Lifestyle

Anticonceptie.nl: pil feitjes & fabels

18

Een tijdje geleden heb je ons ‘Stel je brandende vraag over anticonceptie’ voorbij zien komen. We kregen ontzettend veel mailtjes met vragen over de feitjes en fabels van de pil. Vandaar dat we de vraag behandelen: ‘Wat is waar en wat niet als het gaat om de pil?’ Anticonceptie.nl geeft antwoord!

Feit: de pil geeft betrouwbare bescherming tegen zwangerschap
Als de pil correct wordt gebruikt, is de anticonceptie werking betrouwbaar. Andere betrouwbare vormen van anticonceptie zijn de anticonceptiepleister, anticonceptiering, prikpil, anticonceptiestaafje of het spiraal.

Fabel: de pil beschermt tegen SOA's
Helaas gaat deze vlieger niet op. Om je te beschermen tegen SOA's moet je een condoom gebruiken.

Feit: een 24/4 innameschema (24 tabletten, 4 dagen stopweek) zorgt voor een korte, lichte ongesteldheid
Een 24/4 innameschema bevordert de effectieve werking en korte, lichte menstruaties. Hier vind je een overzicht van de beschikbare pillen en hun innameschema's: soorten anticonceptiepillen.

anti

Fabel: de Diane-35 pil kan ik langdurig als anticonceptie gebruiken
Deze pil is geschikt als je hevige acne-klachten of overbeharing hebt, echter is deze niet geschikt voor langdurig gebruik als anticonceptiepil. Als deze pil is voorgeschreven om acne-klachten of overbeharing te behandelen, kun je enkele maanden nadat de klachten zijn verminderd eens proberen om een andere pil te gebruiken. 

Feit: roken wanneer je de pil slikt, wordt afgeraden
Dit is juist, omdat de combinatie van roken en pilgebruik een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan geven. Dit geldt met name voor vrouwen boven de 35 jaar. De pil heeft veel voordelen en roken meer nadelen, stop daarom liever met roken.

Fabel: een sterilisatie is 100% betrouwbaar
Onjuist. Een sterilisatie is geen 100% garantie dat je niet meer zwanger zult worden, al is dit wel een zeer betrouwbare methode van anticonceptie. Alle hormonale methoden van anticonceptie bieden ook betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. 

Feit:na braken of diarree kan de betrouwbaarheid van de pil verminderd zijn
Dit klopt, doordat de pil via je maag-darmkanaal in je lichaam wordt opgenomen kan de werking verminderd zijn na braken of diarree. Het beste kun je na braken of diarree even je bijsluiter raadplegen. Andere anticonceptiemethoden dan de pil blijven wel betrouwbaar na braken of diarree.

Fabel: als je geen bloedverlies hebt tijdens de stopweek ben je zwanger
Dit hoeft niet zo te zijn, maar kan wel zo zijn. Als je zwanger bent, heb je inderdaad geen ongesteldheid meer. Er kunnen echter andere oorzaken zijn waardoor je geen bloedverlies hebt tijdens de stopweek, bijvoorbeeld door de anticonceptiemethode die je gebruikt of vanwege psychische oorzaken zoals een depressie.

Feit: na gebruik van de prikpil kan het lang duren voordat je weer vruchtbaar bent.
Klopt. Zodra je stopt met de prikpil kan het 4 tot 31 maanden duren voordat je weer zwanger kunt worden. Ook kan je botdichtheid afnemen, daarom wordt deze methode door de wereld-gezondheid-organisatie afgeraden bij bijvoorbeeld meisjes die in de groei zijn.

Fabel: na gebruik van de pil duurt het erg lang voordat je weer zwanger kunt worden
Dit is niet waar. Over het algemeen ben je binnen enkele dagen tot een maand weer vruchtbaar. Hetzelfde geldt voor de anticonceptiering, anticonceptiepleister, anticonceptiestaafje of een spiraal.

Feit: sommige vrouwen komen aan van de pil
Dit kan inderdaad zo zijn. Sommige vrouwen houden relatief meer vocht vast door het hormoon in hun pil. Ook kan bij sommige vrouwen de eetlust groter worden door het soort hormoon dat in de anticonceptiepil zit. Een oplossing kan zijn om een pil te proberen met een andere hormoonsamenstelling. Hier vindt je een overzicht van anticonceptiepillen: de pil.

Fabel: het is belangrijk dat ik zo nu en dan stop met de pil om mijn lichaam te laten rusten
Stoppen met de pil uit gezondheidsoverwegingen is niet nodig, tenzij je bijwerkingen ervaart. De pil is uitgebreid getest op bijvoorbeeld de veiligheid van langdurig gebruik ervan. 

Feit: het oestrogeen hormoon in de pil zorgt voor een voorspelbare menstruatie
Waar. Er zijn drie soorten oestrogeen waaruit je kunt kiezen, genaamd ethinylestradiol, estradiolvaleraat en estradiol. Estradiol wordt van nature in je lichaam aangemaakt, in je eierstokken. Naast de pil bevatten ook de anticonceptiepleister en de anticonceptiering het hormoon oestrogeen. Ook met die methoden kun je daarom een voorspelbare menstruatie verwachten en/of een stopweek timen.

 

anticon

We hopen dat je na onze drie artikelen van Anticonceptie.nl geholpen bent met vragen over bijwerkingen, de manieren van anticonceptie en over de feitjes & fabels. Voor meer vragen kun je altijd een kijkje nemen op de website of een afspraak maken bij de huisarts.

Bron & beeld: Anticonceptie.nl

Liefs, de meiden van de redactie

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

18 reacties

 • 4 jaar geleden regenboogaapjes

  Ik heb door de pil een verlaagd libido. Vrij zeker dat het door de pil komt, want in de stopweek heb ik plots veel meer zin. Elke keer weer..

 • 6 jaar geleden Miss.Louboutin

  de pil word ook geslikt voor een regelmatige ongestelheid... en niet alleen voor sex...

 • 6 jaar geleden Fairytears.

  ik snap niet wat er zo moeilijk aan is om een condoom te gebruiken :/

  je hebt die hele pil dan niet eens nodig... het is in mijn ogen alleen maar slecht voor je lichaam.

 • 6 jaar geleden Lancelot

  Ik vind het zoiets raars dat de pil als zelfsprekend word gezien. Ik slik hem niet en dat ben ik ook niet van plan. Er zijn zo veel andere dingen maar iedereen wil èlke dag een een pil slikken!

 • 6 jaar geleden mimimi

  Ik heb deze maand voor het eerst een nuva ring gebruikt. Ik vraag me alleen af wanneer die goed zit en hij dus volledig beschermd? Iemand ervaring?

 • 6 jaar geleden WILDFIRE

  Ik gebruik ook al jaren de Diane pil, in ieder geval dezelfde samenstelling. Mijn dokter/apotheek heeft mij nooit verteld dat dat kwaad kan en ik kom om de 3 maanden voor een herhaal recept. En ik slik hem puur als anticonceptie, niet om redenen zoals acné maar alleen omdat ik van vele andere pillen veel heftige bijwerkingen heb.

 • 6 jaar geleden chrisssssssop

  Over de Diane pil is onzin. Ik slik deze inmiddels 4 jaar. Waarvan het 1e jaar inderdaad tegen acne was. Inmiddels heb ik 2 jaar en 9 maanden een vriend en dient die pil nu dus voornamelijk als anticonceptie. Nog geen problemen gehad en doen het zonder andere voorbehoedsmiddelen. Ik heb een maand geleden inderdaad wél met mijn dokter gepraat of een andere pil nodig zou zijn. De dokter zei van niet: deze pil dient prima als anticonceptie!

 • 6 jaar geleden Empress

  Ik gebruik de diane pil en ik neem aan dat mijn dokter dat gewoon aangeeft wanneer ik moet switchen. Gebruik hem nu onderhand al meer dan 3 jaar.. Wat bedoelen jullie precies dat het niet goed is ? Qua kans op zwangerschap of iets anders?

 • 6 jaar geleden lottevl

  @Deborah, inderdaad, kreeg al bijna een hartaanval.

  En niet alleen de Diane dan, maar ook Gratiëlla, Claudia,... Het zijn allemaal net dezelfde samenstellingen onder een andere naam

 • 6 jaar geleden Debora

  Ik zou eerst maar eens checken of het wel klopt wat jullie zeggen over de Dianepil.. Zo maken jullie een hoop meiden onnodig ongerust!

 • 6 jaar geleden Fabulous Dream Honey

  Ik heb een variant van de Dianepil, zo een onder een andere naam en ik gebruik die al meer dan 2 jaar. Mijn dokter heeft nooit gezegd dat ik beter over zou schakelen naar een andere.

 • 6 jaar geleden Rose

  handig!

 • 6 jaar geleden Jip

  @lottevl:

  Je bent heus wel beschermd hoor :')

  Ze bedoelen gewoon dat het een redelijk 'zware pil' is en daardoor niet zo geschikt voor langdurig gebruik?

 • 6 jaar geleden LuctorEtEmergo

  okee mijn dokter heeft dus niet vertelt dat ik de dianepil niet langer dan 4 maanden mag gebruiken? Ik snap er niks van... Kan ik m gewoon gebruiken, want ik heb toch geen sex. Of moet iedereen 'm sowieso maximaal 4 maanden gebruiken???

 • 6 jaar geleden Kraplapje

  Ik zit al vanaf mijn 16e tot nu mijn 23e aan de Dianepil.. ik wil er vanaf, al hoeft dat niet volgens mijn dokter. Wat moet ik nou geloven hm??

 • 6 jaar geleden rosa1234

  ik vind dit echt hartstikke handig! hopelijk komt hier meer van. (onderwerpen van seks enz.)

 • 6 jaar geleden Marianne

  Lotte hier precies hetzelfde verhaal! Maar ik ga sowieso al overstappen op spiraaltje, veel handiger 5 jaar beschermd en nooit ongesteld. Heerlijk!

 • 6 jaar geleden lottevl

  Wooww, claimen jullie nou dat als ik de Diana al 5 jaar neem ik ondertussen niet meer beschermd ben of begrijp ik dat verkeerd? Want jullie maken me vrij ongerust nu!

 1. 1