijn beiden even betrouwbaar.

Het spiraaltje

Hoe werkt het koperspiraaltje?
Een koperspiraaltje maakt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar zonder het afgeven van hormonen. Je baarmoeder ziet het koper als iets onnatuurlijks, waardoor deze reactie ontstaat. Het koperspiraaltje is heel betrouwbaar, maar zorgt er wel vaak voor dat de menstruatie wat langer duurt dan normaal.

Hoe werkt het hormoonspiraaltje?
Een hormoonspiraaltje is het meest gebruikte anticonceptiemiddel en geeft een kleine hoeveelheid vrouwelijke hormonen (progestageen) af waardoor het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel. In tegenstelling tot het koperspiraaltje, zorgt deze ervoor dat je minder lang en minder pijnlijk ongesteld wordt. Uiteindelijk word je van dit spiraaltje vaak niet meer ongesteld, totdat je 'm laat verwijderen.

Het spiraaltje

Ik wil een spiraal laten zetten, hoe doe ik dat?
Maak een afspraak met de huisarts en overleg met hem/haar wat de mogelijkheden zijn, of hij het verstandig vindt en hoe hij hier tegenover staat. Sommige huisartsen zetten zelf geen spiraaltje en zullen je dan ook doorverwijzen naar het ziekenhuis. De huisarts moet eerst met zekerheid kunnen zeggen dat je niet zwanger bent en dat je geen ontsteking aan je vagina, baarmoeder of eierstokken hebt. Als dit allemaal niet het geval is, ben je geschikt voor een spiraaltje.

Controle
Soms kan het voorkomen dat het spiraaltje niet goed blijft zitten. Daarom moet je na zes weken altijd even op controle komen. De arts kijkt dan alles na en kan daarna met zekerheid zeggen dat hij veilig is. In de zes weken na het plaatsen van het spiraaltje ben je dus nog niet 100% beschermd tegen zwangerschap en moet je dus nog andere voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Conclusie
Het spiraaltje is een voorbehoedsmiddel, maar beschermt je niet tegen soa's. Het voordeel is dat ze erg lang meegaan (vijf jaar), het onzichtbaar is en het relatief goedkoop is. Het nadeel is alleen dat het bij sommige meisjes erg pijnlijk kan zijn om hem te laten zetten. Een tip: neem een uur voor het plaatsen een ibuprofen in, zodat je het niet of in ieder geval minder zult voelen als de arts hem plaatst. Dit ligt natuurlijk ook aan je pijngrens!

Wat zou jij liever willen, de pil of het spiraaltje? En wat zijn jouw ervaringen met het spiraaltje?

Bron: nhg.artsennet.nl

Door Eline

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved