Beauty

De geschiedenis van make-up: lippenstift

Driekwart van de wereldbevolking gebruikt het en daarom hoort de lippenstift tot de top-5 van favoriete beautyproducten wereldwijd. Waarom zijn we het eigenlijk gaan gebruiken en wat is de geschiedenis achter dit beautyproduct?

Het kleuren van de lippen is iets wat de vrouwen in de prehistorie al deden. Toen hadden ze natuurlijk nog geen lippenstiften in mooie zilveren houdertjes. Nee, de prehistorische vrouwen deden het met de middelen die ze hadden. Dat betekent dat zij hun lippen kleurden met bessen of rode klei.

Ook Cleopatra hield er van om haar lippen mooi rood te verven. Hoewel zij net als de prehistorische vrouwen ook gebruik maakte van de natuur, pakte ze het heel anders aan. Zij plette namelijk kevers fijn. Hierdoor kwam er een rode vloeistof vrij met veel pigment. Voor glans op de lippen haalde ze een pigment uit de schubben van vissen.

Veel later in de 16e eeuw werd lippenstift heel erg populair. Dit kwam door de koningin van Engeland, Elisabeth I. Met haar bleke huid en rode lippen was zij in die tijd wat betreft beauty een echt stijlicoon. De lippenstift die zij gebruikte was gemaakt van bijenwas gecombineerd met rode grondstoffen, zoals henna, rood ijzer, kersensap of gemalen rode steen verpakt in papier. Deze lippenstift kwam al een beetje in de buurt van de lippenstift die we nu kennen..

lipstick

Een kleine doorbraak kwam in de 19e eeuw. De Amerikaan Maurice Levy vond toen namelijk een draaihouder voor de lippenstift uit. In de draaihouder werden boter, was en fruitsappen toegevoegd.

De filmindustrie zorgde er oor dat de lippenstift steeds populairder werd. Op het witte doek werd namelijk veel gebruik gemaakt van lippenstift. Merken als Max Factor en Revlon bedachten vanaf de jaren ’50 namen voor hun lippenstift en sindsdien hoort lippenstiften bij de dagelijkse beautyrituelen van veel vrouwen.

Gelukkig hoeven wij in deze tijd geen kevers meer fijn te stampen of bessen uit te knijpen voor een kleurtje op onze lippen. Een bezoekje aan de drogist is genoeg voor het krijgen van kissable lips.

Lippenstiftweetjes:

- Matte lippenstift zorgt er voor dat je lippen smaller lijken, terwijl glanzende lippenstift je lippen juist voller laten lijken.

- Breng eerst foundation en poeder aan op je lippen voordat je de lippenstift opsmeert. Hierdoor blijft je lippenstift nog langer zitten.

- Gebruik een lippenkwastje om de lippenstift aan te brengen. Je bespaart hiermee een hoop lippenstift en je kunt het veel netter aanbrengen. Zo doen de visagisten het ook!

door Gabriella

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved