Beauty

Harsen

Voordat je begint

Gebruik een peeling de dag voordat je gaat harsen. Vooral bij korte haren, gaan de haren dan rechtop staan en zijn beter te harsen dan wanneer ze vlak langs de huid of zelfs een beetje op/in de huid liggen. Als je een gevoelige huid hebt en je gebruikt een hars die je nog nooit hebt gebruikt, test de hars dan eerst uit op een klein deel van je huid 24 uur voordat je gaat harsen.Zorg er voor dat de haren niet te lang zijn. Knip ze zonodig af tot een lengte van 0,5 – 1 cm. Het harsen is daardoor minder gevoelig en de kans op het afbreken van de haren wordt verkleind. De haren mogen ook niet te kort zijn omdat de hars er dan minder “grip” op kan krijgen. Wees spaarzaam met het gebruik van vette bodymilks, oliën e.d. vanaf 24 uur voordat je gaat harsen. Door gebruik van vetten en oliën, kan de werking van bijvoorbeeld een in olie oplosbare hars – sterk – verminderen. Immers, de hars zal gedeeltelijk oplossen als hij wordt aangebracht op een huid die nog te veel olie bevat. Gebruik vanaf 24 uur voor het harsen geen producten die Alpha Hydroxy Zuren (AHA) bevatten, omdat dit mogelijk gevoeligheid en irritatie kan veroorzaken.

Hars bij voorkeur niet in de week voor en tot 3 dagen na je menstruatie als je gevoelig bent voor pijn. Hars ook niet als je erg moe of prikkelbaar bent. Hars voordat je onder de douche gaat en niet vlak erna. Hars niet over moedervlekken, wratten, uitslag, irritatie en tepels. Hars niet op een (zon)verbrande huid, bij diabetes, flebitis (aderontsteking), over nieuw littekenweefsel en bij andere – al dan niet open - huidafwijkingen. Hars bij voorkeur niet als je medicijnen slikt die de gevoeligheid van de huid beïnvloeden zoals Retin A, Accutane, Tetracycline of Glucolic Acid.

Doe voorzichtig bij het harsen op spataderen. Wanneer er sprake is van zeer veel spataderen, kun je het beste eerst de huisarts raadplegen over het gebruik van hars. Wanneer je weinig spataderen hebt, verdient het de voorkeur kleinere stukjes tegelijk te harsen en de huid zeer goed te spannen als je de hars verwijdert. Raadpleeg de huisarts voordat je gaat harsen als je een voorgeschiedenis hebt van cysten of steenpuisten.

Hoe gebruik je vloeibare hars in rollers ?

Vloeibare hars in rollers/cartridges (100 ml met grote, kleine of miniroller) wordt voornamelijk gebruikt voor het ontharen van grote oppervlaktes zoals benen, armen, rug en borst. De hars wordt met behulp van een roller die vast op de cartridge zit dun en gelijkmatig opgebracht en vervolgens met behulp van een ontharingsstrip verwijderd. Als je geen gevoelige huid hebt, kun je ook de oksels met deze hars ontharen. Zelfs het gezicht en de bikinilijn kunnen met vloeibare hars onthaard worden als je geen gevoelige huid hebt. Gebruik daarvoor wel een kleine of miniroller.

Vloeibare hars in rollers is vaak verkrijgbaar in 2 varianten:
1) in olie oplosbare hars zonder titaniumdioxide voor de normale tot gevoelige huid
2) in olie oplosbare hars met titaniumdioxe voor de zeer gevoelige huid.

Algemeen

1) Verwarm de hars in een speciale harscassetteverwarmer totdat de hars gesmolten is en licht stroperig van samenstelling. Afhankelijk van de harsverwarmer en de inhoud van de harsroller zal dat tussen de 20 en 30 minuten duren.
2) Test de temperatuur van de hars aan de binnenkant van de pols.
3) Reinig en desinfecteer de huid (bijvoorbeeld met de desinfecterende lotion 250 ml) zodat de huid goed schoon/droog en vetvrij is.
4) Breng eventueel talkpoeder aan op de te ontharen huid bij een vette huid of indien de huid erg transpireert.
5) Als de hars op temperatuur is, rol dan met de harsroller enige malen over een nieuwe ontharingsstrip. Hierdoor zal de warme hars goed in het rollermechanisme terechtkomen. Wanneer je vervolgens met de harsroller over de huid gaat, zal de hars zonder veel weerstand en gelijkmatig op de huid terechtkomen. Vooral als je gevoelige delen als gezicht en bikinilijn met een harsroller onthaart, is het belangrijk de warme hars eerst goed in de roller te laten lopen, omdat de hars anders mogelijk iets stroef opbrengt.
6) Breng de hars vervolgens aan in de richting van de haargroei.
7) Breng een papieren ontharingsstrip aan op de hars. Laat daarbij een (1/4) deel van de ontharingsstrip vrij om voldoende grip te krijgen en de strip te kunnen verwijderen zonder daarbij steeds in de hars te grijpen.
8) Houd de huid goed strak/span de huid en verwijder vervolgens de ontharingsstrip met een snelle, besliste beweging langs de huid. Je moet de ontharingsstrip dus niet van de huid af trekken, maar zoveel mogelijk parallel langs de huid bewegen (in een snelle, besliste beweging!)
9) Druk direct na het harsen met de vingers of de hand op de huid die is onthaard. Door de druk worden roodheid en ongemak geminimaliseerd.
10) Volg stap 6, 7, 8 en 9 totdat je de huid die je wilde ontharen, geheel hebt onthaard. Je kunt de ontharingsstrippen meerdere keren gebruiken om de hars te verwijderen. Als je meer ervaring hebt met harsen, kun je grotere delen tegelijk harsen. (Het is dan zelfs mogelijk om bijvoorbeeld eerst je hele onderbeen in de hars te zetten en dat achter elkaar te verwijderen.)
11) Als er na het ontharen nog veel harsresten zitten, kun je beter eerst met een schone ontharingsstrip de hars verwijderen. Vervolgens de kleine harsrestjes verwijderen door olie te gebruiken
12) Desinfecteer de huid na het ontharen nogmaals.
13) Breng tot slot een kalmerende crème aan (bijvoorbeeld de Cooling gel met menthol 250 ml).

Harsen benen

Als je nog geen of weinig ervaring hebt met harsen, begin dan met het ontharen van de onderbenen. Je kunt dan je techniek goed oefenen. Je zult merken dat als je de aanwijzingen goed volgt, je het harsen snel onder de knie zult hebben. Trouwens als je de knieën wilt ontharen, kun je het beste de hars aanbrengen en verwijderen op een gebogen – en geen gestrekte – knie.

Harsen armen

Let goed op de richting van de haargroei. Hars kleine stukjes tegelijk zodat je zoveel mogelijk rechte stukjes harst (in plaats van rondingen). Goed spannen om te voorkomen dat je de huid naar boven trekt (omdat je eigenlijk een hand te kort komt kun je het beste de hulp inroepen van een vriendin, zus of moeder) .

Harsen oksels

Let bij het harsen van de oksel speciaal op de richting van de haargroei. Gebruik een harsroller met een kleinere roller. De haren groeien meestal in 2 richtingen. De hars moet dus in twee gedeelten worden opgebracht en verwijderd. Bij het verwijderen van hormonaal haar (vooral oksel en bikinilijn) ontstaan soms kleine puntbloedinkjes, zelfs als je de huid goed hebt gespannen. Desinfecteer de huid gelijk na het verwijderen van de hars. Breng zonodig opnieuw talkpoeder aan als je nog meer moet harsen. Goed spannen is essentieel. Omdat je ook hier eigenlijk een hand tekort komt, kun je het beste de hulp inroepen van een vriendin, zus of moeder.

Harsen bikinilijn

Als je nog nooit hebt geharst of niet veel ervaring hebt (met harde hars), begin dan niet op je bikinilijn en probeer al helemaal geen “Brazilian”, maar probeer deze harstechniek eerst uit op bijvoorbeeld je onderbeen!
Let ook bij het harsen van de bikinilijn goed op de richting van de haargroei. Zorg er voor dat de haren niet te lang zijn. Knip ze zonodig af tot een lengte van 0,5 – 1 cm. Hars kleine stukjes tegelijk zodat je de huid goed kunt spannen en zoveel mogelijk rechte stukjes (in plaats van rondingen) harst. Knip daartoe de ontharingsstrips in kleinere stukken. Laat de hars goed in de harsroller komen (zie hiervoor onder sub 5) Een goede techniek (goed spannen en snel trekken) is bij bikinilijn ontharing (en overigens alle lichaamsdelen waar de huid “losser” zit dan op je onderbeen) essentieel. Immers, als je niet goed spant, trek je vooral de huid naar boven toe en blijven de haren zitten.
Hygiëne is altijd belangrijk. Vooral bij het harsen van de bikinilijn. Reinig de huid zowel voor als na het harsen met een desinfecterende lotion. Bij het verwijderen van hormonaal haar (vooral oksel en bikinilijn) ontstaan soms kleine puntbloedinkjes, zelfs als je de huid goed hebt gespannen. Desinfecteer de huid gelijk na het verwijderen van de hars. Breng zonodig opnieuw talkpoeder aan als je nog meer moet harsen.

Tips voor na het harsen

Probeer na het harsen niet te krabbelen of hard over de huid te wrijven. Door het harsen kan een verhoogde bloedtoevoer ontstaan en daarmee jeuk. Krabbelen en hard wrijven kan de huid irriteren. Vermijd te strakke kleding op huid die pas is geharst om het ingroeien van haren te voorkomen. Als je aanleg hebt voor ingegroeide haren, pas dan regelmatig een peeling toe op de huid die is geharst, te beginnen vanaf 24-48 uur na het harsen. Vermijd tot 48 uur na het harsen: heet bad, zonnebad, sauna of andere warmte/hitte behandelingen. Gebruik ook na die tijd een goed zonneproduct met beschermingsfactor. Gebruik tot 24 uur na het harsen geen producten op de huid die Alpha Hydroxy Zuren (AHA) bevatten, omdat dit mogelijk gevoeligheid en irritatie kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hoelang blijven de haren die je hebt geharst weg?
Geharste haren blijven zo'n 3 - 8 weken weg nadat ze zijn geharst. In de zomer groeien haren over het algemeen iets sneller dan in de winter. Dat wil overigens niet zeggen dat je pas na 3 - 8 weken de eerste haren zult zien. Haren groeien niet allemaal tegelijk. Op het moment dat je harst, zal een deel van de haren in rust zijn en geen enkele groeiactiviteit vertonen. Een ander deel is wel al aan het groeien, maar nog te kort en niet te zien. Wanneer je een week nadat je hebt geharst weer enige haren ziet, zijn dat dus niet de haren die je hebt geharst, maar haren die vorige week nog niet te zien waren en nu net boven het huidoppervlak uit zijn gegroeid. Mits je huid niet te gevoelig is, kun je de totale haargroei zeer beperkt houden als je 1 x per 2 à 3 weken harst. Als je daarentegen 1 week nadat je hebt geharst, relatief veel haren ziet die bovendien een stompe punt hebben, heb je waarschijnlijk niet goed geharst en zijn de haren afgebroken in plaats van uitgetrokken.

Wordt de haargroei door harsen minder?
Hoewel het harsen op zich geen invloed heeft op de groei van bestaand haar, is het een uit de praktijk bekend verschijnsel dat sommige haren - als ze maar vaak en regelmatig worden uitgetrokken - het toch lijken "op te geven". Denk daarbij maar eens aan de dames die vroeger hun wenkbrauwen veel en rigoureus hebben geëpileerd. Het gebruik van haargroeiremmers als Slow Growth stimuleert dit “opgeef”proces nog extra. Een voorwaarde is wel dat het ontharen regelmatig - en in ieder geval het hele jaarrond (in plaats van alleen met mooi weer) - gebeurt. Let wel. Harsen/ontharen zal nooit leiden tot het volledig verdwijnen van haargroei. Sommige haren zijn immers net onkruid. Die blijven terugkomen. Een direct voordeel van harsen is bovendien dat de haren terugkomen met een relatief dunne haarpunt. Daardoor lijkt de haargroei ook optisch minder. Dit in tegenstelling tot ontharen met ontharingscrème of scheermes, waarbij de haren bot en stomp gaan groeien (de "stoppels"). Door deze teruggroei met een haarpunt in plaats van een stoppel, zal de teruggroei altijd dunner en lichter zijn dan bij het ontharen met scheermes of ontharingscrème.

Wordt de haargroei door harsen niet meer?
Slechts door medicijnen of hormonale veranderingen zal de haargroei kunnen toenemen, niet door het harsen. (Overigens ook door te scheren wordt de haargroei niet meer. Dat lijkt alleen maar zo, omdat in plaats van haren met een zachte, relatief dunne haarpunt er continue (dikke stompe) haarstoppels aanwezig zullen zijn.) Als je dus in de puberteit je benen hebt geschoren of geharst en vervolgens meer haren hebt gekregen, is dat niet een gevolg van het scheren of harsen, maar van de hormonale veranderingen. Die extra haren zou je dus ook hebben gekregen al had je niet geschoren of geharst.

Het harsen lukt niet: mogelijke oplossingen

Wat kan er misgaan bij het gebruik van harde (striploze) hars en vloeibare hars (met strippen):

Als de haren niet goed zijn verwijderd, zijn ze te kort geweest of heb je de huid niet goed gespannen tijdens het verwijderen van de hars, waardoor je slechts de huid omhoog hebt getrokken.

Let erop dat je de ontharingsstrips niet te langzaam verwijdert, maar snel en met een besliste beweging parallel langs de huid. Zorg ervoor dat je de ontharingsstrips goed op de hars wrijft in de richting van de haargroei. Let erop dat je de ontharingsstrips tegen de haargroei in verwijdert.

Als de huid tijdens het harsen te vochtig (transpiratie) of te vet is, zal de hars minder goed werken. Immers, de in water oplosbare hars lost op in water en de in olie oplosbare hars lost op in vet/olie. Hars altijd voordat je onder de douche gaat en gebruik 24 uur voordat je gaat harsen geen vette bodymilk meer of iets dergelijks. Als je erg last hebt van transpiratie of een vette huid, kun je voorafgaand aan het harsen wat talkpoeder aanbrengen op de huid.

Zorg er voor dat de haren niet te lang zijn. Knip ze zonodig af tot een lengte van 0,5 – 1 cm. Het harsen is daardoor minder gevoelig en de kans op het afbreken van de haren wordt verkleind. De haren mogen ook niet te kort zijn omdat de hars er dan minder “grip” op kan krijgen.

Zorg er voor dat je bij het aanbrengen van vloeibare hars niet te veel hars opbrengt. Als het niet lukt om de hars met een spatel dun op te brengen, kun je overwegen over te stappen op het harsroller / cartridgesysteem.

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved