Anticonceptie.nl: De bijwerkingen van de pil

Lifestyle door Redactie

Een tijdje geleden heb je ons artikel 'Stel je brandende vraag over anticonceptie' voorbij zien komen. We kregen ontzettend veel mailtjes van jullie binnen die voornamelijk gingen over de bijwerkingen van de pil. Vandaar dat we vandaag de vraag behandelen: 'Wat zijn nou de bijwerkingen van de pil?' Anticonceptie.nl geeft antwoord!

Aan de pil gaan, dat doe je niet zomaar. Het is een beslissing voor de rest van je leven. Je bent immers je gehele leven met anticonceptie bezig. Je kiest samen met jouw huisarts een pil uit die geschikt voor jou is en deze heb je, als het immers goed bevalt, de rest van je leven. Zomaar van pil veranderen doe je namelijk niet meer. Het is dus erg belangrijk om een pil te kiezen die goed bij je lichaam en je hormonen past. Eentje die niet zorgt voor zoveel bijwerkingen.

anticonceptie

Toch kun je last hebben van bijwerkingen. Heb je dan wel de goede pil gekozen? Is de pil dan wel iets voor jouw lichaam? Deze vraag zullen we de volgende keer behandelen. Dan hebben we het namelijk over de manieren van anticonceptie. Zo heb je namelijk ook het spiraaltje, de prikpil en nog veel meer. Hier dus de volgende keer meer over.

Bijwerken willen niet per se zeggen dat jij een verkeerde keus hebt gemaakt, sommige komen namelijk vaak voor. Zo kun je wat gewicht aankomen zodra je met de pil begonnen bent of krijg je wat meer puistjes. Anticonceptie.nl geeft antwoord op jouw vraag!

anticonceptie

Anticonceptie.nl:
“Allereerst is belangrijk om te weten dat bijwerkingen heel sterk per individu verschillen. Voor de één kan een pil helemaal goed bij haar passen, terwijl iemand anders misschien wel heel veel bijwerkingen heeft van dezelfde pil. Helaas is het daarom soms een kwestie van proberen waar je je goed bij voelt. Wel is goed om te weten dat je lichaam zich vaak even moet aanpassen zodra je start met anticonceptie of wisselt van pil. Ga dus niet na twee weken weer wisselen met een andere pil.

De eerste drie maanden van gebruik kun je in meer of mindere mate last hebben van bijvoorbeeld misselijkheid, gespannen aanvoelende borsten of lichte tussentijdse bloedingen (‘spotting’). Als het goed is, verdwijnen deze bijwerkingen na een periode van enkele weken tot drie maanden. Het hormoon dat vooral verantwoordelijk is voor dit type bijwerkingen heet het ‘oestrogeen hormoon’. De verschillende soorten ‘oestrogeen hormoon’ zijn de stoffen ethinylestradiol, estradiolvaleraat en lichaamseigen estradiol. Er is ook een pil zonder oestrogeen hormoon, waardoor je menstruatie wat meer onvoorspelbaar kan worden maar waarmee je misschien wel geholpen bent als je de verschillende soorten oestrogeen niet kunt verdragen.

Als de klachten na drie maanden nog steeds blijven, kun je ervoor kiezen om een pil met andere hormonen te vragen bij je arts. Als je je van tevoren wilt inlezen over de verschillende soorten van de anticonceptiepil, is deze pagina van Anticonceptie.nl een goede start: anticonceptiepillen.

Anticonceptie

 

Naast de ‘aanpassings-bijwerkingen’ tijdens de eerste maanden van gebruik kunnen er ook andere bijwerkingen optreden. We kunnen helaas niet alle bijwerkingen noemen, daarom zullen we ingaan op een paar van zulke bijwerkingen die kunnen worden veroorzaakt door het andere hormoon in de pil. Dit hormoon heet ‘progestageen’ en hiervan zijn veel verschillende soorten. Het progestageen kan bijvoorbeeld puistjes, meer beharing of een vettere huid veroorzaken of juist verminderen. De soorten progestageen met zogenaamde ‘androgene’ eigenschappen verhogen de kans op deze bijwerkingen, deze heten: levonorgestrel en norgestimaat. Alle andere progestagenen hebben een enigszins ‘anti-androgeen’ effect, wat betekent dat ze de kans op huidklachten kunnen verminderen of hier een neutraal effect op hebben. Een andere bijwerking kan bijvoorbeeld libidoverlies (minder zin in seks) zijn. Als je hier last van hebt, kun je soms juist weer beter kiezen voor een meer androgeen progestageen. Zoals we al zeiden, kan de juiste pil dus heel erg persoonlijk zijn!

Mocht je vragen hebben welke stoffen er in jouw pil zitten, kun je even op het doosje kijken of in de bijsluiter. Natuurlijk kun je ook even je huisarts bellen voor wat meer informatie.

Er zijn natuurlijk nog veel andere bijwerkingen mogelijk, en niet iedereen zal die bijwerkingen krijgen. Het algemeen advies is om je goed te laten informeren over de mogelijkheden van anticonceptie en belangrijk is dat je je lekker voelt bij je keuze. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website Anticonceptie.nl eens doorlezen. Volgende keer zullen we een mooi overzicht voor jullie maken van de soorten anticonceptie die er zijn!”

Anticonceptie

Nou meiden, we hopen jullie genoeg geïnformeerd te hebben over de bijwerkingen van de pil. Mocht je echt last hebben van zo'n bijwerking, ga dan even langs de dokter en kies samen een andere pil uit (of misschien een alternatief). De volgende keer hebben we het uitgebreid over de verschillende pillen en andere vormen van anticonceptie.

Ben jij nog niet aan de pil, maar zou je dit wel graag willen? Lees dan ons 'Mam,mag ik aan de pil?' artikel.

Bron & beeld: Anticonceptie.nl, weheartit

Liefs, de meiden van de redactie.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD