De geschiedenis van make-up: mascara

Beauty door Redactie

We gebruiken het elke dag, en het is het meest verkochte beautyproduct aller tijden: mascara. Waarom zij we het eigenlijk gaan gebruiken en wat is de geschiedenis achter dit beautyproduct?

Met de komst van facelifts, liposuctie en borstvergrotingen zul je denken dat schoonheid iets van de laatste tijd is. Niet is minder waar. Al eeuwen geleden begon de drang om onszelf mooier te maken. Zo smeerden de Egyptenaren verf rond hun ogen om hun ogen op te laten vallen. Een soort prehistorische oogschaduw eigenlijk.

De eerste versie van de mascara kwam pas eeuwen later. In de 19e eeuw werd de eerste mascara geproduceerd door Eugene Rimmel. Een modernere variant is in 1913 uitgevonden door T.L. Williams. Zijn zusje Maybel was gedumpt door haar verloofde Chet en hij ging er met een andere vrouw vandoor. Met haar liefdesverdriet ging Maybel naar haar broer om hem om raad te vragen. T.L. Williams was chemicus en besloot om iets te creëren waardoor Maybel er oogverblindend uit zag. Hij mengde vaseline met steenkoolpoeder en dit moest Maybel op haar wimpers smeren. Het werkte en haar ex-verloofde wilde alsnog met haar trouwen. Na dit succes besloot T.L. Williams om de mascara de verkopen en zo ontstond de Maybelline mascara. De mascara zoals we ‘m vandaag de dag kennen is ontworpen door Max Factor: een buisje gevuld met mascarasubstantie met daarin een borsteltje.

Dus denk de volgende keer als je mascara op doet even aan meneer Rimmel, meneer T.L. Williams en vooral aan Maybel. Want omdat zij toentertijd gedumpt is, kunnen wij met onze bambi-ogen er op los flirten!

macara

Advertentie van Mascara uit de jaren '60. Let op de prijs: 1 dollar voor de nieuwste mascara!

Mascaraweetjes:

- Mascara komt van het Arabische woord mashkara, wat masker betekent.

- Gebruik een mascara niet langer dan 3 maanden om ontstekingen te voorkomen.

- Wacht niet te lang met het aanbrengen van je tweede laagje mascara. Smeer op als je eerste laagje nog nat is om klontjes te voorkomen.

Door Gabriella