Food

Say what? Zijn avocado's niet eens vegan?

Avocado's op toast, in een smoothie of in een guacamolespread: je houdt ervan of je houdt het liever op twintig kilometer afstand. Avocado's worden gezien als dé vegan food - maar wat blijkt nou? Zijn avocado's niet eens vegan?

avocado vegan

Zijn avocado's vegan?

Vegan eters zijn er in Nederland best wel veel (en het worden er ook steeds meer). Volgens de Nederlandse Vereniging van Veganisten zijn er zo'n 121.000 mensen in Nederland die geen vlees, geen vis, geen zuivel en geen eieren eten. Plant-based foodies dus, en daar hoort het eten van avocado dus ook bij. Tot nu, want het blijkt dus dat avocado ook niet helemaal veganistisch is. Yikes!

Bijen

Eigenlijk is het heel simpel. Om avocado's te kweken zijn bijen nodig. Natuurlijk vliegen die gewoon rond, waardoor je gewoon natuurlijke avocado's krijgt. Maar voor grote plantages en kwekerijen zijn meerdere bijen nodig, die van kwekerij naar kwekerij worden verplaatst. De bijen móeten dus 'werken' voor een goede avocado. Volgens strenge vegans is dit onnatuurlijk gebruik van de bijen. 

Andere planten

Maar het blijft niet bij alleen avocado's. Ook pompoenen, komkommers, amandelen, paprika's, tomaten en heel veel fruitsoorten worden zo gekweekt. Ehm... Betekent dit nu dat je een fake vegan bent? Nou, dat lijkt ons niet, want het is natuurlijk niet bij te houden welke bijsoort jouw eten heeft bevrucht. Ook al zijn avocado's niet 100% vegan, veganisten zijn wél de meest milieuvriendelijke eters. Kleine troost, of niet? 

Lees ook:
★ Who knew: deze 10 producten zijn helemaal vegan
★ 5x lekkere alcoholvrije cocktails die je makkelijk zelf maakt​

Bron: favorflav.nl | Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved