Arnhems Meisje over… schoolgala’s

Fashion door Redactie

Je mag nu dan wel moe van het schooljaar op je luie zuignap op de bank liggen hangen; voor je ’t weet zit je gekapt & geplamuurd in vol gala-ornaat in een limousine op weg naar je schoolgala.

Maar vóórdat je je aan je eerste galadansje waagt, moet er nog wel wat voorbereidend werk gedaan worden. De Jurk kopen bijvoorbeeld. En daarbij De Schoenen, De Tas en De Accessoires. Want naar je gala ga je natuurlijk niet in je spijkerbroek! Tenzij je je modeimago in één klap van de kaart wilt vegen.

Maar, geen paniek: als je ’t aan mij vraagt, ligt er een (mode)wereld aan opties voor je open. Want al die suffe ongeschreven regeltjes die er zouden gelden in galaland? Ik trek er mijn neus voor op. En jou, modelievende galagirl roep ik op om gala voor eens en voor altijd nieuwe betekenis te geven!

4 heersende gala rules die nu maar eens verbroken moeten worden:

Een zwarte galajurk is altijd goed

In de hoofdjes van de meeste galagirls gaat het van: “Als ik een zwarte galajurk uitkies, zit ik altijd goed.” True: Coco Chanel had geen betere uitvinding kunnen doen dan de Little Black Dress. Maar honey, denk je eens in: je schoolgala is een once in a lifetime gebeurtenis… dan ga je toch niet voor de meest veilige optie?! Ik zeg: zwaai de kastdeuren open & go all out met glitter, kleur, accessoires en wat je dan ook maar kunt bedenken om de meest opvallende, fabulous & drop-dead-gorgeous look te creëren die je mogelijkerwijs voor elkaar kunt boksen. Go go galagirl!

Dresscode ‘gala’ betekent galajurk

Dat ik als een wilde stier op een roze lap tekeer ga als ik me aan regeltjes dien te houden, moge duidelijk zijn. En dus wapper ik de dresscodes die ik bij mijn uitnodigingen krijg, altijd meteen weg. Als je me uitnodigt voor je feestje, moet je me niet aan banden gaan leggen. Kom nou! Dat de dresscode ‘gala’ dan ook zou betekenen dat je te allen tijde in een galajúrk moet op komen draven, is sóóó Victoriaans tijdperk. Er zijn massa’s glamorous outfits te bedenken waar geen jurk aan te pas komt en die tóch feestelijkheid & elegance uitstralen. Neem nou een mooi pak, met een mooi hemdje met een lekkere glitter eronder en een paar torenhoge hakken erbij (in deze situatie zijn sneakers dan weer niet echt een succesverhaal, maar who knows; misschien kun jij er wel mee wegkomen). Klinkt toch gala-tastic, of niet soms?! En een shortje – glammed up of course! – is ook très galadarling.

Less is more

Het kan iets met de recessie te maken hebben, maar overal hoor ik mensen ‘less is more’ zeggen als het op mode aankomt. En er is niets wat ik zó’n geitenwollensokkerige opvatting vind als ‘less is more’! Wat nou less is more?! Less is bore! Ik wil glitters, ik wil glimmers, ik wil kleur, ik wil sta-pels met accessoires, ik wil galajurken met drie petticoats eronder! Yes honey; ooit zal er een tijdperk komen dat je niet meer weg kunt komen met een zebraprintlegging onder een groene galajurk met een grote roze Lady GaGa-achtige strik in je haar. Maar nu ben je young & restless! Heb fun met je kleding!

Sneakers zijn een no-go

Oké; ook moi is aanhanger van het Manolo Blahnik-gilde. Geen haar op mijn Arnhemse hoofd die erover denkt om ooit kwaad te spreken over mijn trouwe metgezel: de killer heel. Of daar ooit afstand van te doen. En tóch kan ik me zo voorstellen dat er galagirls zijn die hoge hakken beschouwen als death traps onder hun voeten. En is het dan charmant om je al stuntelend voort te bewegen op die dingen, alleen maar omdat ze zo mooi bij je galajurkje staan? No honey. Coco Chanel zei het al eens: “Look for the woman in the dress. If there’s no woman, there’s no dress.” Met andere woorden: jíj moet de outfit dragen, en niet andersom. Als jij je 100% bombshell voelt in je gala outfit, maakt het verder niet zo veel uit wát je aanhebt… het wordt automatisch al helemaal glam, omdat jij dat uitstraalt. En kijk je als iemand wiens voeten gemarteld worden, zeg dan maar dag tegen die fabulous gala look.  

De moraal van dit verhaal: platte schoenen onder een galajurk zijn a-okay. Ballerina’s, toffe glamoursandaaltjes; bring it on! Maar ook sneakers kunnen een galajurkje net die edge geven die je als jonge galadarling soms nodig hebt. Of dat nou vette Nikes zijn of rockchick-achtige Allstars. Want remember: als jonge fashionista kun je met héél veel wegkomen…  

Love & cupcakes,

Arnhems Meisje
www.arnhemsmeisje.nl