Afdingen: hoe doe je dat?

Fashion door Redactie

Sta jij er ook wel eens versteld van hoe sommige mensen zo makkelijk kunnen afdingen? Zonder enige schaamte overleggen ze met de verkoper over de prijs van iets en krijgen ze hun aankoop met flinke korting mee naar huis! Misschien ben je hier erg jaloers op en zou je ook wel eens willen afdingen. Maar hoe doe je dit precies? En wanneer doe je het juist níet?

Als je gaat afdingen, moet je er voor zorgen dat je zelfverzekerd overkomt op de verkoper. Jij wilt een bepaald product kopen, maar dan moet er wel eerst iets van de prijs af. Als je dan heel onzeker overkomt, zal de verkoper het onderhandelen niet serieus nemen en snel afzien van jouw voorstellen. Het is aan jou de taak om voet bij stuk houden.

Als je de prijs weet van het product dat jij wilt kopen, bedenk dan eerst voor jezelf voor hoeveel geld jij het product mee zou willen nemen. Danga je pas naar de verkoper toe en stel je juist níet het bedrag voor dat jij in je hoofd hebt, maar juist een bedrag dat net iets lager ligt. Hier zal de verkoper het niet mee eens zijn, waardoor hij niet zal ingaan op jouw verzoek.

Dan is het tijd om de prijs van het product iets te verhogen, waardoor de verkoper weer wat meer interesse krijgt in de onderhandeling. Natuurlijk zou het ook kunnen dat de verkoper allang zelf een bepaald bedrag roept voor het product. Zorg in ieder geval tijdens het onderhandelen van de prijs, dat je je niet laat overhalen om toch meer te betalen dan jij in je hoofd had. Hier geldt nogmaals: houd voet bij stuk!

Als de maximale prijs van het product is bereikt en de verkoper probeert je tóch nog over te halen om de prijs nog iets te verhogen, zeg dan dat je niet meer wilt betalen dan deze prijs en dat het anders ophoudt. Dit haalt vaak de verkopers over om toch akkoord te gaan met de prijs die jij in je hoofd had. Zo, en dan kun jij toch trots op jezelf zijn dat je zomaar eventjes een bepaald product voor stukken minder mee naar huis krijgt!

Natuurlijk zal het niet altijd zo gaan als hierboven staat beschreven. Zo kunnen verkopers het absoluut niet mee eens zijn met jouw verzoek en word je meteen afgewezen. De tips die hieronder staan kun je toepassen tijdens het afdingen, waardoor het jou hopelijk goed afgaat!

Do’s

- Wees realistisch als je de prijs gaat bedenken die jij voor het product wilt betalen. Als je de prijs extreem gaat verlagen, zal het je helemaal niet lukken om af te dingen.

- Let op je lichaamshouding tijdens het afdingen. Kijk de verkoper recht in zijn ogen aan. Ook kun je net doen alsof je echt weg wilt lopen, als de verkoper niet akkoord gaat met jouw laatste aanbod. De verkoper zal je waarschijnlijk tegenhouden en je het product meegeven voor de prijs die jij in je hoofd had.

- Wees vriendelijk tegen de verkoper, ook als het afdingen niet lukt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven en afdingen zal niet altijd lukken.

Dont’s

- Als je gaat afdingen, bekijk dan wel of de plek wel gepast is om af te dingen. Zo kun je het bij de Ikea of de Blokker niet maken om af te dingen, want dit is natuurlijk helemaal niet gepast. En zo geldt dat voor meerdere winkels. De markt is vaak de meest gepaste plaats om af te dingen en natuurlijk bepaalde winkels in het buitenland.

- Ga niet afdingen als het ontzettend druk is in de winkel of bij de marktkraam waar je het product wilt kopen. De verkoper zal hierdoor niet volledige aandacht voor jou hebben en gewoon geen tijd hebben om in onderhandeling te gaan. Dus zorg dat het rustig is bij de desbetreffende winkel of marktkraam.

- Vraag de verkoper niet om ‘korting’, maar gebruik het woord ‘speciale prijs’. Je kunt ook vragen ‘of er nog over de prijs te praten valt’. Het woord ‘korting’ kan gevoelig liggen bij de verkoper en kan erg onbeleefd overkomen, waardoor de verkoper helemaal niet in onderhandeling met jou gaat.   

Door Marijke