Obama wint Amerikaanse verkiezingen

Lifestyle door Redactie

Vanmorgen werden we bijna allemaal wakker met het "goede" nieuws. Het Amerikaanse volk heeft gekozen en een nipte meerderheid koos voor Obama. Dit betekent dat Barack Obama nog vier jaar lang mag regeren in het Witte Huis. Mensen over de hele wereld zien dit als een overwinning voor de wereld. En dus wordt er ook in Nederland bijna nog meer aandacht aan besteed dan aan onze eigen tweede kamer verkiezingen twee maanden geleden.

Barack Obama en zijn tegenstander Mitt Romney gingen continu ongeveer gelijk op in de peilingen. Obama had altijd wel al een klein beetje voorsprong op Romney, maar lang niet genoeg om al zeker te zijn van een overwinning.

Obama

Het ging eigenlijk maar om een paar zogenoemde "swing states" waarin nog niet duidelijk was wie de meeste kiesmannen zou krijgen. In Amerika hebben ze namelijk een iets ander kiessysteem. De 52 staten van Amerika leveren allemaal een aantal kiesmannen, grote staten leveren vanzelfsprekend meer kiesmannen dan kleine staten. In staten als Californië en New York was al duidelijk dat Obama aan het langste eind zou trekken, in deze staten stemt men vrijwel altijd democratisch. Staten als Alabama, Tennessee en Kansas stemmen meestal op de Republikeinse kandidaat.

Uiteindelijk ging het dus maar om een klein aantal staten waarin het nog niet beslist was. Dit was in staten als Ohio, Pennsylvania en Michigan het geval.

Vanmorgen rond een uurtje of vijf, zes (Nederlandse tijd) werd duidelijk dat Obama de meeste "swing states" voor zich had weten te winnen en werd de overwinning voor Obama voorzichtig uitgesproken. Om 7.00u Nederlandse tijd gaf Romney zien verlies toe in een speech aan het Amerikaanse volk.

Obama

De verdeling van de staten was uiteindelijk als volgt.


Obama: Californië, Oregon, Hawaii, Washington, Nevada, New Mexico, Colorado, Iowa, Wisconsin, Minnesota, Michigan, Illinois, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Maryland, Delaware, New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts , Vermont, New Hampshire & Maine.

Romney: Texas, Utah, Idaho, Montana, Arizona, Alaska, Kansas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Mississippi, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Indiana, West Virginia, South Carolina, North Carolina, Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky & Oklahoma.


De wereld is blij dat Obama gewonnen heeft van zijn Republikeinse tegenstander. Obama's politiek is veel meer te vergelijken met Europese politiek. Romney is veel rechtser. Daarnaast is Romney tegen gelijke rechten voor homo's. Ook zijn de republikeinen tegen abortus, ook als het kind verwekt is doordat de vrouw verkracht is. De republikeinse partij is wat dat betreft veel conservatiever.

Obama

Veel celebrities zijn groot fan van Obama, zo vertelden onder andere Beyonce, Katy Perry, Scarlett Johansson, Anne Hathaway en Cameron Diaz achter Obama te staan. Voor een complete lijst met celebrities, modellen, mode-ontwerpers en sporters die zich achter Obama scharen, klik hier..

Hebben jullie de Amerikaanse verkiezingen een beetje gevolgd? Zijn jullie blij dat Obama de verkiezingen gewonnen heeft?

Obama

Bron: Nu.nl / Volkskrant / Huffingtonpost / Wikipedia

Door Annemerel