Lifestyle

Alles wat jij moet weten over de tampon

Er zijn verschillende hulpmiddelen die ervoor zorgen dat jij tijdens je ongesteldheid gewoon je ‘normale leven’ voort kunt zetten. Je lekt niet door, want daar heb je een hulpmiddel voor. Veel vrouwen kiezen voor een tampon als redmiddel tegen hun menstruatie. Een tampon is handig in gebruik, maar je moet ‘m eigenlijk niet gebruiken zonder dat je de belangrijkste informatie erover kent. Dit is alles wat jij moet weten over tampons.

Hoe werkt een tampon?
Anders dan maandverband, breng je een tampon in je lichaam. Allereerst haal je de tampon uit de plastic verpakking. Zorg ervoor dat er geen plastic meer om de tampon zit, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er zit een speciaal touwtje aan de tampon. Haal dit touwtje los, en breng vervolgens de tampon in. Zorg ervoor dat het touwtje makkelijk weer vast te pakken is, om de tampon er ook weer uit te kunnen halen.

Welke tampon past bij mij?
Ieder lichaam is anders en daar is gelukkig ook rekening mee gehouden bij het ontwerpen van tampons. Zo heb je tampons in verschillende maten, maar ook in verschillende soorten. Dit is vooral een kwestie van uitproberen. Het kan zijn dat je geen hevige menstruatie hebt, dan kun je een kleiner tampon gebruiken. Maar andersom kan natuurlijk ook. Verdiep je goed in de verschillende soorten en maten tampons.

Als je het lastig vindt om een tampon in te brengen, is een tampon met inbrenghuls misschien handig om te proberen. Er zit een applicator aan deze tampon, welke het makkelijker maakt om een tampon in te brengen.

Wanneer moet je een tampon niet gebruiken?
Je moet een tampon niet gebruiken als deze al uit de verpakking is geweest. Je moet er rekening mee houden dat je een tampon in je lichaam brengt, dus mocht de tampon los in je tas hebben gelegen, dan kun je je natuurlijk voorstellen dat er allerlei viezigheid in de tampon kan zitten. Geen goed idee, dus. 

Hoe vaak moet ik mijn tampon verwisselen?
Hoe vaak je je tampon moet verwisselen hangt af van hoe zwaar je menstruatie is. Als je een heftige menstruatie hebt, moet je je tampon bijvoorbeeld vaker verwisselen dan vrouwen die een lichte menstruatie hebben. Een handig hulpmiddel: als je aan het touwtje trekt, en je tampon makkelijk meebeweegt, dan moet je ‘m even vervangen.

Wat is de tamponziekte?
Een tampon dragen is niet gevaarlijk, mits je deze goed gebruikt. Het is super belangrijk dat je een tampon echt niet langer dan acht uur in je lichaam hebt. In het uiterste geval loop je namelijk risico op Toxic Shock Syndrome (TSS), ook wel bekend als de ‘tamponziekte’. Dit is een bacteriële infectie, welke veroorzaakt wordt door het te lang dragen van een tampon. We willen geen paniek zaaien, maar het is gewoon wel belangrijk om verstandig met tampons om te gaan.

Kun je een ‘s nachts een tampon dragen?
Ja, dat kan. Als je hiervoor kiest moet je er wel voor zorgen dat het eerste wat je doet als je ‘s ochtends opstaat, het vervangen van je tampon is. Vind je het toch eng en ben je bang dat je je tampon vergeet te verwisselen? Dan is het misschien verstandiger om ‘s nachts maandverband te gebruiken.

Bron: obBeeld: iStock