Hormonen... Wat zijn dat eigenlijk?

Lifestyle door Redactie

'Goh, zij heeft vast last van haar hormonen'. Wij meiden krijgen deze zin vaak naar ons hoofd geslingerd. Hoewel het vaak overdreven is, hebben sommige dames toch echt heel veel last van hormonen. Maar... Wat zijn hormonen eigenlijk? En wat doen ze?

Hormonen worden van een hoop dingen beschuldigd: acne, beharing, borsten die niet willen groeien, of juist maar niet willen stoppen met groeien. Of wat dacht je van moodswings. Ja, we hebben het niet makkelijk als vrouw.

Eerst het technische gedeelte:
Die hormonen leveren ons veel ellende op. Maar ze zijn toch heel belangrijk. Ze worden in hormoonklieren gemaakt en gaan via het bloed naar de organen. Hormonen regelen allerlei processen in je lichaam. De geslachtshormonen zorgen ervoor dat er in de puberteit van alles in je lichaam verandert. Dat is ook de reden dat je af en toe behoorlijk chagrijnig en dan ineens weer heel opgewekt kan zijn. Het werkt eigenlijk hetzelfde als domino: als het ene hormoon begint, dan volgen andere hormonen.

hormonen

De hormonen testosteron en oestrogeen zijn verantwoordelijk voor de veranderingen in je lichaam. Onder invloed van testosteron ontwikkelen zich de mannelijke geslachtskenmerken. Oestrogeen zorgt voor de vrouwelijke geslachtskenmerken. Zowel mannen als vrouwen maken deze twee hormonen. Een meisje krijgt bijvoorbeeld wel borsten, maar geen borsthaar omdat ze veel meer oestrogeen aanmaakt. Van testosteron veel minder.

Allemaal heel leuk en aardig, maar wat doen hormonen dan?
Hormonen beïnvloeden veel dingen: van de hoeveelheid haar die je op je lichaam hebt tot je emoties - en ja, ook je crush op je knappe klasgenoot. Tijdens de menstruatie merken veel meiden wat van hormonen: hoofdpijn, rugpijn of snel geïrriteerd zijn. Dit komt omdat tijdens de menstruatie de hormonen anders werken dan normaal.

Sommige meiden hebben zelfs voor de menstruatie last van hormonen. Dit heet 'PMS' (premenstrueel syndroom). Helaas is PMS moeilijk vast te stellen, omdat er honderden lichamelijke en psychische klachten zijn beschreven. Voorbeelden zijn: pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, wisselende stemmingen, stress, agressiviteit, prikkelbaarheid, continu honger/trek en depressiviteit. Het tijdstip waarop de klachten optreden en weer verdwijnen is daarom belangrijker dan soort klachten.

hormonen

Wist je dit al?
- In een vrouwenleven zijn zes momenten aan te wijzen waarop de hormoonspiegel schommelt: rond de eisprong, voor het begin van de menstruatie, tijdens de menstruatie, rond de zwangerschap, tijdens en na de bevalling en tijdens de overgang.
- Wie hormonen zegt, denkt in eerste instantie misschien aan seksualiteit en voortplanting, maar ook je groei, slaapritme, humeur, gespierdheid en zelfs je eetlust wordt door hormonen gestuurd.
- Je hormonen spelen een grote rol in zaken als hart- en vaatziekten, borstkanker en urineverlies.

hormonen

Heb jij wel eens last van hormonen?

Bron: gurl, careforwomen, schooltv, weheartit

Door: Emma