Roken: jouw vragen beantwoord!

Lifestyle door Redactie

Dat roken niet goed voor je is, weten we allemaal. Toch zijn er (nog steeds) veel jongeren die beginnen aan deze ongezonde verslaving. In dit artikel lees je alles over roken. Wist je bijvoorbeeld dat roken zorgt voor meer doden dan AIDS, drugsgebruik, verkeersongelukken, moord en zelfmoord bij elkaar?!

rook

Waarom begint iemand met roken?
Er is al veel onderzoek gedaan naar de reden waarom iemand begint met roken (de onderzoeken werden dan ook vooral onder jongeren verricht). Het imago speelt bij roken een belangrijke rol. Roken wordt interessant, stoer en gezellig gevonden. Daarnaast is uit de onderzoeken gebleken dat rokers over het algemeen minder zeker van zichzelf zijn. Ze willen vaak ouder overkomen of voelen een sociale druk van vrienden of familie.
** Dit is wat uit onderzoek is gebleken, dus staat los van de uiting van Girlscene.nl!

Wat is er zo schadelijk aan roken?
Roken is zeer schadelijk voor je gezondheid. De belangrijkste giftige stoffen in tabaksrook zijn teer, nicotine en koolstofmonoxide. Door roken vernauwen de bloedvaten, verhoogt je hartslag en stijgt je bloeddruk. Ook ben je als roker eerder moe. Dat komt doordat het bloed minder zuurstof kan opnemen. Bovendien loop je veel risico om longkanker te krijgen. Maar let op: rook die uitgeblazen wordt bevat nog steeds veel giftige stoffen. Meeroken is dus net zo schadelijk!

foto

Wat kun je krijgen van roken?
Roken is zo schadelijk dat er jaarlijks veel mensen aan sterven. Ongeveer 6800 mannen en 1400 vrouwen sterven per jaar aan longkanker als gevolg van longkanker door roken. Verder worden aandoening aan de hersenen, astma, longemfyseem, hart- en vaatziekten vaak niet zo snel in verband gebracht met roken, maar dit blijkt in 40% van de gevallen wel mee te hebben gespeeld. Maar deze ziektes zijn niet het enige wat je van roken kunt krijgen. Er zijn namelijk ook lichamelijke effecten. Zo zijn je tanden ook niet blij met roken. Het veroorzaakt tandbederf en zorgt ervoor dat vullingen en implantaten sneller worden afgestoten. Daarnaast kun je ook aan de huid zien of iemand rookt. De huid veroudert veel sneller bij iemand die rookt, en wondjes helen minder snel.

Roken is super duur, waarom roken mensen dan nog steeds?
Wereldwijd houdt men wel van een sigaretje. Zowel in arme landen als in welvarende landen. Hoewel de prijs van een pakje sigaretten tegenwoordig zowat elke maand verhoogd wordt, blijven mensen nog steeds stug door roken. Dat komt omdat roken een verslaving is; je kunt niet meer zonder. In arme landen zie je ook veel dat mensen eerder bezuinigen op eten dan op sigaretten. Voorkom dus dat je verslaafd raakt, want je komt er moeilijk vanaf.

rook

In welke landen wordt het meest gerookt?
In westerse landen rookt men het meest. Vooral vrouwen zijn meer gaan roken in deze landen. In Nederland rookt bijvoorbeeld 33% van de vrouwen. Veel he! Al helemaal als je je bedenkt dat dit het hoogste percentage (samen met Denemarken) is binnen de Europese Unie! Wij moeten zorgen dat dit percentage niet nog meer stijgt.

Is het zo dat roken nu 'gezonder' is dan vroeger?
Het is waar dat de sigaretten vroeger zwaarder waren dan nu. Ze bevatten meer teer en nicotine. Je zou denken dat het nu daarom 'gezonder' is. Dit is niet waar, want rokers zijn meer gaan roken waardoor ze toch dezelfde hoeveelheid (als het niet meer is) teer en nicotine binnen krijgen.

rook

Bestaan er onschadelijke sigaretten? Zoals light of de menthol sigaretten?
Echt onschadelijke sigaretten bestaan niet. Light sigaretten bevatten minder teer en nicotine, maar mensen roken er veel meer van. Eigenlijk is dit een slimme truc van de fabrikant. Er worden namelijk veel pakjes light verkocht. Ook is het woord 'light' heel misleidend; je zou hierdoor denken dat het gelijk staat aan 'weinig', maar light sigaretten bevatten alsnog heel veel schadelijke stoffen. De menthol sigaret is bedacht om een groter publiek voor sigaretten te vinden. Deze sigaretten zijn minder sterk en het verzacht je keel en longen, wat roken 'fijner' maakt. Verder helpt een filter weinig. De schadelijke stoffen kunnen er gewoon doorheen. Het is gewoon niet mogelijk om de schadelijke stoffen uit de sigaretten te halen.

Is roken ook slecht voor het milieu?
Jazeker. Een tabaksplant heeft veel mest en bestrijdingsmiddelen nodig om te kunnen groeien. De meeste van deze stoffen zijn zeer giftig en soms kankerverwekkend. Er wordt niet alleen (regen) woud gekapt voor tabaksplantages, maar er worden ook enorme hoeveelheden hout verstookt om tabaksbladeren op hoge temperaturen te kunnen drogen. Niet goed dus!

rook

Wist je dat...
... De meeste jongeren niet roken? Go us!
... Het percentage rokende jongeren van 1992 tot 2011 is gedaald van 29 procent naar 20 procent?
... In HAVO- en VWO-klassen de minste jongeren roken?
... De meeste jongeren die roken, van plan zijn om te stoppen?
... 1 op de 4 jongeren een niet-rokenafspraak heeft? 91 procent heeft deze afspraak met hun ouders
... Jongeren die roken gemiddeld 6 sigaretten per dag opsteken?
... Een jongere van 15 gemiddeld evenveel rookt als een 18-jarige?

rook

Wat vind jij van roken?

Bron: schooltv, stivoro, beginnenmetroken, rijksoverheid, weheartit

Door: Emma