News

De mondkapjesplicht gaat vandaag in: dit is alles wat je moet weten

Het is vandaag 1 december. De laatste maand van dit jaar is ingegaan en dat betekent dat vandaag de mondkopjesplicht geldt voor onder andere publieke binnenruimten. Benieuwd naar wat er gaat veranderen voor jou? Lees hier alles wat je moet weten over deze nieuwe maatregel. 

De mondkapjesplicht gaat vandaag in: dit is alles wat je moet weten

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan geldt vanaf vandaag de mondkapjesplicht. Leef je deze regel niet na? Dan riskeer je een boete van 95 euro. 

Voor wie is de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Er is wel een uitzondering: voor mensen die geen mondkapje kunnen dragen of opzetten vanwege een beperking of ziekte is het niet verplicht. Even een heads up: een mondkapje moet jouw neus en mond volledig bedekken. Een sjaal, bandana of spatscherm (faceshield) doen dit niet. Kies je voor één van deze opties in plaats van een mondkapje? Dan kun je een boete krijgen. 

Op welke plekken is een mondkapje nu verplicht?

De mondkapjesplicht was er al voor in het openbaar vervoer. Vanaf vandaag zijn daar een aantal plekken bij gekomen. Het is nu verplicht om in publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens een mondkapje te dragen. Misschien klinkt publieke binnenruimten nog een beetje vaag. Hiermee bedoelt de overheid winkels, musea, bibliotheken, benzinestations, theaters en concertzalen. Als je een vaste zitplaats hebt (bijvoorbeeld in de bioscoop), mag je jouw mondkapje afzetten. Moet je tussendoor naar het toilet? Zet dan je mondkapje weer op. In gebouwen die bedoeld zijn voor godsdiensten zoals kerken en moskeeën, geldt de mondkapjesplicht niet. 

mondkapjesplicht

School

Vanaf vandaag moet je ook op een school verplicht een mondkapje dragen. Dit geldt voor het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Iedereen die zich binnen de school verplaatst, moet een mondkapje op. Als je in de klas zit, mag je jouw mondkapje afdoen. Leraren mogen ook hun mondkapje afhouden wanneer er 1,5 meter afstand is.  

Contactberoepen

Heb jij binnenkort een nieuwe haircut nodig? Vergeet dan niet je mondkapje mee te nemen. Bij de kapper geldt de mondkapjesplicht namelijk ook. Maar ook bij bijvoorbeeld nagelsalons. En volg je rijlessen? Dan is het vanaf vandaag óók verplicht om voor jou en jouw instructeur een mondkapje te dragen. 

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden. Wanneer het nodig is, is het mogelijk dat de maatregel wordt verlengd. Zodra het niet meer nodig blijkt te zijn, wordt de mondkapjesplicht weer ingetrokken. 

Bron: rijksoverheid.nl, nos.nlBeeld: iStock

Must reads 👀