Condooms, rubbertjes & kapotjes!

Lifestyle door Redactie

Lachen, giechelen of gewoon knalrood aanlopen is wat er meestal gebeurt als meisjes het woord 'condoom' moeten zeggen. Waarom eigenlijk? Het is juist goed om een condoom op zak te hebben of te zorgen dat je ze in huis hebt. Alleen weten we allemaal wel wat een condoom precies is en hoe dit werkt? Girlscene legt het allemaal duidelijk voor je uit.

Om ongemakkelijke situaties te voorkomen hebben wij alle weetjes en feitjes voor jullie op een rij gezet. Sommige dingen wist je misschien al, andere weer niet. Lees dus snel verder zodat je hierna alles weet over het condoom...

Condooms

Wat is een condoom?
Een condoom is een 'hoesje' van rubber dat om de penis van de man past en gaat. Condooms zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, en beschermen je tegen ongewenst zwanger worden en soa's. Tegenwoordig zijn de condooms zo dun, dat je ze nauwelijks nog voelt. Ook zijn er vrouwencondooms, die je voor hetzelfde beschermen als het mannencondoom.

Hoe werkt het?
We hebben vast allemaal keihard gelachen toen je biologieleraar voor de klas ging staan en vroeg of iemand even kon laten zien hoe je een condoom om moet doen. Toch is het heel belangrijk om dit op de goeie manier te doen. Zorg altijd dat je de verpakking voorzichtig openscheurt en het condoom daarbij heel laat. Wees ook voorzichtig met scherpe nagels of ringen. Een condoom zit opgerold in de verpakking en lijkt daardoor een soort ringetje. Pak de punt van het condoom goed vast en rol hem langzaam en voorzichtig over de penis. Als hij er helemaal omheen zit, kun je het topje loslaten. Na het klaarkomen is het belangrijk dat er geen zaad uit het condoom lekt. Houd daarom de rand van het condoom vast, als je de penis uit je vagina terugtrekt, zodat hij er niet vanaf glijdt.

Condooms

Condooms

Condooms

Is een condoom wel betrouwbaar?
Net zoals andere voorbehoedsmiddelen, is het condoom niet 100% betrouwbaar. Zorg in ieder geval dat je het condoom op de juiste manier omdoet (zie hierboven). In de meeste condooms zit een zaaddodend glijmiddel om beter tegen zwangerschap te beschermen. Let wel goed op dat je het condoom op tijd omdoet. Voor het klaarkomen kan er namelijk al 'zaadhoudend' vocht uit de penis komen. Dit betekent dat je daarvan ook al zwanger kunt raken.

Condooms

Condooms zijn bij de meeste drogisterijen of apotheek verkrijgbaar. Een condoom heeft een CE teken op de verpakking staan, alleen wanneer dit teken erop staat voldoet het condoom aan de Europese voorwaarden. Wanneer dit teken ontbreekt, dan kun je het beter niet gebruiken. Durex is het bekendste en oudste merk en levert condooms in alle soorten, smaakjes en maten. Ze bestaan al 75 jaar en hebben al hun condoomsoorten getest. Zo testen ze elke maand weer een paar condooms door ze te vullen met water, om te zien of ze niet lekken. Een goed condoom is dus het halve werk!

Hoe begin jij over condooms?

Bron: nhg.artsennet.nl

Door Eline