Lifestyle

Mijn vriend heeft bindingsangst

Helemaal happy ben jij aan het daten met je crush en je weet eigenlijk wel zeker dat hij jou ziet zitten. Toch duurde het nog redelijk lang voordat jullie iets kregen, maar die gedachte heb je maar even weggestopt omdat je helemaal verliefd bent. Toch merk je steeds meer 'eigenaardige' dingen. Zit hij ergens mee? Ja, hij heeft last van bindingsangst.

Dat je vriendje last van bindingsangst heeft merk je waarschijnlijk al vanaf het begin van de relatie. Het duurt dan ook extra lang voordat jullie een relatie hebben of het gebeurt helemaal niet, terwijl jullie wel helemaal weg van elkaar zijn en veel met elkaar doen. Ook kun je het merken in de relatie zelf door zijn getwijfel of het feit dat hij het met je wil uitmaken als het eindelijk wat serieuzer wordt.

Als je vriend last van bindingsangst heeft, kun je er eigenlijk en helaas vrij weinig aan doen. Het enige medicijn is eigenlijk er gewoon voor hem zijn: wees geduldig en praat met elkaar.

vriendje

Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is het gevoel dat iemand kan krijgen bij het denken aan een relatie. Het geeft dan het gevoel alsof de vrijheid ontnomen wordt als de relatie wordt aangegaan. Jij mag dan nooit echt dichtbij komen als de relatie wat serieuzer wordt. Zo kan het zijn dat hij het door zijn angst uitmaakt. Heel erg naar dus.

Waar komt het vandaan?
Iemand met bindingsangst heeft meestal problemen met zijn intimiteit. Intimiteit is de verbinding tussen twee personen. Dit kan emotioneel, maar ook fysiek.

Bindingsangst heeft veel met verlatingsangst te maken, zo kan het zijn dat hij bang is dat als hij jou heel dichtbij hem laat, je hem verlaat. Bindingsangst kan dus heel erg diep liggen. Zo kan hij een traumatische ervaring meegemaakt hebben, zoals iemand verloren waarvan hij veel hield.

Wat zijn de kenmerken?
De kenmerken verschillen meestal per persoon. Als iemand in een of meer kenmerken hieronder wordt herkend, wil dat niet meteen zeggen dat een persoon last van bindingsangst heeft. Dit is namelijk voor iedereen anders.

Toch kunnen een aantal kenmerken duiden op bindingsangst:
– Korte relaties
– Veel getwijfel over de relaties
– Het gevoel hebben dat je partner teveel aandacht vraagt
– Meer tijd doorbrengen met vrienden dan de geliefde

i dont konw

Het is heel lastig als je merkt dat jouw vriendje bindingsangst heeft. Hoewel er weinig tegen te doen is, zijn er toch dingen waar jij mee kan helpen.

Heb begrip
Ook al zou je graag willen dat jouw vriendje niet meer zoveel aan je twijfelt, toon wel begrip. Verdiep je even in bindingsangst door even goed te Googlen zodat je ongeveer weet hoe hij zich voelt. Praat erover! Het is vooral belangrijk om het niet te negeren, want met negeren gaat 'het probleem' niet weg. Zeg dat je er voor je bent en probeer te praten waarom hij zo onzeker is, waarom hij twijfelt of wat hij nou eigenlijk precies denkt.

Heb geduld
Wees geduldig met hem. Het is voor iemand met bindingsangst erg moeilijk om een relatie te hebben, dus als jullie al iets hebben vindt hij je toch wel heel erg leuk. Ga daarom ook niet te snel voor hem en doe alles rustig aan. Ook al wil je misschien dat het sneller gaat, ben niet pusherig.

Blijf jezelf
Je kunt je vriendje helpen door erover te praten en geduld te hebben. Toch is het ook belangrijk dat jij hier niet te veel voor opgeeft. Verander niet compleet van persoonlijkheid omdat je denkt dat hij dat wil. Je moet jezelf blijven en als het zo niet werkt, dan zul je toch echt over deze relatie moeten nadenken als je bij de zoveelste hulppoging wordt 'afgewezen'. Zijn onzekerheid is namelijk makkelijk over te plaatsen naar jou. Als jouw vriendje tenslotte de hele tijd aan jouw twijfelt of je wel goed genoeg bent, kun jij dat ook bij jezelf gaan doen. Daarom is het belangrijk om ook naar je eigen gevoelens te luisteren: wat wil ik? Hoe vaak ga ik het nog proberen en wat is het beste voor mij?

bindingsangst

Hij maakt het uit...
Bindingsangst kan zo heftig zijn dat hij het kan uitmaken tijdens jullie relatie. Mensen met bindingsangst lijken dan daarna ook heel erg gelukkig, omdat ze eindelijk dat benauwde gevoel kwijt zijn. Toch kan hij, ondanks dat hij dat gevoel kwijt is, nog steeds helemaal gek zijn op jou. Maar of het nog goedkomt, is altijd helaas de vraag.

Er is meestal geen goede of slechte zet als je een relatie hebt met iemand met bindingsangst. Je moet doen wat goed voelt voor jou en als je hem zo kan helpen is dat heel erg fijn. Verplaats je bijvoorbeeld eens in zijn schoenen? Hoe zou jij je voelen?

Heb jij een vriendje (gehad) met bindingsangst? Zo ja, heb jij nog tips?

Bron: Gezondheidsnet.nl, Wikipedia
Bron beeld: Weheartit

Door: Jitske

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved