STOP pesten!

Lifestyle door Redactie

Jullie hebben vast al gehoord over de schokkende rouwadvertentie die is geplaatst voor de 20-jarige Tim. In de rouwadvertentie hebben de ouders de tekst overgenomen uit zijn afscheidsbrief: ''Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.''

rouw

De rouwadvertentie was geplaatst in De Twentsche Courant Tubantia. Tim kwam uit Tilligte. Op 20-jarige leeftijd maakte hij een einde aan zijn leven. Waarom? Omdat hij zijn hele leven gepest werd.

De media hebben massaal gereageerd op de schokkende rouwadvertentie. Op Twitter werd er ontzettend veel op gereageerd, nieuwssites namen het over en ook in televisieprogramma's kwam het aan bod. De ouders van Tim houden deze middag een persconferentie in het gemeentehuis. Ze geven daar uitleg over de rouwadvertentie omdat ze zoveel aandacht hebben gekregen.

Je kunt wel zeggen dat de rouwadvertentie tot veel discussie leidt over pesten. De foto van de advertentie was om 13.00 uur al 5400 geretweet. Bob van der Meer, een psycholoog die gespecialiseerd is in pesten, noemt deze aandacht en discussie een goede zaak. ''Het helpt dat er zo veel aandacht voor is. Maar ik hoop wel dat het pesten nu eens flink aangepakt wordt. Anders krijg je over een maand weer zo'n rouwadvertentie.'' Er bestaan pestcampagnes (denk aan tv-spotjes) maar volgens Bob is dit veel effectiever: ''Dit komt echt binnen bij de pesters, omdat het echt is. Jarenlang gebeurde dit 'stiekem' en op deze manier verchuift de aandacht naar de personen die gepest hebben.''

De school van Tim zegt niks te weten over het pesten. Wel zijn de ouders van Tim naar de politie gestapt. De ouders willen dat wordt uitgezocht wie tot tweemaal toe onder de naam van Tim berichten heeft gezet op een speciale recensiewebsite voor horecagelegenheden. De eerste keer gebeurde dat in 2010, waarbij er erge dingen werden verklaard over Tims werkgever. De tweede keer gebeurde in deze zomer, toen schilderde de anonieme schrijver Tim af als een 'loser' en een 'homo'.

Wat vinden jullie van de rouwadvertentie? Wat kun jij doen tegen pesten? En welke straf verdienen de pesters?

Bron: rtl, nos, editienl, telegraaf

Door: Emma