Shampoo: een wonder of één grote leugen?

Beauty door Redactie

Bier, bamboe, citroenschillen… het zijn de eenvoudigste ingrediënten. Dit zijn wel de ingrediënten die volume, het onbreekbare haar of de stralende blonde lokken beloven. We vinden het gelukkig niet erg geld uit te geven om deze ingrediënten verwerkt in een shampoo in je haar te smeren. Maar hebben ze ook echt dé gewenste invloed op je haar?

Ieder mens heeft ander haar: steil haar, krullen, kroes haar, droog haar, vet haar, futloos haar. Daarbij komt dat elke persoon individuele problemen met het haar heeft. Denk aan te weinig volume, gespleten haarpunten, roos, te vet, te droog, pluizig enzovoort. De producenten profiteren hiervan, zij kunnen veel varianten voor shampoos op de markt brengen. Dit is zichtbaar merkbaar bijvoorbeeld als je op zoek bent naar nieuwe haarproducten en naar de drogist gaat, liggen er tientallen shampoos, conditioners, maskers, crèmes en oliën voor je haar. Wat je jezelf dan afvraagt, is welke shampoo het best bij jou haar past. Wat is de werking op mijn haar? Krijg ik met deze shampoo het beloofde resultaat? En de belangrijkste; hebben we al deze producten nou echt nodig om een mooi kapsel te creëren, of heeft het hoe je de producten gebruikt een invloed?

Schoonheid komt van binnen. Dat geldt natuurlijk ook voor je haar. Een gezonde voeding met dagelijks de benodigde eiwitten, mineralen, vitaminen, vetten en voldoende water is voldoende voor een goede basis voor mooi haar. Is dat al voldoende, of hebben we echt haarproducten nodig? Om dat uit te verduidelijken leg ik eerst uit waaruit een haar bestaat.

Een haar groeit vanuit het haarzakje die zich in de opperhuid bevindt, dit wordt de haarwortel genoemd. Het deel wat je ziet wordt de haarschacht genoemd. De buitenkant van deze haarschacht bestaat uit dode haarcellen. Deze liggen als het ware als dakpannen over elkaar heen. Deze laag wordt daarom ook wel de schubbenlaag genoemd. De haarschubben vormen een beschermende laag voor de kern van de haar. Bij een gezonde haar liggen de schubben vlak tegen de haarschacht aan, daardoor geven ze een glans af. Maar als het haar beschadigd en droog raakt, gaan de schubben van de kern afstaan en vormen ze een soort haakjes. De verschillende haren kunnen daardoor niet glad tegen elkaar aanliggen en je krijgt klitten en pluis haar.

Een groot deel is een haar opgebouwd uit het eiwit genaamd ‘keratine’. De cellen die in het haarzakje zitten maken veel van deze keratinestof aan.

Keratine is een eiwit dat lange sterke draden kan vormen en voor de stevigheid van de haar zorgt. De vorm van je haar wordt bepaald door je haarzakje. Is je haarzakje in de vorm van een wokkel dan krijg je krullend haar en is je haarzakje langwerpig dan krijg je steil haar. Veel mensen zijn niet tevreden met hun haar, mensen met steil haar willen krullen en andersom willen mensen met krullen steil haar. Om de haarvorm te veranderen moeten dus de verbindingen tussen de keratine moleculen verbroken worden. Daarna zijn er weer nieuwe verbindingen nodig om het haar een nieuwe vorm aan te laten nemen. De keratine moleculen zijn door middel van waterstofbruggen met elkaar verbonden. Chemische stoffen, warmte en water kunnen die waterstofbruggen verbreken. Als je haar gewassen is zijn die keratine deeltjes dus verbroken, de waterstofbruggen herstellen zich weer zodra het haar opdroogt. De vorm kan je daarna beïnvloeden door je haar te föhnen.

Het verbreken en opnieuw verbinden tussen de waterstofbruggen heeft echter wel een schadelijke invloed op je haar. Dit komt omdat na het drogen en ‘stylen’ van je haar, andere waterstofbruggen dan voorheen ontstaan. Het aantal bindingen is minder geworden, waardoor het haar minder stevig is.

Om je haar niet te wassen is geen optie, het wordt dan namelijk vet. Dit komt door de talgkliertjes die aan wortel van elke haar liggen. Deze talgkliertjes produceren talg en beschermt de hoofdhuid en het haar tegen uitdroging en bacteriën. Met shampoo was je eigenlijk de beschermende laag van je haar er af. Om die laag weer te herstellen, maken je klieren meer talg aan. Hoe vaker je haar gewassen wordt, hoe harder je talgklieren gaan werken om je haar te beschermen. Dit zul je merken als een wasbeurt overgeslagen word, je haar wordt dan extra vet.

Shampoo
Droog haar is dus sneller beschadigd door de keratine bindingen die zwakker met elkaar verbonden zijn door de ontbrekende waterstofbruggen. Talg zorgt voor een beschermende laag om de haar heen. Teveel talg zorgt dat het haar vet wordt. Om dit tegen te gaan gebruiken we een mild reinigingsmiddel: shampoo. Oorspronkelijk is shampoo gemaakt om het haar te wassen en reinigen. Het stof en vuil wat zich op de hoofdhuid verzameld heeft moet verwijderd worden en daarbij moeten de natuurlijke oliën die het haar beschermen zo min mogelijk verwijderd worden. Tegenwoordig worden er door de fabrikanten allemaal extra ingrediënten in toegevoegd. Er worden tientallen shampoos met allerlei soorten vitaminen, oliën en exotische extracten op de markt gebracht. Of die toegevoegde stoffen echt de haarcel binnendringen is de vraag. Het antwoord is simpel: nee. Het zichtbare deel van de haar zijn dode haarcellen. Die kunnen dus geen stoffen uit het schuim opnemen. Je haar groeit vanuit je haarwortel, de levende cellen zitten dus diep in de huid verscholen. Het schuim komt daar nooit bij.

Wat al die toegevoegde stoffen wél doen is aan de buitenkant van de haar hechten. Hierdoor kunnen ze er voor even dikker uit zien en meer glans geven. Maar het hoofddoel van alle vitaminen, oliën en exotische extracten die de fabrikanten hebben toegevoegd is alleen om de producten lekker te laten ruiken!

Door Naomi