Beauty

Puisten uitknijpen? Hier moet je op letten

Puisten uitknijpen kan heel verleidelijk zijn. Terwijl je eigenlijk heel goed weet dat puisten uitknijpen niet verstandig is, en je beter zo min mogelijk aan je puisten kunt zitten, doe je het toch. En ga je dan toch puisten uitknijpen? Dan kun je het maar beter goed doen. Hier moet je op letten bij puisten uitknijpen.

Puisten uitknijpen ► doe het liever niet
Zoals we hierboven al hebben beschreven: waarschijnlijk weet ook jij heel goed dat puisten uitknijpen niet zo verstandig is. Puisten uitknijpen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je littekens veroorzaakt, en daarnaast kan het ook zo zijn dat je er juist voor zorgt dat er meer puisten ontstaan. We raden je dus vooral aan om het liever niet te doen.

Puisten uitknijpen ► alleen als er een ‘gele kop’ op zit
Alleen rode plekjes zijn niet genoeg om uit te knijpen. Puisten uitknijpen moet je alleen maar doen wanneer er een duidelijke gele kop op zit. Als dit het geval is, dan zijn de puisten ‘rijp’ genoeg om uit te knijpen. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt, en dat je de puist met rust laat als de pus er niet makkelijk uitkomt. De puist is dan simpelweg nog niet rijp genoeg.

Puisten uitknijpen ► was je handen
Om het niet erger te maken dan het is, en dus geen extra puisten te veroorzaken, is het heel erg belangrijk dat je je handen wast voordat je begint met puisten uitknijpen. Als je je handen grondig wast, dan kunnen er minder snel bacteriën op je huid komen. En dat is belangrijk, want bacteriën zijn juist de boosdoeners als het om puisten gaat.

Puisten uitknijpen ► gebruik tissues of handschoenen
Goed je handen wassen is dus belangrijk, maar het kan ook nóg beter. Tissues of handschoenen beschermen jouw huid nog beter, en zijn dus goede hulpmiddelen bij puisten uitknijpen. Je voorkomt dat er viezigheden bij je huid in de buurt komen.

Puisten uitknijpen ► een naaldje kan helpen
Om puisten uitknijpen makkelijker te maken, kun je een naaldje gebruiken. Hier zijn speciale naaldjes voor gemaakt, dus het is belangrijk dat je niet zomaar een naald uit de kast pakt. Reinig het naaldje met alcohol, zodat deze goed ontsmet is. Prik vervolgens een klein gaatje in de puist, zodat het pus makkelijker door de opening kan. Let wel op dat je dit alleen doet bij puisten met een gele kop erop, en dat je echt een kleine opening maakt.

Puisten uitknijpen ► voorkomen is beter dan genezen
Zorg ervoor dat je je huid goed reinigt, want dit kan er voorzorgen dat je puisten kunt voorkomen. Verwijder je make-up voordat je gaat slapen, en smeer het liefst een fijne, verzorgende crème op je huid. Daarnaast is het ook goed om jezelf af en toe te verwennen met een maskertje op je gezicht, of met een goede scrubbeurt. En de meest belangrijke tip om puisten te voorkomen: zit zo min mogelijk aan je huid. Dan is puisten uitknijpen waarschijnlijk minder vaak nodig ;-).

Beeld: iStock

Must reads 👀