Kom uit de kast!

Lifestyle door Redactie

Je hebt het weleens op televisie gezien. De beste vriendin van je moeder valt op vrouwen. Maar opeens komt het wel heel erg dichtbij. Terwijl al je vriendinnen praten over jongens, heb jij eigenlijk meer gevoelens voor een meisje... Heel wat vragen worden op je afgevuurd. Ben ik echt lesbisch? Moet ik het vertellen? Waarom ik?

Allereerst moet je weten dat je niet de enige bent! 1 op de 10 jongeren worstelt met homoseksuele gevoelens. Lesbisch zijn is dus absoluut niet raar of iets om je voor te schamen. Toch kan het een verwarrende situatie zijn.

gay

Hoe weet je dat je lesbisch bent?
Als je vaak fantaseert over iemand van hetzelfde geslacht, verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht en zou willen vrijen met iemand van hetzelfde geslacht, dan is het waarschijnlijk dat je homoseksueel bent.

Er bestaat geen test om aan te tonen dat je homoseksueel bent. De beste manier om erachter te komen is om te experimenteren. Kijk wat je voelt als je met een jongen bent en kijk naar je gevoel als je met een meisje bent. Je gevoel zal je zeggen op wie jij valt. Ook kun jij jezelf de volgende vragen stellen:
- Op wie word ik verliefd?
- Over wie fantaseer ik?
- Met wie zou ik willen vrijen?
- Met wie zou ik een relatie willen hebben?
- Met wie heb ik relaties gehad?
Als je de antwoorden op deze vragen beantwoordt met een meisje, dan is de kans groot dat je lesbisch bent.

Op welke leeftijd ontdekken mensen dat ze homoseksueel zijn?
Verliefdheid en seksuele gevoelens kunnen in de loop van je leven veranderen. Er is dus niet een specifieke leeftijd wanneer je ontdekt op welk geslacht je valt. Sommige meiden weten het van jongs af aan. Ze ontdekken dat ze gevoelens hebben voor de juf of zien iets op televisie waarin ze zichzelf herkennen. Andere mensen doen er jaren over om te kiezen voor hun gevoelens. Ze zijn misschien bang hoe de omgeving erop zal reageren of ze kunnen het zelf moeilijk accepteren. Ook komt het vaak genoeg voor dat een vrouw met een man is getrouwd, maar dat ze halsoverkop verliefd wordt op een andere vrouw. Seksuele voorkeur staat namelijk niet voor iedereen vast. Het kan ook dat je biseksueel bent: je valt op mannen én vrouwen.

gay

Je weet zeker dat je lesbisch bent. Eigenlijk wil je het aan iedereen vertellen. Tijd voor een coming out!

Wat is een coming out?
Coming out betekent er openlijk voor uitkomen dat je lesbische gevoelens hebt. Je zal denken dat je maar één keer een coming out moet doen. Dat is niet waar. Meestal gebeurt het in fases, bijvoorbeeld dat eerst je familie het weet, dan je vrienden en dan op school of werk. Eigenlijk moet je jouw hele leven uit de kast komen. Als je een nieuw baantje hebt bijvoorbeeld, dan zou je het daar ook weer moeten vertellen. Meisjes die op jongens vallen hoeven nooit te vertellen dat ze hetero zijn. Dat komt omdat iedereen er vanuit gaat dat je op jongens valt.

Een coming out is niet verplicht en niet tijdgebonden. Sommige meiden willen niet vertellen dat ze op meisjes vallen, omdat ze dat niet durven of het niet nodig vinden om het te vertellen. Toch is het wel fijn als een paar mensen in je omgeving het weten. Tegenover hen hoef je niet geheimzinnig te doen. Vaak valt er een last van je schouders af. Maar jij bepaalt zelf wanneer je uit de kast komt.

Hoe kun je uit de kast komen tegenover je ouders (of anderen)?
Aan je ouders vertellen dat je op meisje valt is geen makkelijke opgave. Je bent misschien bang hoe ze zullen reageren. Toch is de kans groot dat ze je homoseksualiteit zullen accepteren. Er is geen handleiding hoe je het moet vertellen, maar er zijn wel een paar manieren hoe je het zou kunnen doen:
- Via een gesprek
Je kunt aan je ouders vragen of je even met ze kunt praten na het eten of na de afwas. Op deze manier weten ze dat het om een serieus gesprek gaat. Wachten op het juiste moment werkt niet, want je zal het alleen maar uitstellen. Tijdens het gesprek moet je het vertellen. Het is misschien een drempel, maar dan ben je er ook vanaf. Je hoeft niet per se te zeggen ''Ik ben lesbisch''. Veel meisjes zeggen ''Ik val op vrouwen'', want dat klinkt minder 'heftig'. Als je een vriendinnetje hebt kan het ook zo: ''Julia is geen gewone vriendin van mij''.
- Indirect
Je kunt je gevoelens op een indirecte manier laten merken door een film te gaan kijken met je ouders, of een tijdschrift te laten slingeren. Zo zullen je ouders waarschijnlijk wel weten dat je niet geïnteresseerd bent in een relatie met een jongen.
- Een brief/e-mail
Schrijf je ouders een brief of e-mail om te laten weten dat je op meisjes valt. Dit kan minder eng zijn, omdat je niet onderbroken kan worden en goed na kunt denken over wat je precies tegen hen wil zeggen.
- Iemand meenemen
Het kan zijn dat je tante of beste vriendin het al weet. Het kan helpen om haar erbij te hebben als je het aan je ouders vertelt. Een andere optie is dat zij het nieuws voor jou vertelt.

gay

Welke reacties kun je verwachten?
Blijdschap: Ze zijn blij dat je eindelijk je draai hebt gevonden en nu jezelf kunt zijn.
Neutraal: ''Prima'' of ''Als jij maar gelukkig bent''. Dit is een fijne reactie, want ze beschouwen het als normaal. En dat ben je natuurlijk ook!
Twijfelend: Sommige mensen hebben even de tijd nodig om het nieuws te verwerken. Misschien zijn ze even in shock. Gelukkig trekken de meeste mensen na enige tijd weer bij.
Afwijzing: Hij of zij schrikt zo van het nieuws dat er een gemene opmerking wordt gemaakt. Dit is natuurlijk heel pijnlijk en niet leuk.
Verstoting: Je collega’s praten niet meer met je, jouw klasgenoten negeren je of je ouders zetten je het huis uit. Dit komt gelukkig niet veel voor. Maar als je ermee te maken krijgt, neem dan iemand in vertrouwen en praat over je problemen. 
Geweld: Ook dit komt gelukkig niet vaak voor, maar het kan gebeuren dat iemand reageert met geweld. Zorg in dit geval voor een veilige plek en iemand die je vertrouwt.

Waarom reageren sommige mensen negatief?
Sommige mensen kunnen niet omgaan met het feit dat jij homoseksueel bent. Ze reageren negatief of afwijzend. Dit is natuurlijk hartstikke naar, want dat is geen reactie die je wil. Zo'n reactie kan een reden hebben. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld vooroordelen over homo's en lesbiennes. Ze denken bijvoorbeeld dat het een ziekte is of dat ze alleen met seks bezig zijn. Of ze geloven dat God ze zal straffen.

Soms kun je de vooroordelen veranderen door ze meer informatie te geven. Laat ze bijvoorbeeld een website of een film over homoseksualiteit zien. Onthoud dat het niet aan jou ligt. Het is hun eigen angst. Je moet trots zijn dat jij je eigen keuzes maakt en dat je zo sterk bent om er voor uit te komen. Je bent goed zoals je bent!

gay

Bron: comingoutzone, allesovergay, schooltv

Door: Emma