Fashion

Afdingen: hoe doe je dat?

241

Sta jij er ook wel eens versteld van hoe sommige mensen zo makkelijk kunnen afdingen? Zonder enige schaamte overleggen ze met de verkoper over de prijs van iets en krijgen ze hun aankoop met flinke korting mee naar huis! Misschien ben je hier erg jaloers op en zou je ook wel eens willen afdingen. Maar hoe doe je dit precies? En wanneer doe je het juist níet?

Als je gaat afdingen, moet je er voor zorgen dat je zelfverzekerd overkomt op de verkoper. Jij wilt een bepaald product kopen, maar dan moet er wel eerst iets van de prijs af. Als je dan heel onzeker overkomt, zal de verkoper het onderhandelen niet serieus nemen en snel afzien van jouw voorstellen. Het is aan jou de taak om voet bij stuk houden.

Als je de prijs weet van het product dat jij wilt kopen, bedenk dan eerst voor jezelf voor hoeveel geld jij het product mee zou willen nemen. Danga je pas naar de verkoper toe en stel je juist níet het bedrag voor dat jij in je hoofd hebt, maar juist een bedrag dat net iets lager ligt. Hier zal de verkoper het niet mee eens zijn, waardoor hij niet zal ingaan op jouw verzoek.

Dan is het tijd om de prijs van het product iets te verhogen, waardoor de verkoper weer wat meer interesse krijgt in de onderhandeling. Natuurlijk zou het ook kunnen dat de verkoper allang zelf een bepaald bedrag roept voor het product. Zorg in ieder geval tijdens het onderhandelen van de prijs, dat je je niet laat overhalen om toch meer te betalen dan jij in je hoofd had. Hier geldt nogmaals: houd voet bij stuk!

Als de maximale prijs van het product is bereikt en de verkoper probeert je tóch nog over te halen om de prijs nog iets te verhogen, zeg dan dat je niet meer wilt betalen dan deze prijs en dat het anders ophoudt. Dit haalt vaak de verkopers over om toch akkoord te gaan met de prijs die jij in je hoofd had. Zo, en dan kun jij toch trots op jezelf zijn dat je zomaar eventjes een bepaald product voor stukken minder mee naar huis krijgt!

Natuurlijk zal het niet altijd zo gaan als hierboven staat beschreven. Zo kunnen verkopers het absoluut niet mee eens zijn met jouw verzoek en word je meteen afgewezen. De tips die hieronder staan kun je toepassen tijdens het afdingen, waardoor het jou hopelijk goed afgaat!

Do’s

- Wees realistisch als je de prijs gaat bedenken die jij voor het product wilt betalen. Als je de prijs extreem gaat verlagen, zal het je helemaal niet lukken om af te dingen.

- Let op je lichaamshouding tijdens het afdingen. Kijk de verkoper recht in zijn ogen aan. Ook kun je net doen alsof je echt weg wilt lopen, als de verkoper niet akkoord gaat met jouw laatste aanbod. De verkoper zal je waarschijnlijk tegenhouden en je het product meegeven voor de prijs die jij in je hoofd had.

- Wees vriendelijk tegen de verkoper, ook als het afdingen niet lukt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven en afdingen zal niet altijd lukken.

Dont’s

- Als je gaat afdingen, bekijk dan wel of de plek wel gepast is om af te dingen. Zo kun je het bij de Ikea of de Blokker niet maken om af te dingen, want dit is natuurlijk helemaal niet gepast. En zo geldt dat voor meerdere winkels. De markt is vaak de meest gepaste plaats om af te dingen en natuurlijk bepaalde winkels in het buitenland.

- Ga niet afdingen als het ontzettend druk is in de winkel of bij de marktkraam waar je het product wilt kopen. De verkoper zal hierdoor niet volledige aandacht voor jou hebben en gewoon geen tijd hebben om in onderhandeling te gaan. Dus zorg dat het rustig is bij de desbetreffende winkel of marktkraam.

- Vraag de verkoper niet om ‘korting’, maar gebruik het woord ‘speciale prijs’. Je kunt ook vragen ‘of er nog over de prijs te praten valt’. Het woord ‘korting’ kan gevoelig liggen bij de verkoper en kan erg onbeleefd overkomen, waardoor de verkoper helemaal niet in onderhandeling met jou gaat.   

Door Marijke

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

241 reacties

 • 7 jaar geleden VogelVrij

  `fake rayban: 18 euro.

  toen ik weg liep: 2,50

  ik lag helemaal dubbel.

 • 8 jaar geleden mj4ever

  Dat kun je meestal wel doen in veel buitenlanden en markten, maar dat kun je toch niet in zeg maar 'officiele' winkels zoals H&M en Mango.. En al helemaal niet in dure winkels..

 • 9 jaar geleden xANNELIES

  ik ben er zelf echt superslecht in, ik ga over 3 week weer naar beverwijk, naar de zwarte markt :wub:, waar alles echt super goedkoop is, ik heb er 2 hele leuke waaiers gekocht, en als je ze niet krijgt voor de prijs dat je er voor geven wilt, moet je gewoon weglopen, dan komen ze achter je aan rennen om te zeggen dat ze het wel voor die prijs doen!

 • 10 jaar geleden fragileminds

  dat doet mijn mam wel is op de markt. ik schaamde me altijd dood, maar nu ik lees dat zóveel mensen het doen XD

 • 10 jaar geleden BeautyBabe

  In turkije is dat behoorlijk makkelijk, maar in nl he b ik het niet vaak geprobeerd

 • 10 jaar geleden SingaSong

  Ik doe het echt altijd in het buitenland (denk aan de markten in Frankrijk, spanje, etc.) daar lukt het eigenlijk zga altijd.

 • 10 jaar geleden AVEDA

  50 euro op mij laptop en nog laptoptas voor de helft en we hoefde er niet eens moeite voor te doen :wink2:

 • 10 jaar geleden marjoleinbunny

  Paar schoenen waaren 150.- ik heb ze voor 50 :wink2:

 • 10 jaar geleden Yacintha .

  media markt kan altijd wat aan de prijs doen als het vraagt :] al een aantal keer flinke bedragen af gegaan ;D

 • 10 jaar geleden Noella

  mijn vader heeft bij de media markt laatst 100,- van mijn laptop af kunnen halen

 • 10 jaar geleden Littleboots

  als je te lang twijfelt gaan ze meestal vanzelf de prijs verlagen, dat had ik wel laatst tenminste :p een tas op de markt, die was eerst eigenlijk 20 euro maar omdat ik dr zo lang over deed om te beslissen kreeg ik m uiteindelijk voor 15 euro

 • 10 jaar geleden chaiimaaax

  haha, dat doe ik echt zo vaak!

  Alleen niet in Nederland, behalve bij markten.

 • 10 jaar geleden yeni_ay

  haha in Turkije alsmaar :P

 • 10 jaar geleden Sabine7

  Bij de blokker hoef je niet eens af te dingen kost toch niks:S

 • 10 jaar geleden marafashion

  Ik heb eens een galajurk zo gekocht, in de winkel er tegenover hing ie voor 100 euro, in de winkel waar ik hem kocht voor 60 en toen kreeg ik hem ook nog voor 35 mee, meer geld had ik toen niet... HAHA

 • 10 jaar geleden paulfranklover

  In Spanje komen ze altijd achter je aan als je iets niet neemt omdat het te duur is. Dan zeggen ze snel dat het wel goed is.:P Had ik tenminste.(A)

 • 10 jaar geleden Tess

  Haha, daar ben ik een ster in!

 • 10 jaar geleden Elle

  In Marokko zijn ze teleurgesteld als je niet afdingt, ze zien het daar als een spelletje en willen dat je meespeelt. Altijd beginnen op ongeveer 40% van de prijs, en niet meer dan 60% betalen. Ook niet minder als 60% want dat is slecht voor de economie.

 • 10 jaar geleden Daaaniek

  Turkije is nep hoar.

 • 10 jaar geleden stillfly

  ik had een neppe louis vuitton tas van 80 euro naar 10 euro gekregen ahahahah B)

 • 10 jaar geleden stylecutie

  wel handige tips, de meeste wist ik al. bedenk wel dat de verkopers dit zelf ook doen. (niet afdingen) ze bedenken wat ze er voor willen hebben, en leggen de verkoopprijs iets hoger. zodra jij iets lager gaat, denk je dat het heel goedkoop is, maar de verkoper heeft nog steeds de prijs die hij ervoor wilde hebben. zodra jij lager gaat dan die prijs, zal hij/zij niet meer willen onderhandelen. het is gewoon een leuk spelletje. jij moet je niet laten overhalen om méér te betalen dan je van plan was, en de verkoper moet zich niet laten overhalen minder te vragen dan hij/zij van plan was.

 • 10 jaar geleden ElineeX

  @ Supahgirll

  Is denk ik nep.

 • 10 jaar geleden Disfunction

  Ik vind dat zo onbeschoft, afdingen.

 • 10 jaar geleden Raawr

  Riem van 40 euro naar 12 :P

  En veeet stom, ik heb paar dagen geledne nieuwe All stars gekocht in Italië. Toen ik weer in de auto zat om ze wat beter te bekijken zag ik dat er een paar bruine vlekjes opzaten >.< Echt zo spijt dat i kdat niet in de winkel had gezien! Dan zou ik er zo 20 euro ofzo af kunnen krijgen :P

  @Carlijnlover; Inderdaad! Haha dat is echt grappig :P

  &mijn vader kan het ook heel goed dat is echt grappig

 • 10 jaar geleden bossynsj

  tasje van chanel van 80 euro naar 20 euro turkije :$

 • 10 jaar geleden Spaceman

  Ik kom net terug van Turkije en daar heb ik een Chanel t-shirt voor 5 euro gekocht terwijl hij er eigelijk 15 euro voor wou xD Gewoon dreigen dat je anders weg gaat xD

 • 10 jaar geleden Iris94Girlscene

  Waha, afdingen bij de Blokker, sure...

 • 10 jaar geleden kapiteinkoek

  Mijn moeder kan dat echt zo goed..

  Ik doe het zelf ook wel eens. ;P

 • 10 jaar geleden AllThingsAwesome

  ben ik zoo slecht in moest het laatst doen voor school in engeland en heb het meteen opgegeven:P

 • 10 jaar geleden Ashley111

  spanje kan je da goed

 • 10 jaar geleden iklachdusikben

  K ben gisteravond terug gekomen uit tunesië en daar kon je echt overal afdingen, alleen vind k t zo zielig om proberen 't laagste uit de kan te halen, want ze zijn daar al zo arm...

 • 10 jaar geleden CarlijnK

  in italie op het strand zijn heel veel van die mannetjes j moet ze niet aankijken want anders kom je eerst niet van ze af ze roepen ook de hele tijd look look look look look look

 • 10 jaar geleden shelosthermind

  op de markt zou kunnen, maar ik ga er voor om in jordanië een of andere arabier een leuk souvenir proberen af te troggelen voor 1 dinar ;D

 • 10 jaar geleden IndividualS

  deze week in turkije was ik er master in haha

 • 10 jaar geleden 3X_princess_X3

  Mijn moeder is hier zoO goed in!

 • 10 jaar geleden paperheart

  Lang leven daddy!

 • 10 jaar geleden Amy

  ik was laast op een markt in londen en ik zei gewoon; dit is me laaste geld ik ga morgen weg mag ie alsjeblieft voor 4 pond blablalba en er gewoon lief bij lachen : )

  t werkt wel ;D

 • 10 jaar geleden Rosalita

  als ik het te duur vind koop ik het niet klaar

 • 10 jaar geleden xLITTLECREEP

  Italians do it better.

  Die wíllen juist dat je gaat afdingen,

  volgens mij.

  Of je gaat gewoon naar turkije.

  <33

 • 10 jaar geleden xnancc

  Mammaa! haha

 • 10 jaar geleden Lauraaaaa15

  laat ik aan mn vader over.

 • 10 jaar geleden CHRISTYY

  Mijn moeder is daar zo goed in ik leer meestal die dingen al van haar . is soms wel handig!

 • 10 jaar geleden hongerigbrein

  gebeurt heel vaak op markten, lekker handig moesten mijn ouders er niet bij zijn xD

 • 10 jaar geleden Girlygirl

  Goede tips!

 • 10 jaar geleden XxHanifee

  Dat gebeurt zo vaak in Turkije! xD

  Mn zus is daar wel goed in.

  Afgelopen zomer op de markt in Turkije

  was egt zooo voorschut. Die dingen zijn egt

  goedkooper dan goedkoop endan nog doet mijn zus

  voor de lol afdingee.. En elke keer lukt het haar

  om het voor zo goedkoop mogelijk mee te nemen.

  Ik heb zoiets van, jahh is nie nodig die mensen

  moeten toch ook wa verdienen, winst maken.. heheh

  xx

 • 10 jaar geleden lalala

  ik heb nog nooit echt een situatie gehad waarbij je kan afdingen =p

  alleen op marktplaats een keertje ofzo.

 • 10 jaar geleden Bente

  me moeder wilde een keer een keer een tas kopen

  was 90 en had hem voor 20

 • 10 jaar geleden Y.

  mijn vader is daar echt briljant in, laatst had hij de helft van de nieuwe bank afgedingt, maar ik ben er zelf niet zo goed in, misschien omdat ik nog jong ben dat ze me niet serieus nemen

 • 10 jaar geleden naomi

  xD briljant me ma is daar heel goed in.

 • 10 jaar geleden MonkeyStephanie

  In Egypte werkt t altijd heel goed

 • 10 jaar geleden _x_Choco

  Mijn vader is daar enorm goed in en dat is echt super handig!

 • 10 jaar geleden Ramona

  Heb zo ooit eens een paraplu voor 2 euri gekregen ipv 6 die ze vroegen (van die vage italiaanse/indische mannetjes..tsja..)

 • 10 jaar geleden xxbiancaxxxxx

  annelies:

  makkelijk toch! gewoon niet toegeven aan de mensen die willen afdingen. gewoon bij je prijs blijven en anders kopen ze het maar niet!

 • 10 jaar geleden Lotte

  Handig, want ik zit nu in marokko! en daar zal je heel veel moeten afdingen hihi.

 • 10 jaar geleden Annellies

  mijn vriendin en ik gaan op koninginen dag ook een kraampje doen! maar hoe kunnen Wij nou zorgen dat wij wel die Hoge prijs krijgen??

  willen jullie mij dan mailen ofzo!?

 • 10 jaar geleden Ellis

  Ik doe dat ook altijd!

 • 10 jaar geleden MizzMe

  heb het van me pa geleerd, ging ik vroeger altijd mee naar rommelmarkten :P ding eigenlijk nooit af op een gewone markt ofzo, alleen buitenland en rommelmarkten :O

 • 10 jaar geleden Ilse

  Handige tips, ik doe het eigenlijk alleen op rommelmarkten, maar het werkt altijd

 • 10 jaar geleden Pooltje

  goeie tips

 • 10 jaar geleden beauty_lover

  dat moet je in India doen!! egt grappig! al mijn ooms en tantes doen het daar en maken soms zelfs ruzie! daar zijn sommige prijzen in de markt belachelijk hoog!

 • 10 jaar geleden Honey Youyou

  KONINGINENDAG!!

  By my is het altijd dat ik het eerst niet echt durf maar daarna ding ik alles af,, Haha

 • 10 jaar geleden Pentagram

  dat doet me tante wel is in buitenland .

 • 10 jaar geleden Koosje

  Lukt me wel .

 • 10 jaar geleden Fleurster

  Ik ding eigenlijk vrijwel nooit af, ik vind het ook altijd zo gierig overkomen eerlijk gezegd..

 • 10 jaar geleden xVintagex

  aah dit is echt leuk artikeltje, heel herkenbaar.. ik ben zo goed in afdingen, ik krijg altijd meer dan de helft van het product af (dit wel in buitenland zoals turkije of italie) alleen die verkopers zijn altijd zo vervelend he:O

 • 10 jaar geleden YEAAH000

  Op rommelmarkten lukt het prima :P

 • 10 jaar geleden Irreplaceble

  In Nederland zijn ze echt gierig hoor, daar kun je niet zoveel afdingen als in het buitenland. Mijn broertje had in Turkije een spelletje gekocht en daar ging ook flink wat van de prijs af!

 • 10 jaar geleden Liedea

  ik heb t ooit gedaan in een kleding winkel waar ze alleen maar a merken verkochten. en tot mijn grote verbazing was het gelukt! anders had ik de broek toch wel gekocht want ik vond hem zo mooi maar ik zei dat ik twijfelde over de prijs en nog niet wist of ik hem wou kopen. toen vroeg ik of er misschien wat van de prijs af mog en toen zei ze dat ze er 16% van af kon halen. wat een geluk!

 • 10 jaar geleden ikISpresident

  hmm,,.. nou ja ik heb het alleen ooit gebruikt in zo'n elektronica zaak XD

 • 10 jaar geleden Assstridyeah

  Bij elektronicazaken wil het ook nog wel eens lukken.. Dus dixons ofzo. Mijn opa en oma krijgen het bij elektronicazaken altijd voor elkaar. :')

  Handige tips trouwens..

 • 10 jaar geleden 1234hoi

  haha leuk geschreven en handig

  http://www.fashiondiva.nl

 • 10 jaar geleden SunnShine

  ik doe dat altijd op vakantie als ik naar indonesië, malasi|e of thailand ga, daar lukt het makkelijk

 • 10 jaar geleden lespassants

  In marokko zeggen ze dan altijd: Prachtig Prachtig Allemachtig als ze iets niet wil kopen zó grappig

 • 10 jaar geleden SHRRN

  Hahahahah echt onwijs leuk geschreven ;D

  ik heb het heel goed geleerd in Turkije.

  daar vroegen ze voor een bikini €80,-

  en ik had het zo ver omlaag gehaald..

  dat ik maar €15,- hoefde te betalen

  ik zo aaaah pleaseeee.

  keek ik met grote blauwe ogen haha

  en toen deed ik me haar los xD

  eerst wou ik dat niet,

  mama zo jaaa doe nou maar,

  ik zo ja hallo! ik ben geen **** ofzo hoor xD

  ze zei zo ja blond haar blauwe ogen trappen ze allemaal in..

  en raad is

  het was nog gelukt ook

 • 10 jaar geleden Daphne

  Op de markt is het leuk, vooral op de vrijmarkt, daar lukt het altijd wel!

 • 10 jaar geleden PiraatPiet

  je moet onzeker zijn ;D over de prijs

  kijk naar de prijs en denk... 'ik weet niet of ik dat er wel voor wil betalen hoor' en wees daar dan onzeker over ;D

  afdingen is leuk!! <3

  in 'echte' winkels kun je ook niet afdingen, want de verkoper is dan niet de 'baas' erover

  op de markten meestal wel =))

 • 10 jaar geleden xFAMOUSRAINBOW

  @ Esperanto wat zijn jou reacties cheap zeg.

  je doet bij elk artikel of je alles bent en te goed bent voor deze wereld. asjeblieft zeg!

  in oostenrijk heb je niet echt een markt ofzo, en ze zijn al zo arm daar!

 • 10 jaar geleden Nox

  in een winkel ga je niet afdingen, behalve als er geen duidelijke prijs bij staat.. zie je jezelf al bij de H&M staan? "nee, dit wil ik toch echt voor 3 euro hebben ipv 4,90..."

 • 10 jaar geleden RJC

  hahah mijn hele familie is er keigoed in, loop je met hun over de markt ofzo zijn ze aan het afdingen dan heb ik meestal zo'n gevoel van omg waar zijn ze nu mee bezig een beetje schaamte gevoel

  maar als je het eindelijk hebt voor minder dan ben je wel blij zelf durf ik dat dus echt niet..

  en ik kan het niet zo goed,

  maarja vorig vakantie gingen we naar spanje nou toen ahd me pa helemaal scene gezet op de markt hij wou cowboy laarzen, en die waren 90,- hij helemaal praten met die man, en toen liep hij ''weg'' dus die verkoper achter hem aan rennen van; no please stay you my friend you'll get it for fifty..

  dus dat was wel cool xx

 • 10 jaar geleden Romyyx

  vaak kan je niet afdingen in winkels ofzo

  tenzij er echt een vlek opzit dan kan je

  wel goedkoper vragen als diezelfde maat

  er niet meer is..

 • 10 jaar geleden Pris0291

  @Suuz

  ''Holland, kijke kijke, niet kopen''

  hahaha ik ken het.. in Turkije het ik dat ook zo vaak gehoord

  en afdingen in ons landje? dn voel ik me zo.. associaal?

 • 10 jaar geleden lorraine1991

  ik ben van de week in turkije geweest, en ik heb mooi

  een waterpijp kunnen kopen voor 30 euro ipv 100

  euro hahah! gooi je charmes in de strijd!

 • 10 jaar geleden Ellis1305

  kdoe dat hier gewoon op de rommelmarkt!

 • 10 jaar geleden sharmaineee

  Op vakantie in Turkije hadden we dat eens gedaan, vet grappig

 • 10 jaar geleden Rieke

  hahahaah monieeeeeek :B

 • 10 jaar geleden Ciambella

  hahah dat doe ik meestal in Turkije XD

 • 10 jaar geleden Just_Liipgloss

  Ik ben echt super goed in afdingen! Wij gaan altijd richting Azie op vakantie en daar kunnen ze je echt goed oplichten! Maarja, dat hoort er natuurlijk bij!

 • 10 jaar geleden X__Sunshine__X

  ik ben vorig jaar naar turkije geweest daar is het echt een en al afdingen :P

 • 10 jaar geleden Masrisa

  Dat is leuk, haha, dat is een echte sport.

  http://meetmystyle.blogspot.com

 • 10 jaar geleden Fashion

  Dat doe ik nooit hoor.. vind ik zo cheap overkomen, ik betaal gewoon

 • 10 jaar geleden Moniek

  het was toch afdwingen?

  huh :p

 • 10 jaar geleden piecake5

  Doet mijn vader echt bíjna altijd. xD Zelfs bij winkels als de Ikea, soms schaam je je dan dood als je er bij loopt.

 • 10 jaar geleden Foxxy

  afdingen doe ik eigelijk alleen in het buitenland en tja miss op de zwarte markt verder niet

  ik dacht dat et niet mocht in nederland:O

 • 10 jaar geleden Carrying

  Ik zou het inderdaad op de markt wel proberen. Maar in echte winkels vind ik het nogal ordinair.

 • 10 jaar geleden L.

  hahaha mijn moeder doet dat altijd op de zwarte markt :'D

 • 10 jaar geleden dior_galliano

  ik kan goed 'afdingen' meestal in het buitenland en bij de markt

 • 10 jaar geleden Fruttj_

  supr handig doe het zelf nooit moet maar eens proberen

 • 10 jaar geleden nicky16s

  wat een grappige woord "afdingen" hihi :P

 • 10 jaar geleden Favourable

  Ik ben daar echt zo slecht in :s

 • 10 jaar geleden Lady60

  op de markt kan dat maar in de winkel scaam je je wel snel