Lifestyle

Hoe geef je opbouwende kritiek?

29

Hoe ouder je wordt, hoe meer je te maken krijgt met kritiek. Misschien kun jij wel wat verbeteren, of misschien zie jij wel een verbeterpunt bij de ander. Maar kritiek geven kan hartstikke moeilijk zijn. Je wil de ander niet kwetsen, maar je moet het toch zeggen. Hoe geef je opbouwende kritiek?

Situatie: je moet nauw samenwerken met je projectgenootje, maar ze is deze week al twee keer te laat gekomen. Jij hebt het gevoel dat zij helemaal geen inzet toont en dat jij voor alles opdraait. Hier moet je natuurlijk wat van zeggen. Maar je wilt haar gevoelens niet kwetsen en je wilt ook geen ruzie. Hoe zeg jij hier op een goede manier wat van?

school

Kies een goed moment
Het is niet zo slim om opbouwende kritiek te geven als jullie over vijf minuten in de les moeten zijn. Kies een moment uit waarop jullie allebei voldoende tijd hebben om dit te bespreken.

Geef nooit publiekelijk kritiek
Stel je voor dat iemand jou kritiek geeft in het bijzijn van andere mensen. Je kunt je dan gekleineerd en gekwetst voelen. Dit wil je natuurlijk niet bij de ander bereiken. Neem daarom de persoon in kwestie even apart.

Let op je toon
Breng de boodschap op een rustige en vriendelijke toon. Let op dat je je stem niet verheft. Blijf kalm. Opbouwende kritiek geven is niet hetzelfde als je frustratie uiten.

school

Verzacht de kritiek niet
Dat je het op een vriendelijke manier vertelt, wil niet zeggen dat je de kritiek ook moet verzachten. Zeg waar het op staat, maar kies de juiste woorden.

Geef geen vage kritiek
Wees duidelijk in je boodschap. Eromheen draaien heeft geen zin en het kan voor veel verwarring zorgen. Bedenk vooraf wat je wil zeggen en hoe je de boodschap gaat overbrengen.

Wacht niet te lang
We know, kritiek geven is lastig. Daarom stellen we het altijd liever uit. Maar dit zorgt er juist voor dat de irritaties zich opstapelen en bij jou uiteindelijk de bom zal barsten. Dit zal alles veel erger maken. Zorg er daarom voor dat je op tijd je opbouwende kritiek geeft. Hoe langer je wacht, hoe enger het wordt en hoe meer de situatie zal escaleren.

Praat in de ik-vorm
Opbouwende kritiek geef je altijd in de ik-vorm. ''Ik vind'' of ''ik heb het gevoel dat...''. Op deze manier zal de ander zich minder snel aangevallen voelen. Spreek ook in 'het hier en nu'. Dingen van drie maanden geleden zijn nu niet meer relevant.

Benoem de drie G's
Deze G's staan voor: Gebeurtenis, Gevoel/Gedachten en Gevolg. Begin zo: ''Ik zie dat je de afgelopen week twee keer te laat ben gekomen.'' Daarna beschrijf je jouw gevoel of gedachten: ''Ik vind dat erg vervelend''. Dan vertel je het gevolg: ''Ik vraag me af of je het project wel serieus neemt?''

Geef de kans om te reageren
Geef de persoon in kwestie de kans om zich te kunnen verdedigen en om te reageren. Misschien is er wel een onderliggende reden waarom je projectgenootje altijd te laat is. Stel vragen, zo wordt de situatie duidelijker en zal degene gerichter nadenken.

Wijs niet meteen met de vinger
Trek niet meteen conclusies. Vaak zijn dingen niet zoals het lijkt. Ook kunnen snelle conclusies lijden tot discussies en dat wil je niet hebben.

Doseer je kritiek
Vermijd woorden als 'altijd' en 'nooit'.

school

Kritiek geven is lastig, maar soms essentieel. Het is ook niks om met opgekropte frustraties en irritaties rond te lopen. Het kan heel erg opluchten en de situatie verbeteren. Niet goed zijn in kritiek geven bestaat niet, want kritiek geven kun je leren. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker en minder eng het wordt. Oefening baart kunst dus!

school

Heb jij nog tips om opbouwende kritiek te geven?

Bron: assistantplus, goc, persoonlijkegroei, weheartit

Door: Emma

Deze tip is ingestuurd door Samira, super bedankt voor het meedenken!

LOVE dit artikel
47 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

29 reacties

 • 5 jaar geleden TheBlondesBeauty

  Handig, ik zit net een beetje in de knooop

 • 6 jaar geleden IkHeetLiza

  Super handig..

 • 6 jaar geleden Maartje

  O, dit is echt ontzettend handig!

 • 6 jaar geleden minaa'xoxo

  handig! ;']

 • 6 jaar geleden xXMainiacxX

  ja,ik zou het voorzichtig tegen die persoon zeggen mischien is diegene wel erg gevoelig en begint te huilen ofzo ... dus

 • 6 jaar geleden Tirsa

  goeie tips! Bedankt

 • 6 jaar geleden orlenia

  Dit is echt een hele goede column! En ja ,kritiek kan soms echt vervelend zijn..-iks preek uit ervaring :P- maar door die kritiek kun je daar de volgende keer beter op letten. Maarrruuhh..dat moet wel kalm/rustig/vriendelijk overkomen.. En daar zijn deze tips heeeel goed voor!

 • 6 jaar geleden NienkeKummeling

  handiggg!

 • 6 jaar geleden lieees

  herkenbaar! ik vind het ook erg moeilijk om met kritiek en dit soort situaties om te gaan.

 • 6 jaar geleden Blue_Apple

  Haha, dit komt recht uit mijn cursus gedragswetenschappen

 • 6 jaar geleden Liz

  super handig !

 • 6 jaar geleden Niicole

  Erg goede tips!

 • 6 jaar geleden dropke

  Ik denk dat je ook moet kijken naar degene die het ontvangt. Sommigen kunnen beter tegen kritiek en sommigen storten compleet in na het kleinste beetje negatieve kritiek. Je moet kijken naar de persoon en dan pas naar hoe je het brengt vind ik. Bij sommige komt het juist beter aan als je wat harder bent. Bij sommigen kun je het beter in stukjes brengen enz.

  p.s. ik heb hier gelukkig training in gehad. Ten eerste curus en ten tweede ben ik aanvoerder van twee sportteams.

  toch een goede eigenschap om in te investeren vind ik!

 • 6 jaar geleden Rockoholic

  Goede tipsss.. Ik heb heel veel last van groepsgenoten die te laat komen en als ze er zijn niks doen... Dus nu kan ik goed wat zeggen!

 • 6 jaar geleden Lianne ♥

  Goede tips!

 • 6 jaar geleden xNickyata

  Oke nu kan ik goed kritiek geven, maar ik kan het alleen niet ontvangen :P. Ik hoef me maar een heel klein beetje bekritiseerd voelen en dan gaat het mis

 • 6 jaar geleden Chocolate♥

  @burdyluvv Same here xd

 • 6 jaar geleden BirdyLuvv

  Ik kan echt niet tegen kritiek, goed of slecht bij komt het altijd zo bot over , of het ligt aan mij

 • 6 jaar geleden Femke

  Super goede tips!

 • 6 jaar geleden Soraya

  Heel handig artikel ik ben iemand die dan over iets totaal anders begint.

  Maar met deze tips gaat het wel lukken

  x

 • 6 jaar geleden linda'

  Echt handig dit artikel, dit moeten wij op school nou ook leren en voor dit ben ik gezakt, misschien lukt het hiermee wel.

 • 6 jaar geleden TheWrongAlice

  superhandig, ik vind het altijd zo akward om zoiets te moeten zeggen...

 • 6 jaar geleden Erised

  leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Kirsten

  Fijn artikel, kan ik zeker goed gebruiken!

 • 6 jaar geleden Tessie

  handig artikel.

 • 6 jaar geleden Anna

  wauw hier heb ik wel wat aan!"

 • 6 jaar geleden Evieefjuh

  een vriendin van mij zei dat de top-tip-top methode goed werkt.

  fijn dat je op tijd bent, je hebt het niet zo goed voorbereid, maar je hebt wel een leuk jurkje aan.

  dan voelen mensen zich minder de put in gepraat.

  leuk artikel!

 • 6 jaar geleden ScreamAndShout

  Goed artikel!

 1. 1