Lifestyle

Zo houd jij je handdoeken (en andere was) stralend wit

De was: niemand zit er écht op te wachten en toch moet het gebeuren. En als je het doet, wil je het natuurlijk wel goed doen. Witte handdoeken en kleding blijven het fraaist als het ook lekker wit is. Een stralend witte handdoek voelt immers een stuk frisser aan en je outfit ziet er verzorgder uit als dat witte t-shirt ook écht wit is. 

De grote vraag is nu natuurlijk hoe je witte was écht wit houdt zonder het al te ingewikkeld en tijdrovend te maken. We hebben immers wel meer aan ons hoofd en meer te doen. Hierbij wat handige tips. 

1. Was wit bij wit

Misschien een open deur maar grote kans dat het er wel eens bij inschiet als je haast hebt of niet goed kijkt. Een zwarte sok tussen de witte was is funest voor de kleur van je handdoeken, bed- of tafellinnen en kleding. Let er dus altijd op dat je enkel witte dingen bij elkaar in de wasmachine doet. En ja, die beige handdoek zal écht invloed hebben op de witte kleur van je was. Niet doen dus!

2. Gebruik het juiste wasmiddel

Witte was blijft het witst met wasmiddel wat ervoor bedoeld is om was wit te houden. Vaak zit er een bleekmiddel of een milieuvriendelijk vergelijkbaar bestandsdeel in dat jouw wasgoed die frisse witte kleur laat houden. De moeite waard om in huis te halen dus!

3. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Te veel wasmiddel gebruiken is slecht voor het milieu en je portemonnee maar te weinig wasmiddel gebruiken heeft invloed op hoe schoon jouw kleding, handdoeken en bed- en tafellinnen wordt. Het wasmiddel zorgt er namelijk niet alleen voor dat het vuil van je kleding afgaat maar ook dat het niet weer terug op de stof belandt. Gebruik niet alleen voldoende wasmiddel tijdens het wassen van jouw witte items maar ook tijdens de was daarvoor. Hiermee zorg je dat er geen smerigheid in de trommel achterblijft. Hoeveel de juiste hoeveelheid is? Er bestaan veel machines die je wasgoed wegen en daarmee de hoeveelheid wasmiddel bepalen. Een andere optie is de traditionele manier: neem eens het etiket op het wasmiddel onder de loep om te bepalen wat de juiste hoeveelheid is voor jouw was. 

4. Stop de wasmachine niet te vol

Een wasmachine kan haar werk niet goed doen zodra deze te vol zit. Zorg dat er genoeg ruimte in de trommel overblijft voor de was om te bewegen in de machine waardoor het water en het wasmiddel echt het doel kan bereiken wat jij wilt. Op die manier zorg je er ook voor dat het wasmiddel goed weggespoeld kan worden en er niet een residu op de items achterblijft. Dit trekt namelijk ook weer vuil aan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

5. Was jouw witte was niet te koud

Hoe warmer je wast, hoe beter vuil afgebroken kan worden én hoe groter de kans is dat kleur onttrokken wordt uit stof. Dit laatste merk je bijvoorbeeld als je een gekleurd t-shirt per ongeluk te heet gewassen hebt en het vaal oogt. Was jouw witte was dus lekker warm maar let daarbij natuurlijk wel op het wasetiket van de items. Je wilt natuurlijk niet dat je die gebreide trui of zijden blouse verwast! Katoenen handdoeken die wit zijn, kun je bijvoorbeeld wel lekker warm wassen zonder dat de stof beschadigt. 

6. Speciale middeltjes

Werken alle bovenstaande tips niet voor jou of is the damage already done? Dan zijn er een paar trucs die je kan proberen om jouw wasgoed weer écht wit te krijgen. Bleek is een bekende optie maar gebruik dit met mate en enkel op katoenen items. Een meer natuurlijke optie is citroensap want dit werkt ook als bleekmiddel. Zet een emmer met lekker warm water klaar (zo heet als de stof aankan) en stop hier een half kopje citroensap in. Laat het kledingstuk of de handdoek minstens een uur – of liever even een nachtje – in weken. Was het item de volgende dag met de hierboven aangegeven tips. Een beetje blauw textielverf gebruiken, is ook nog een optie. Als je dit op subtiele wijze doet dan zorgt dit ervoor dat jouw was er optisch witter uitziet. 

Beeld: iStock & Photo by Feeh Costa on Unsplash