Lifestyle

Producten die je ook nog kan eten als ze over de datum zijn

Yak. Wil je net iets gaan eten, is de houdbaarheidsdatum voorbij. Wat doe jij, gooi je het meteen weg? Zonde, want veel producten kun je gewoon nog eten terwijl de houdbaarheidsdatum verstreken is. Benieuwd welke dingen je gewoon nog lekker kun oppeuzelen? Lees dan snel verder, want deze dingen kun je nog gewoon eten.

40 miljoen kilo eten

Volgens het Voedingscentrum gooien we per persoon per jaar 40 miljoen kilo aan eten weg. Met elkaar wordt dat elk jaar 800 miljoen. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol wat ons ruim 155 euro per persoon kost. Ehm, that’s a lot! Maar wist je dat we dit eten en drinken vaak gewoon nog kunnen eten? Er zijn verrassende producten die je gewoon nog kunt gebruiken na hun houdbaarheidsdatum. Wat dacht je bijvoorbeeld van melk en eieren?

Belangrijke labels

Op verpakkingen kunnen twee verschillende labels staan; de tenminste-houdbaar-tot-datum (THT) en de te-gebruiken-tot-datum (TGT). Het is belangrijk om hier goed op te letten, want ze maken een enorm verschil. Het THT-label wordt gebruikt bij etenswaren die bijna niet bederven, zoals meel. Na de datum gaat de kwaliteit ervan achteruit, maar je kunt ze nog een lange tijd daarna eten.

Bij het TGT-label moet je oppassen. Dit staat op zeer bederfelijke producten zoals vlees. Na deze datum met je het product weggooien, want het is dan niet meer veilig om te eten. De dag van de TGT-datum is de laatste dag waarop je het mag eten. Ook als er staat dat je het een week kunt bewaren in de koelkast.

Vlees mag je nooit eten na de houdbaarheidsdatum, welk label er ook aanhangt. Vooral kippen- en varkensvlees is een grote bron van bacteriën en leidt regelmatig tot voedselvergiftiging.

Deze dingen kun je gewoon nog eten na de houdbaarheidsdatum:

Melk: gepasteuriseerde melk kun je tot wel 50% langer bewaren als je hem kouder koelt. Zet bij voorkeur de melk dus achterin de koeler in plaats van voorin. Van melk die een beetje zuur is geworden kun je nog pannenkoekjes maken. De bacteriën gaan door de hete temperaturen dood.

Eieren: verrassend genoeg kunnen eieren ook nog gebruikt worden na hun datum. Als je ze bij temperaturen van vijf graden of lager koelt kunnen ze wel vier tot vijf weken goed blijven. Daarna kun je ze nog gebruiken als je ze kookt. Bijvoorbeeld een hardgekookt eitje in je salade. Ze mogen niet gegeten worden als roerei, zachtgekookt, gepocheerd of gebakken. Dan zijn ze al te ver heen.

Suiker: alles met een hoog suikergehalte kan nog gegeten worden. Suiker is namelijk een conserveringsmiddel. Fruitcake, jam, honing en fudge en andere etenswaren met veel van deze zoetstof kun je nog enige tijd lekker opsmikkelen. Suiker zelf gaat nooit over de datum.

Duitse sauerkraut en Koreaanse kimchi: deze kun je nog veilig eten, omdat het voedingsmiddelen zijn die zijn gepekeld, gezout of gedroogd.

Chips: hoewel chippies zacht worden na de houdbaarheidsdatum, blijven ze nog wel goed. Dit komt omdat ze zo bewerkt zijn en omdat er liters zout overheen is gegaan.

Biscuits: hiervoor geldt hetzelfde als voor chips; omdat ze zo bewerkt zijn kunnen ze een eeuwigheid goed blijven. Als ze zacht of papperig zijn geworden kun je ze even in de oven doen en dan worden ze weer lekker crunchy.

Gedroogde pasta: blijft goed tot het einde der tijden, mits goed verpakt in luchtdichte bakjes. Dit geldt voor alle gedroogde producten.

Brood: in de vriezer kun je met brood een tweede ijstijd overleven. Als er een beetje schimmel op zit kun je dat er gewoon afsnijden. – Let erop dat er hierbij tegenstrijdig advies geldt, waaronder die van het Voedingscentrum. Zij schrijven dat beschimmeld brood in zijn geheel niet meer te eten is, doordat micro-organismen door het hele product zitten en het bedorven hebben. 

Ingeblikt eten: in blik gaat eten al superlang mee, maar als je het ook nog in een donkere, koude plek opslaat gaat het helemaal lang mee.

Verpakte salade: vaak willen we onze salade niet meer eten omdat de blaadjes er zo treurig uitzien. Echter kun je het wel gewoon nog eten, zolang er geen schimmel op zit. Verwelkt blad kun je weer lekker maken door het te laten weken in koud water.

Chocolade: vaak kijken we vertwijfeld naar chocolade die een wit laagje heeft gekregen. Zou ‘ie nog wel goed zijn? Ja hoor! Chocolade vergaat namelijk niet zomaar. Het laagje komt doordat de choco is blootgesteld aan de lucht waardoor het vet smelt en naar de oppervlakte drijft.  

Harde kaas: kaas zoals cheddar cheese kan nog prima gegeten worden als je de harde buitenkant eraf snijdt. Hetzelfde geldt niet voor zachte kazen, zoals brie en camembert. Als zij hun versheid verloren hebben gaan er schadelijke bacteriën in groeien. 

Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl

Lees ook: