Haar, maar waarom daar?

Beauty door Redactie

Over je hele lichaam heb je haar zitten, ook al zie je het niet altijd. Haar op je hoofd is heel belangrijk, omdat dat voor een groot deel bepaalt hoe we eruit zien. Ook hebben we haar op plekken waar we het liefst zo snel mogelijk weghalen. Maar waarom heb je eigenlijk haar op die plekken? Dat hebben wij voor jullie uitgezocht!

functie haar

Behalve de voetzolen en handpalmen, heb je overal haar op je lichaam. Heel, heel, heel lang geleden was de mens echt overal bedekt met een dikke laag haar en leken we een beetje op de aap. Veranderingen in de maatschappij en het klimaat hebben de haargroei verminderd. We hebben nog steeds wel haar op onze armen bijvoorbeeld, maar dit is veel dunner en wordt nu donshaar genoemd.

functie haar

Vrouwen zijn veel haren liever kwijt dan rijk, denk aan oksels, benen, de bikinilijn enzovoort. We gaan in de weer met scheermesjes, pincetten en wax om alles weg te halen. Maar dat haar zit er met een reden, alleen wat voor reden?

functie haar

De lokken op ons hoofd hebben niet echt een duidelijke functie. Tot op heden wordt het gezien als iets wat ons aantrekkelijker maakt, zodat we iemand aan kunnen trekken. Net als vogels die mooie kleuren hebben om elkaar aan te trekken, hebben mensen hun haren om mee te pronken.

Een mens heeft gemiddeld 100.000 haarzakjes op het hoofd. Het verschilt ook per haarkleur, blonde mensen hebben bijvoorbeeld meer haarzakjes dan redheads. Behalve dat het ons mooi maakt is er dus nog geen duidelijke functie van hoofdhaar.

Mannen zijn veel meer behaard dan de vrouw, hij heeft zo’n 25.000 haren meer. Dit komt omdat mannen veel testosteron (hormoon) in hun lichaam hebben en dit zorgt voor meer haargroei. Beharing kan ook afhangen van afkomst, sommige zijn nou eenmaal meer behaard dan anderen.

functie haar

Bij vrouwen is vooral het haar op de benen, de bikinilijn en in sommige gevallen ook op het gezicht en de armen zeer ongewenst. Maar van oorsprong is dit bedoeld om ons warm te houden en te beschermen tegen de kou. Zoals eerder gezegd, hadden we lang geleden deze haren (vacht) nodig om ons te beschermen tegen de weersinvloeden van buitenaf. Omdat we tegenwoordig andere middelen hebben om ons warm te houden, hebben we deze haren eigenlijk niet nodig. Toch is er van die vacht dus nog een klein beetje blijven zitten en zullen we dit helaas elke keer weer moeten weghalen.

functie haar

Wenkbrauwen, wimpers en okselhaar hebben weer een andere functie, namelijk het opvangen van lichaamsvocht. Zodra we ons inspannen en zweten, zorgen bijvoorbeeld je wenkbrauwen en wimpers ervoor dat het zoute water niet je ogen indruppelt.

Dan heb je ook nog neushaar, iets waar de meeste vrouwen niet zo heel erg last van hebben. Ook dit haar heeft een functie en deze keer best belangrijk. Het zorgt ervoor dat wanneer je (door je neus) ademt, de vieze deeltjes eruit worden gefilterd. Ook zorgt het ervoor dat de lucht een beetje wordt opgewarmd voordat het in je longen komt.

Beharing heeft dus op bepaalde plekken een hele duidelijke functie. Het haar dat overduidelijk nergens nuttig voor is, blijven wij gewoon vrolijk weghalen. Lang leve het scheermesje, de pincet, de waxstrips enzovoort!

functie haar

Wist jij waar het haar allemaal nuttig voor is?

Bron/beeld: mens-en-gezondheid.infonu.nl, weheartit

Door Myrre