Als je even niet zo lekker in je vel zit...

Lifestyle door Redactie

Het komt weleens voor dat je even niet zo lekker in je vel zit. Misschien heb je het wel heel druk op school, is er thuis of in je vriendenkring iets gebeurd of heb je last van een winterdipje. Een ding is zeker, niet lekker in je vel zitten is niet fijn. Wij gaan je helpen van dit nare gevoel af te komen :-)

tips tegen een dipje

Blijf actief
Het is belangrijk dat je niet stil blijft zitten als jij je niet zo lekker voelt. Ga lekker aan de slag! Vind iets wat je bezighoudt en waar jij plezier in hebt. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken met je honden, fiets naar je oma die een dorpje verder woont of begin met hardlopen. Door fysieke inspanning verzet je namelijk je gedachten en beweging stimuleert je bloedsomloop. Dit moet zorgen dat jij je steeds beter gaat voelen.

Wees creatief
Zet je verstand op nul en ga lekker knutselen, knippen en plakken. Zorg dat je handen bezig zijn en jij je creativiteit kwijt kunt, heerlijk de hele dag aan niks anders denken dan gekleurd papier, lintjes en pennen. Denk eens aan het eindresultaat, hoe trots je op jezelf kunt zijn als je een kleed hebt gevlochten, een leuke mok hebt gemaakt of jezelf een nieuwe look hebt gegeven!

Bezig zijn met zulke leuke dingen is een goede afleiding om je nare gedachten van je af te zetten. Door bezig te zijn en je creativiteit te beoefenen ga jij namelijk je hersenen stimuleren om op een andere manier te functioneren. Hierdoor verdwijnen de nare gedachtes naar de achterzijde en maak jij plaats voor positieve gedachtes. Plus jij maakt ook nog eens ontzettend mooie dingen, leuk toch!

tips tegen een dipje
Wat dacht je van dit boek? 'How to fix things in your home without breaking your nails'. Het is eigenlijk bedoeld voor vrouwen die graag aan het huis willen klussen zonder een professional te bellen, maar er staan ook hele handige tips in om te verven en timmeren. Zo kun jij lekker aan jouw kamer klussen!

Geniet van de zonnestralen
Heb jij last van een winterdipje? Dit kan komen door het weinige zonlicht en de koude dagen. Dit kan ertoe leiden dat jij niet meer lekker in je vel zit. Geen zorgen, dit is heel normaal en veel mensen hebben er last van. Het belangrijkste is dat jij dan zoveel mogelijk geniet van zonnestralen. Hou het weerbericht in de gaten en ga een flinke wandeling maken (of een rondje hardlopen) als het droog is en de zon weer eens schijnt. De vitamine D die in zonnestralen zit helpen jou van nare gevoelens af te komen. Plus het is ook nog eens heerlijk om lekker actief te zijn in de kou, met je rode neus, warme handen in je handschoenen en met je gezicht in de zon.

Blijf sociaal
Oké, dit klinkt misschien een beetje raar, maar zorg dat je jezelf niet isoleert. Als jij je niet lekker voelt, ga dan juist iets met je vriendinnen doen. Natuurlijk niet meteen naar de stad of ergens waar veel mensen zijn, ga juist rustig thuis zitten met een filmpje of een heerlijk recept of maak met zijn tweeën een wandeling. Praat over je gevoelens en leg uit dat je niet lekker in je vel zit. Zo begrijpen jouw vriendinnen je juist en kunnen ze je afleiden als ze zien dat het even niet goed gaat.

Zorg vooral voor veel humor in de dagen dat je jezelf niet helemaal lekker voelt. Lachen heeft namelijk een positieve werking op je nare gedachtes. Ga met je vriendinnen lekker 'Friends' kijken of een andere serie waarvan jij moet lachen. Doe daarna spelletjes waarbij je allemaal je gekste verhalen moet vertellen. Voor je het weet ben je die dag al je nare gedachtes kwijt.

tips tegen een dipje

Tip: Als je lacht krijgen je hersenen een seintje dat je gelukkig bent, je hoeft dus helemaal niet 'echt ' te lachen om een seintje te krijgen! Als je jezelf niet zo lekker voelt, maak dan een glimlach. Doe dit een aantal keer achter elkaar en je hersenen denken dat je plotseling een stuk gelukkiger bent. Zo heb je minder last van je nare gevoelens.

Plan leuke activiteiten
Voel jij je alweer wat beter na een goed gesprek met een van je beste vriendinnen? Goed zo! Zorg dan nu dat je leuke dingen gaat doen. Ga ergens warme chocomel drinken, ga een dagje naar de dierentuin of ga lekker uitwaaien op het strand. Het maakt niet uit als het regent, trek een regenjas en die verschrikkelijke regenlaarzen aan en geniet ervan!

Let op je voeding
Door sombere gedachten kun je soms meer trek krijgen in vet en andere suikers, helemaal niet erg! Verwen jezelf juist extra met een grote reep chocolade. Het is wel belangrijk dat je ook een beetje oppast, natuurlijk kun jij lekker blijven snoepen, maar zorg ook voor voldoende fruit. Want fruit bevat namelijk een hoop vitamines die helpen tegen een dipje.

tips tegen een dipje
Vergeet vooral niet de leuke dingen! Denk eens terug aan die heerlijke vakantie in Spanje. Je had toen de tijd van je leven! Maak bijvoorbeeld een lijstje met alle leuke dingen in jouw leven, zoals je vriendinnen, je sport, je kamer, je hond? Noem maar op!

Verwen jezelf!
Dit is het belangrijkste van allemaal, verwen jezelf en blijf goed voor jezelf zorgen! Neem lekker een lang bad, trakteer jezelf op een massage, koop eens een bosje bloemen voor jezelf, steek wat geurkaarsen aan of lees een goed boek. Jij verdient het namelijk om jezelf te verwennen, je bent het waard! Ga met deze gedachte eens jezelf trakteren op de dingen die net genoemd zijn!

Met deze tips zorg jij dat je jezelf alweer een heel stuk beter voelt. Dadelijk voel jij je weer helemaal top en dat heb je helemaal zelf gedaan! Wij kunnen namelijk wel tips geven, maar jij bent degene die er het hardst voor heeft gewerkt. Natuurlijk kan het zo zijn dat je er echt niet uitkomt, schaam je dan niet en maak een afspraak bij de huisarts. Misschien kan hij je wel helpen :)

Heb jij nog tips tegen een dipje?

Bron: Mens en gezondheid, Gezondheid rubriek, Winterdepressie & Sport in Holland

Door: Jitske