Beauty

Shampoo: een wonder of één grote leugen?

197

Bier, bamboe, citroenschillen… het zijn de eenvoudigste ingrediënten. Dit zijn wel de ingrediënten die volume, het onbreekbare haar of de stralende blonde lokken beloven. We vinden het gelukkig niet erg geld uit te geven om deze ingrediënten verwerkt in een shampoo in je haar te smeren. Maar hebben ze ook echt dé gewenste invloed op je haar?

Ieder mens heeft ander haar: steil haar, krullen, kroes haar, droog haar, vet haar, futloos haar. Daarbij komt dat elke persoon individuele problemen met het haar heeft. Denk aan te weinig volume, gespleten haarpunten, roos, te vet, te droog, pluizig enzovoort. De producenten profiteren hiervan, zij kunnen veel varianten voor shampoos op de markt brengen. Dit is zichtbaar merkbaar bijvoorbeeld als je op zoek bent naar nieuwe haarproducten en naar de drogist gaat, liggen er tientallen shampoos, conditioners, maskers, crèmes en oliën voor je haar. Wat je jezelf dan afvraagt, is welke shampoo het best bij jou haar past. Wat is de werking op mijn haar? Krijg ik met deze shampoo het beloofde resultaat? En de belangrijkste; hebben we al deze producten nou echt nodig om een mooi kapsel te creëren, of heeft het hoe je de producten gebruikt een invloed?

Schoonheid komt van binnen. Dat geldt natuurlijk ook voor je haar. Een gezonde voeding met dagelijks de benodigde eiwitten, mineralen, vitaminen, vetten en voldoende water is voldoende voor een goede basis voor mooi haar. Is dat al voldoende, of hebben we echt haarproducten nodig? Om dat uit te verduidelijken leg ik eerst uit waaruit een haar bestaat.

Een haar groeit vanuit het haarzakje die zich in de opperhuid bevindt, dit wordt de haarwortel genoemd. Het deel wat je ziet wordt de haarschacht genoemd. De buitenkant van deze haarschacht bestaat uit dode haarcellen. Deze liggen als het ware als dakpannen over elkaar heen. Deze laag wordt daarom ook wel de schubbenlaag genoemd. De haarschubben vormen een beschermende laag voor de kern van de haar. Bij een gezonde haar liggen de schubben vlak tegen de haarschacht aan, daardoor geven ze een glans af. Maar als het haar beschadigd en droog raakt, gaan de schubben van de kern afstaan en vormen ze een soort haakjes. De verschillende haren kunnen daardoor niet glad tegen elkaar aanliggen en je krijgt klitten en pluis haar.

Een groot deel is een haar opgebouwd uit het eiwit genaamd ‘keratine’. De cellen die in het haarzakje zitten maken veel van deze keratinestof aan.

Keratine is een eiwit dat lange sterke draden kan vormen en voor de stevigheid van de haar zorgt. De vorm van je haar wordt bepaald door je haarzakje. Is je haarzakje in de vorm van een wokkel dan krijg je krullend haar en is je haarzakje langwerpig dan krijg je steil haar. Veel mensen zijn niet tevreden met hun haar, mensen met steil haar willen krullen en andersom willen mensen met krullen steil haar. Om de haarvorm te veranderen moeten dus de verbindingen tussen de keratine moleculen verbroken worden. Daarna zijn er weer nieuwe verbindingen nodig om het haar een nieuwe vorm aan te laten nemen. De keratine moleculen zijn door middel van waterstofbruggen met elkaar verbonden. Chemische stoffen, warmte en water kunnen die waterstofbruggen verbreken. Als je haar gewassen is zijn die keratine deeltjes dus verbroken, de waterstofbruggen herstellen zich weer zodra het haar opdroogt. De vorm kan je daarna beïnvloeden door je haar te föhnen.

Het verbreken en opnieuw verbinden tussen de waterstofbruggen heeft echter wel een schadelijke invloed op je haar. Dit komt omdat na het drogen en ‘stylen’ van je haar, andere waterstofbruggen dan voorheen ontstaan. Het aantal bindingen is minder geworden, waardoor het haar minder stevig is.

Om je haar niet te wassen is geen optie, het wordt dan namelijk vet. Dit komt door de talgkliertjes die aan wortel van elke haar liggen. Deze talgkliertjes produceren talg en beschermt de hoofdhuid en het haar tegen uitdroging en bacteriën. Met shampoo was je eigenlijk de beschermende laag van je haar er af. Om die laag weer te herstellen, maken je klieren meer talg aan. Hoe vaker je haar gewassen wordt, hoe harder je talgklieren gaan werken om je haar te beschermen. Dit zul je merken als een wasbeurt overgeslagen word, je haar wordt dan extra vet.

Shampoo
Droog haar is dus sneller beschadigd door de keratine bindingen die zwakker met elkaar verbonden zijn door de ontbrekende waterstofbruggen. Talg zorgt voor een beschermende laag om de haar heen. Teveel talg zorgt dat het haar vet wordt. Om dit tegen te gaan gebruiken we een mild reinigingsmiddel: shampoo. Oorspronkelijk is shampoo gemaakt om het haar te wassen en reinigen. Het stof en vuil wat zich op de hoofdhuid verzameld heeft moet verwijderd worden en daarbij moeten de natuurlijke oliën die het haar beschermen zo min mogelijk verwijderd worden. Tegenwoordig worden er door de fabrikanten allemaal extra ingrediënten in toegevoegd. Er worden tientallen shampoos met allerlei soorten vitaminen, oliën en exotische extracten op de markt gebracht. Of die toegevoegde stoffen echt de haarcel binnendringen is de vraag. Het antwoord is simpel: nee. Het zichtbare deel van de haar zijn dode haarcellen. Die kunnen dus geen stoffen uit het schuim opnemen. Je haar groeit vanuit je haarwortel, de levende cellen zitten dus diep in de huid verscholen. Het schuim komt daar nooit bij.

Wat al die toegevoegde stoffen wél doen is aan de buitenkant van de haar hechten. Hierdoor kunnen ze er voor even dikker uit zien en meer glans geven. Maar het hoofddoel van alle vitaminen, oliën en exotische extracten die de fabrikanten hebben toegevoegd is alleen om de producten lekker te laten ruiken!

Door Naomi

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

197 reacties

 • 7 jaar geleden xCosmetics

  ik ben heel erg blij met mn lange steile blonde haren . Ik heb wel erg dik haar, dus voor een avondje stappen ben ik er gerust 1 u 30 met bezig, maar dat heb ik er voor over!

 • 8 jaar geleden Marieke

  Ik ga heus niet me eigen shampoo maken ofzo hoor?

  Nou en dat er zinloze stoffen in zitten, als je haar lekker ruikt beter toch?

 • 9 jaar geleden shopaholicXX

  oftewel,, je haar vaak gwoon wassen met water,, en afentoe eens een keer met shampoo,,

  xx

 • 9 jaar geleden HeartsOfGold

  idd maximexx =)

 • 9 jaar geleden MissSM

  ik ben wel blij met mijn haren lang stijl en veel glans

 • 9 jaar geleden Dzeneta

  waarom zoveel onzin doe gewoon.

  helpt shampoo nee.

 • 9 jaar geleden michellemaxime

  maak een filmpje. haat zoveel lezen

 • 9 jaar geleden VANDERWOODSEN

  @Audrey05:

  Ik heb juist hetzelfde probleem & geen product helpt.

 • 9 jaar geleden lauralalaura

  te veel tekst

 • 9 jaar geleden maximexx

  wat is nou de conclusie?

 • 9 jaar geleden katarina

  ideaal

 • 9 jaar geleden Audrey05

  Mijn haar is dun en glanst niet xd

 • 9 jaar geleden xoxsweetdream

  idd te lang ;o

 • 9 jaar geleden marokkaanse_x

  @ AnneCupcake:

  idd whahah :lol:

 • 9 jaar geleden J.

  Wist je dat veel bekende sterren (o.a. Jessica Simpson) hun haar 1 à 2 keer per maand wassen met shampoo? Hun persoonlijke kapper heeft hen deze raad meegegeven, dus als ze hun haar wassen, doen ze dit niet met shampoo, maar met conditioner. Ik heb het 3 weken geprobeerd maar op den duur durfde ik niet meer naar buiten, zo vettig was het. Na het wassen met shampoo glansde mij haar wel!

 • 9 jaar geleden S.

  haha echt hea "annecupecake"

 • 9 jaar geleden xtrammie

  Mijn haaar is kroesh.

  en ik moet elke x stijlen of ik moet in een staartje doen

  echt irritant.:cry:

 • 9 jaar geleden AnneCupcake

  geen zin om te lezen

 • 9 jaar geleden xcherine

  mn haar zit nooit zoals ik het wil kword der gek van

 • 9 jaar geleden brofercool

  ik had droog, futloos haar dat nooit wou zitten

  maarrrr toen heb ik het gewassen met een heeeerlijke schampoo van de kruitvat en conditoner, en nu ruikt het lekker, het is niet meer pluizig en droog en het zit éíndelijk! daar ben ik donders blij mee:lol:

 • 9 jaar geleden Roxanne

  ok :shock: we worden gewoon belazerd! mijn haar is vaag, dik en het zit bijna nooit zoals ik het wil

 • 9 jaar geleden lovethesunnyday

  handig om te weten! (:

  al was het best saai om te lezen. ;3

 • 9 jaar geleden TropicalShit

  nuttige info. je word eigenlijk gewoon keihard belazerd door die shampoomakers.

 • 9 jaar geleden GirlMovie

  ohh.. dit had ik helemaal niet verwacht !

  ik heb er wel wat van geleerd:lol:

  ps. zou 'elke dag' ook niet een

  reclame truc kunnen zijn ?

 • 9 jaar geleden Roxannerise

  Tegenwoordig staan er op de meeste

  shampoo's: Iedere dag

  dus je kunt ze elke dag gebruiken

  toch is het wel beter om

  niet elke dag te wassen

  maarja ik was het wel elke dag

  en mn haar beschadigd niet,

  blijft gewoon hetzelfde en wordt niet droog

 • 9 jaar geleden RockChikky

  ik heb gul ofsow die is wel goed denk ik XD ook best duur

 • 9 jaar geleden negative_B

  al die dure shampoos is sowieso bullsh*t, je kan net zo goed een goedkope shampoo pakken. het enige wat het indd doet, is de producten lekker laten ruiken en het zit vol met siliconen die tijdelijk voor een bepaald effect zorgen. nix aan dus. x

 • 9 jaar geleden RaquelShouts

  De shampoo van tegenwoordig is niet altijd goed voor je haar. De meeste shampoo zorgt ervoor dat het haar een week lekker zacht aanvoelt, maar daarna nog droger is dan dat het eerst was. Dat komt door zo'n stofje dat er in zit. Het zit het meest in de shampoo die 'zorgt' voor glans.

 • 9 jaar geleden Iris

  nou, sorry hoor maar ik blijf gewoon mijn haar wassen met shampoo hoor!

 • 9 jaar geleden kim

  shampoo maakt mijn haar nooit glad of glanzend eigenlijk. dat doet de cremespoeling :')

 • 9 jaar geleden Jolein

  dit is letterlijk mijn biologieboek haha

 • 9 jaar geleden Victoria's Angel

  net me scheikunde boek XD en het is net vakantie

 • 9 jaar geleden nieeenk

  Shampoo is bedoeld om je haar schoon te maken, dat doen ze met zout. Daarom wordt je haar zo klitterig en droog als je de hele tijd met shampoo wast, want het vet wordt gewoon weg gespoeld. Je kan ook gewoon een lotion of cremespoeling gebruiken of zoiets, om je haar minder uit te laten drogen. Maar je haar een keer in de drie weken wassen, gadverdamme. Ook al wordt het lekker mooi glanzend, het stinkt een uur in de wind dames.

 • 9 jaar geleden Magnificence

  hartstikke saai.

 • 9 jaar geleden Pearls

  Hartstikke waar.

 • 9 jaar geleden cup_a_cake

  lijkt wel een text uit een leerboek!! XD *gaap gaap*

 • 9 jaar geleden Steffi

  Handig om te weten, maar lange tekst :s

 • 9 jaar geleden imabarbygirl

  nu snap ik er nniets meer van door dit verhaal?

  moet ik nu vaak wassen of juist niet?

 • 9 jaar geleden Neggelswokkel

  @FashiionGiirl. ik weet wel dat als je je haar heel vaak wast dat het dan sneller vet word. maar ik heb geen idee , of dat je vetter haar krijgt door vaker te wassen als je van jezelf droog haar hebt.. (snap je me nog:P)

  mss kan je het aan de kapper vragen als je daar een keer naartoe gaat ?

 • 9 jaar geleden FashiionGiirl

  Huh, al die vage reacties:$:

  Als je droog haar hebt, en je wilt wat vettig haar. moet je dan vaak wassen of juist niet??

 • 9 jaar geleden FashiionGiirl

  Ik heb droog haar, dat is heel irritant:S

  Ik heb ook krullen, wel mooi, maar k heb liefer gewoon styl haar..Of pijpekrullen:O

 • 9 jaar geleden Oneinamilli0nn

  ik was het nu om de 2 dagen en t voelt gwn goed aan. Soms als ik geen zin heb om t te wassen dus de derde dag dan voel k wel dat me haar heel erg vettig wordt...

 • 9 jaar geleden x_Brunette_x

  @ Megalomania

  'Dit zul je merken als een wasbeurt overgeslagen word'

  word is met dt

  hangt van de zin af, volgens mij klopt het zo. niet dat ik zo goed ben in spelling maar toch!

 • 9 jaar geleden x_Brunette_x

  pff het mag ook wel iets meer geschreven worden op een manier dat je niet het gevoel hebt dat je een bladzijde uit je biologieboek leest. haal de belangrijkste en interessante punten voortaan eruit en vertel die dan..

 • 9 jaar geleden Polyethylene

  Best interessant ;p

 • 9 jaar geleden CandyWarhol

  biologieles ?

 • 9 jaar geleden Karolien

  MannequinFace, I KNOW!! ik had dat ook en nu om de twee dagen..

 • 9 jaar geleden Suntrack

  Interresant! Toen ik klein was, waste ik mijn haar 1 keer in de week en het bleef zo'n 5 a 6 dagen zonder vettig te worden. maar toen ik in de puberteit kwam, watse ik het 2 keer in de week. Nu nog. Ik ga maar eens in de vakantie proberen om weer een keer in de week te wassen, ik verlang echt weer naar dat haar dat ik toen had x]

 • 9 jaar geleden Koosje

  ook erg handig om te weten!

 • 9 jaar geleden highandlow

  nou, ik had eerst heel vaak vet haar. Dus ik wastte het elke dag. Maar ik kom er nu achter dat dat juist heel slecht is, ookal lijkt het beter het is het niet. Want dan denkt je huid dat talg te weinig is en produceert nóg meer talg. En nu heb ik een heel goede shampoo waar mijn haar 3 of 4 dagen mooi blijft. Vet haar heeft vooral te maken met puberteit..

 • 9 jaar geleden Spaceman

  hmm, oke .. boeiend denk ik .

 • 9 jaar geleden loveseries

  Interessant artikel! Ik heb ook snel last van vet haar en ben op internet een tip tegengekomen. Namelijk dat je je haar met koud water moet spoelen, dat zou de haarzakjes doen sluiten ofzoiets en dan wordt het haar minder snel vet en glanst t mooi. Wat er juist van waar is weet ik niet, maar mijn haar ziet er wel gezonder uit, of beeld ik me dat nu in :S Oh, en de shampoo van Dove vind ik wel fijn.

 • 9 jaar geleden Fairytalelover

  Interessant, leuk om te weten

 • 9 jaar geleden Megalomania

  'Dit zul je merken als een wasbeurt overgeslagen word'

  word is met dt

 • 9 jaar geleden Mindblowing

  Beetje lang stukje...

 • 9 jaar geleden BeautyBabe

  Ik krijg echt snel vet haar, drm was ik ook om de dag me haar! eerste dag is het wel mooi, volgende dag weer vettig en dus moet ik weer ff wassen.

  Weet er iemand misschienn wat je kunt doen aan vettig haar, ik heb er namelijk erg last van..

 • 9 jaar geleden Elisa

  Nou, ik heb shampoo van Keune en dat bevalt me prima.

  Het geeft glans, en als ik het daar niet mee was, wordt het dof.

 • 9 jaar geleden mupseflupse

  Op zich wel nuttige info wel erg slecht en langdradig geschreven. Mijn kapper heeft mij trouwens een simpele "iedere dag shampoo" aangeraden

 • 9 jaar geleden Jannnecke

  geen zin/tyd om te lezen.

 • 9 jaar geleden Nora

  dank voor de uitleg !

 • 9 jaar geleden Jessy88

  te veel tekst..

 • 9 jaar geleden Inspiratieloos2

  oeeh, dat was bi jexpeditie robinson, zei die vrouw dat ze nu nog maar 1 keer in de 2 weken hoeft te wassen, omdat haar haar al in de zelfschoonmaakfase zat. wil ik oooook.

 • 9 jaar geleden Denise

  @ Birgitlicious

  heb je dat ook in het AD gelezen afgelopen week? :P ik wel in ieder geval. Het schijnt dat je je haar beter met water kunt wassen dan met shampoo.

  Wat ik overigens op zich best logisch vind. Veel mensen in derdewereldlanden hebben nieteens shampoo en hun haar is niet vet. (niet denken aan die rimboevrouwen die roodachtig modder of zoiets in hun haar smeren, dat is ronduit smerig).

  Ik was mijn haar elke dag en ik weet dat het superslecht is, maar ik heb gewoon nooit een dag dat mijn haar vet kan zijn om het af te bouwen, haha.

 • 9 jaar geleden Lisanne

  Veel informatie! Opzich wel handig.. denk ik, want ik heb eht neit helemaal gelezen

 • 9 jaar geleden Ilse

  Ookee

 • 9 jaar geleden MakeAStatement

  Het is het beste als je langzaam afbouwt tot alleen maar wassen met water. Dan wordt je haar alleen maar zachter van.

 • 9 jaar geleden Birgit

  Eigenlijk hoef je je haar helemaal niet te wassen..

  Klinkt goor, weet ik, maar het is echt zo!

  Als je je haar nooit was (of iig niet met shampoo) zal je haar zich vanzelf zelf schoon gaan houden.

  Zo vast prins Harry (ja, van Engeland) z'n haar nooit.. volgens de geruchten dan

  Overigens was ik mijn haar om de dag, geen paniek

 • 9 jaar geleden XsunnyX

  @PEPERNOOT_

  Als je je haar iedere dag wast dat is niet goed voor je haar heb ik ook een tijd gedaan. Ik wasde me haar ook iedere dag toen ben ik naar ene dag niet andere dag wel overgegaan in het begin was het onwijs vet niet normaal en niet leuk meer maar toen deed ik me haar vast en haarlak er in dan veel het vetten niet goed op. Maar wat ik nu doe en bij mij egt goed helpt om vet haar te voorkomen is gewoon om de dag wassen en de dag dat je het wast gewoon goed wassen dus niet snel snel maar er egt de tijd voor nemen niet meer gebruiken dan een druppel tegroote van 2euro en dan 1x wassen en als het nog niet lekker schuimd nog een x wassen en als je het de 1ste x goed heb gewassen dan moet het de 2de x onwijs goed schuimen. En wat ook helpt na het wassen kijken of er nog geen shampooresten agtergebleven zijn. Shampooresten ondek je als je nog ergens glimmende plekjes ziet of van die zeep belletjes.Al zitten er nog shampooresten moet je die er uit wassen. Want al blijven er shampooresten agter in het haar dan word het haar ook sneller vet. En na een week werdt mij haar al minder snel vet nog steeds wel vet maar een stuk minder erg en na 2 weken is het nog steeds vet maar niet meer zo erg dat je het egt ziet

 • 9 jaar geleden xDRUMSTICK

  @MyOwn,

  wat PEPERNOOT_ probeert te zeggen,

  is dat ze eerst niet iedere dag haar haar waste. Maar omdat het de hele tijd vet werd de 2e dag,ging ze het iedere dag wassen.

  het is dus niet zo dat ze het iedere dag waste, en toen 1 x de 2e dag niet ging wassen, en het toen vet was.

  Want dan is er, zoals jij zegt sprake van dat je hoofdhuid steeds meer vet aan gaat maken.

  Woow, ingewikkeld verhaal, hihi.

 • 9 jaar geleden MyOwn

  @PEPERNOOT_

  dit proberen ze nu juist te vertellen ..

  doordat je je haar zovaak wast gaat je hoofdhuid steeds meer vet aanmaken en word je haar dus sneller vet ..

  als je het een poos volhoud om om de dag te wassen en als het vet is doe je het bijvoorbeeld in een staart .. dan zul je zien dat het minder snel vet word en het is ook echt veel beter voor je haar

  het beste is eigenlijk 2, 3 of zelfs meer dagen achter elkaar niet te douchen maar dat vind ik zelf ook een beetje ver gaan

  je moet niet gelijk resultaat verwachten maar je zult zien dat het wel werkt

 • 9 jaar geleden Loepsie

  Ik gebruik alleen puur natuurlijke shampoo waar geen silliconen en sulfiden in zitten, en i.p.v conditioner gebruik ik pure kokosnootolie. Ik vind het niet fijn, al die chemicalien op mijn hoofdhuid. Doe mij maar puur natuur, werkt net zo goed (zo niet beter) ^-^

 • 9 jaar geleden PEPERNOOT_

  @x114480

  ja maar ik bedoel als ik het dus niet iedere dag was maar om de dag want dat heb ik eerst een tijdje gedaan alleen dat werkte gewoon niet omdat het iedere keer de 2e dag vet was en niet zat dus ben ik overgegaan op iederdag shampoo een beetje

 • 9 jaar geleden Rieke

  die foto vóór het artikel is echt vreselijk.

  iemand die zn droge haar even afdroogt.

 • 9 jaar geleden xBlondie

  lang artikel, maar wel een goede uitleg!

 • 9 jaar geleden janeadams

  het antwoord was wel een beetje voorspelbaar :P

 • 9 jaar geleden x114480

  @ pepernoot_

  als je je haar iedere dag wast kan het toch nooit na de 2e dag vet zijn want dan heb je toch zeg maar nooit een 2e dag omdat je 't iedere dag wast?

 • 9 jaar geleden xLITTLECREEP  Dit hele rotstuk om gewoon die laatste alinea een beetje te verklaren ..

  Hoezo biologieles.

  Ja sorry ik kom net van 3 uur achter mn boeken (ja ook bio xd) vandaan en kan dit soort dingen nu even niet meer lezen.

 • 9 jaar geleden PEPERNOOT_

  ik was mn haar iedere dag met iedere dagshampoo en daar gebruik ik dan een heel klein beetje van anders is mijn haar na de tweede dag al vet en zit het echt niet

 • 9 jaar geleden princess_winnie

  Interessant artikel !

 • 9 jaar geleden A.Y.

  Dit is idd nog eens leuk om te lezen, vaker doen!

 • 9 jaar geleden mmmvd

  Leuk stukje + onderwerp! Wel jammer van de stijlfouten, formuleringen, etc.

 • 9 jaar geleden Milou

  echt handig om te lezen!

 • 9 jaar geleden Rianne

  Dit vind ik tenminste eens een keer écht interessant om te lezen! Beetje technisch en toch leuk.

  Ik douche elke dag, maar was om de dag mijn haar.

 • 9 jaar geleden Bentee

  @ Onceuponatime: Ja, het is niet goed om je haar elke dag te wassen. 1x in de 3 dagen zou beter zijn. Als je het verhaal hebt gelezen, snap je ook waarom. (:

  Goed artikel verder!

 • 9 jaar geleden Klara

  Interessant! Leuk om te lezen

  Ik was mijn ahar 1 of 2 keer in de week, heel soms 3x.. En ik merk dat mijn haar erop vooruit gaat

 • 9 jaar geleden Fay

  Te lang voor mij...

 • 9 jaar geleden xNOVA

  Jezus inderdaad, wat willen de mensen studeren die dit al te lang lezen vinden? O.O

  Heel interessant, Girlscene mag van mij vaker technische stukjes plaatsen! Zou een leuke categorie zijn, Beauty & Brains (:

 • 9 jaar geleden KTM

  Interessant! Goed dat dit er staat (=

 • 9 jaar geleden Attaque

  interessant artikel, goed geschreven, maar oh wat een deprimerende conclusie

 • 9 jaar geleden Onceuponatime

  is het erg om elke dag je haren te wassen?

  kus

 • 9 jaar geleden Yaaaaaaaaaay

  Mijn haar krult alleen een beetje aan de onder kant..

  Wat voor vorm haarzakje zal ik dan hebben?

 • 9 jaar geleden gocrazyx

  nee indd ik ook niet =p haha

 • 9 jaar geleden MrFienie

  Pfft, te laaang!

  Daar begin ik nie aan! =P

 • 9 jaar geleden V

  echt interessant (:

  leuk stukje en echt niet te lang x

 • 9 jaar geleden Manon070

  zzooo dat wist ik allemaal niet :O

  Super handig en goed geschreven.

 • 9 jaar geleden JanisSalmon

  interessant

 • 9 jaar geleden Maide

  interresant, en handigg!

 • 9 jaar geleden Candy

  Handig ik ga voortaan ook niet meer veel geld uitgeven aan shampoo.

 • 9 jaar geleden fiddlestick

  eigenlijk heb je helemaal geen shampoo nodig, dan beschermt het haar zichzelf, en uiteindelijk wordt het ook niet meer vet (dan produceert het net genoeg talg om je haar te beschermen)

 • 9 jaar geleden _Star_

  Leuk artikel!

  Ik mis deze artikelen indd ook.