Hoe verwijder je vlekken?

Fashion door Redactie

Je kent het vast wel... Je zit gezellig wat te drinken of een hapje te eten met vriendinnen en je knoeit wijn over je net nieuwe outfit. Of je hebt nieuwe lipstick gekocht en die valt tijdens het opbrengen uit je handen op je kleding... Erg vervelend allemaal, maar dan komt de vraag... Hoe krijg je de vlekken uit je kleding? Girlscene heeft een paar handige tips op een rijtje gezet.

Algemene tips:

1. Je krijgt vlekken het gemakkelijkst uit je kleding, wanneer je direct actie onderneemt. Je moet dus niet wachten totdat de vlek in je kleding is getrokken.

2. Gebruik bijvoorbeeld een papieren zakdoekje om zoveel mogelijk van het vuil weg te vegen. Dit moet je wel voorzichtig doen, omdat je anders het vuil verder in de stof wrijft.

3. Gebruik lauw water in combinatie met (af)wasmiddel. Dep met een doek verschillende keren op de vlek. Je kan ook wrijven, maar niet te hard anders wordt de vlek groter of krijg je pellen. Wat handig is, dat je een handdoek onder het kledingstuk legt.

4. Als een kledingstuk niet gewassen mag worden, mag je het alleen proberen schoon te deppen. Daarna kun je het beter naar de stomerij brengen.

5. Voor het verwijderen van vetvlekken bestaan allerlei vlekkenpasta’s. Deze pasta's laten meestal kringen achter, dus wees hierop voorbereid. Gebruik hiervoor een sterk absorberende doekje of een zakdoek, deze leg je aan de achterkant van de vlek.

En dan de meest vervelende vlekken…

Lippenstift
Lippenstift in je kleding? Een ideaal middeltje hiervoor zijn: luierdoekjes. Gewoon zachtjes over de vlek wrijven en daarna het kledingstuk wassen. Hoeft trouwens niet perse van Pampers te zijn, het kunnen ook gewoon de doekjes van de Lidl zijn. Wanneer dit niet werkt, kan je vaseline proberen. Dit smeer je op de vlek en daarna dep je de vlek met alcohol af. Vervolgens was je het kledingstuk met een vloeibaar wasmiddel of fijnwasmiddel.

Nagellak
Nagellak is gemeen spul. Het is moeilijk te verwijderen zonder schade achter te laten. Nagellak lost op in aceton, maar dit werkt helaas niet voor alle stoffen.

Kauwgom
Kauwgom in je kleding? Duw je kledingstuk gewoon in de vriezer. Wanneer de kauwgom (en je kleding) bevroren is, kan je de kauwgom er gemakkelijk afschrapen. Kauwgom krijg je er ook door boter en pindakaas af. Dit smeer je op de kauwgom, even laten intrekken en dan kan je het er met de botte kant van een mes zo afschrappen.

Bloed
Verse bloedvlekken verwijder je geheel door ze te spoelen met koud water. En niet met warm water zoals de meeste mensen denken. Wanneer je met wam/heet water de vlek probeert te verwijderen, bevorder je het stollingsproces van het bloed. Waardoor de vlek keihard wordt.
Oude bloedvlekken was je eerst voor met sodawater, of water met keuken-/zeezout. Eventueel laat je het kledingstuk een halve dag in zo’n oplossing staan. Daarna gewoon in de wasmachine wassen.

Koffie en chocolademelk
Vlekken van koffie of chocolademelk behandel je door ze te weken, met wasmiddel in te wrijven en te wassen. Maar ook door vers citroensap of melk in de vlek te laten weken.

Rode wijn
Bij rode wijn is het belangrijk dat je het direct opzuigt, dit doe je door zout op de vlek te strooien. Het maakt niets uit wat voor zout het is het mag keukenzout zijn, maar ook zeezout. Dit moet je rustig laten intrekken en daarna is het een kwestie van spoelen en wassen.

Pen
Pennenstrepen haal je gemakkelijk weg met nagellak remover. Maar ook met een stukje keukenrol en wat (koffie)melk. Wat ook helpt is tandpasta, dit smeer je op de vlek en wrijf je meteen met een doekje schoon.

Voor meer tips voor vlekken, kun je de site van Omaweetraad.com raadplegen. Daar vind je echt handige tips, adviezen en huismiddeltjes!

door Danique