Fashion

Start het jaar goed: bouw een capsule wardrobe

Sta jij elke dag voor een overvolle kast en zie je door de bomen het bos niet meer? Ben jij het soort persoon dat voor een date of feestje altijd iets nieuws wil kopen, ook al heb je talloze jurkjes in de kast hangen? Grote kans dat jij niet meer items nodig hebt, maar betere items. Geen paniek, je hoeft niet naar de IKEA. Wij leggen je uit hoe je je eigen capsule wardrobe creëert.

Wat is een capsule wardrobe?

Less is more: dat staat centraal bij een capsule wardrobe. En het maken van combinaties. Klinkt als een hele uitdaging, maar geloof ons, het is makkelijker en zelfs mooier dan je denkt. In een capsule wardrobe heb je alleen kledingitems die essentieel zijn en goed met elkaar combineren. Je houdt in principe dus alleen je favorieten en een aantal goede basics aan. Volgens de officiële methodiek heb je zelfs maar 37 items nodig. Daarin zitten broeken, rokken, jurken, shirts, vesten, jassen en ja, zelfs schoenen. Slik. Deze items heb je dus allemaal, en je koopt ondertussen niks nieuws. Je ondergoed en accessoires tellen dan weer niet mee.

Ready to go
Een capsule wardrobe hoeft niet per se voor een heel jaar te zijn, maar sommige fashionista’s spelen zelfs dat gemakkelijk en fashionable klaar. Je kunt het ook per seizoen of halfjaar doen. Een maand niet, natuurlijk. Dan shop je waarschijnlijk nog meer dan voorheen. Het concept werd bedacht door Susie Faux, die een boetiek had in London in de jaren 70. Daarna werd het volop overgenomen door andere fashionista’s die voor kwaliteit, niet kwantiteit willen gaan. 

Waar shop ik voor een capsule wardrobe?

In principe kan dat nog steeds overal. Maar of je nu compleet opnieuw begint, of met bestaande items in je kast een kledingkast wilt werken, we raden je wel aan om te gaan voor kwaliteit. Zeker met basics, want die draag je met gemak jaren door. Kijk bijvoorbeeld eens naar merken als Liu Jo: Italiaans, iets duurder, maar dat valt dan ook echt mooi, en blijft mooi. Je vindt er minder gekkigheden en items met een twist, maar meer items die mooi vallen, goede kwaliteit hebben en daardoor lang draagbaar zijn en eindeloos gecombineerd kunnen worden.

Spice it up
Een capsule wardrobe is geen synoniem voor saai of simpel: je kunt het zo kleurrijk en stylish maken als je zelf wilt. Verwerk zeker ook je eigen stijl in de items die je houdt: het hoeft heus niet een blauwe spijkerbroek en wit shirt te zijn. Bij Jeroen Beekman vind je items die net een beetje anders zijn en wat extra’s hebben, maar die nog steeds eindeloos te combineren zijn om jouw eigen stijl te vinden. 

Zo start je een capsule wardrobe

Okay, first things first: haal eens uit je kast wat je de afgelopen 3 maanden niet hebt gedragen. Dat zal vast veel meer zijn dan je denkt. De volgende stap is kijken naar wat je overhoudt, hoe je dit kunt combineren en wat je mist. Vul je garderobe aan met die items, and those items only. Vergeet niet dat je wel nog steeds accessoires mag kopen! Probeer het eens drie maanden uit. Je zult zien dat je niet alleen tijd maar ook geld spaart, en steeds beter wordt in het combineren van je items.

Beeld: iStock

Must reads 👀