Lifestyle

Rijbewijs halen? Met deze tips lukt dat in één keer

Waar de één niet kan wachten om te beginnen met autorijlessen, vindt de ander het weer enorm spannend.  In welke categorie je ook valt, je wilt je rijbewijs het liefst in één keer halen. Girlscene to the rescue, want met onze tips gaat maak je een goede kans.

Met deze tips haal jij je rijbewijs in één keer

Kies je rijschool zorgvuldig uit
Het begint allemaal met het uitzoeken van een rijschool. Een goede rijschool kan helpen bij hoe goed jouw lessen verlopen. Ook is het slagingspercentage van de rijschool belangrijk. Het CBR verzamelt de slagingspercentages van alle rijscholen. Zo zie je direct de rijscholen met de beste slagingspercentages in jouw omgeving. Let wel op het aantal afgenomen examens, want hoe meer examens, hoe groter de kans dat het percentage naar beneden wordt gehaald. Daarnaast hebben sommige rijscholen een hoog slagingspercentage omdat hun leerlingen veel lessen moeten nemen voordat ze mogen afrijden. Een slagingspercentage kan een indicatie zijn, maar staar je er dus niet blind op. 

Natuurlijk is de prijs ook belangrijk. Het is logisch dat jij (of je ouders) een beetje willen besparen, maar laat het niet alleen afhangen van de prijs. Stel: je vindt een rijschool waar de lessen super goedkoop zijn, maar als de rijlessen niet van de gewenste kwaliteit zijn, heb je er uiteindelijk meer nodig. Ook slaag je daardoor niet meteen voor het (dure) examen. Dan betaal je uiteindelijk alsnog meer!

Kijk ook altijd of een rijschool die je op het oog hebt voorbereid is op onverwachte situaties. Wat gebeurt bijvoorbeeld als je rijleraar ziek is? Of als hij of zij te laat is? Check ook of er een duidelijke leskaart aanwezig is. Op een leskaart wordt de vooruitgang bijgehouden. Je kunt dan altijd zien hoe ver je bent met de rijopleiding. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je instructuur. De meeste rijscholen bieden proeflessen aan. Hierbij kun je de kennismaken met de rijinstructeur en een idee krijgen van een lesmethode. 

Hoe vaak neem je rijlessen?
Veel rijscholen adviseren om voor blokuren te kiezen, dus twee lessen achter elkaar. Over het algemeen geldt dat je het autorijden dan sneller onder de knie krijgt. Omdat je de vorige leerling af moet zetten en de volgende leerling op moet halen, zou er bij één les niet genoeg tijd overblijven voor de rest. Daarnaast is het belangrijk dat je probeert om ieder geval wekelijks een rijles te nemen. Nóg beter is als je twee keer per week rijlessen neemt. 

Oefen je theorie-examen online
Je mag pas afrijden als je je theorie-examen op zak hebt. Het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te halen. Gelukkig heb je online allemaal handige tools die je kunnen helpen met je auto theorie oefenen. Door niet alleen uit de boeken te leren, maar ook regelmatig oefenexamens te doen, gaat je rijbewijs in één keer halen een stuk makkelijker.

Faalangst
Heb jij last van faalangst en denk je dat dit je misschien in de weg staat om je examen in één keer te halen? Sommige rijscholen bieden rijlessen speciaal voor mensen met faalangst. De instructeurs zijn gespecialiseerd in het omgaan met leerlingen met faalangst en weten dus precies wat je nodig hebt. Daarnaast kun je ook een faalangstexamen aanvragen. 

Op de dag van het rij-examen zelf 
Zorg dat je goed uitgerust aan de start verschijnt. Ontspan door je te realiseren dat je best een kleine foutje mag maken, dat betekent niet meteen dat je bent gezakt. Zolang jij zelfverzekerd bent, zit het wel goed.

Houd je doel in gedachten
Het kan nooit kwaad om je doel steeds in gedachten te houden. Wat ga je allemaal doen als je straks een auto hebt? Een mooie auto kopen? Of wellicht een roadtrip maken? 

Must reads 👀