Lifestyle

Deze spullen bewaarden we vroeger allemaal in ons ‘laatje’

We gaan even een tijdje terug in de tijd, namelijk naar de tijd van de basisschool. Die school waar je nog een eigen ‘laatje’ had. Remember? Dat laatje was natuurlijk voor het opbergen van al je spullen. Weet jij nog wat je allemaal in je laatje stopte vroeger? Nou, wij wel. En dezer spullen bewaarden we vroeger sowieso allemaal in ons laatje.

★ Kneedgum
Totaal nutteloos, maar toch een echte musthave voor in jouw laatje: kneedgum. Je gebruikte ‘m eigenlijk nooit om mee te gummen, maar alleen maar om mee te kneden. Had je in ieder geval wat te doen tijdens al die saaie lessen. En als je verschillende kleuren kneedgum met elkaar had gemengd, dan was je al helemaal cool.

★ Liniaal
Je gebruikte je liniaal eigenlijk nooit, maar er moest er altijd een in je laatje liggen. Hoewel ‘ie dus altijd binnen handbereik lag, trok jij lijnen stiekem gewoon vanuit de losse pols. Niet de bedoeling, en dat kreeg je dan ook vaak te horen: gebruik dat liniaal! 

★ Losse werkbladen
Van ieder vak kreeg je ontelbaar veel werkbladen. En waar borg je ze op? Inderdaad, allemaal in je laatje. De een was wat netter dan de ander, en sorteerde de werkbladen altijd in mappen. Maar de ander, die gooide de werkbladen gewoon stuk voor stuk los in de lade. 

★ Volgekladderd etui
Waar je etui er aan het begin van het jaar altijd mooi uitzag, was er na een paar maanden niks meer van te zien. Je kladde je etui namelijk vol met allerlei teksten. Of vriendinnen mochten een lief tekstje opschrijven, dat was ook leuk. 

★ Vulpen
Die eeuwige vulpen van de basisschool, die zul je nooit vergeten. Het was verplicht om met de vulpen te schrijven, en er mochten absoluut geen balpennen worden gebruikt. Ze schreven niet alleen lastiger, maar zorgden ook nog eens geregeld voor rotzooi. Ja hoor, voor je het wist zat er weer blauwe vulling in je shirt. Fijn.

★ Mini potlood
Hoewel je een groot etui had, en aan het begin van het schooljaar begon met een grote voorraad potloden, had je op een gegeven moment nog maar één potlood over. En geen groot potlood. Nee, jij had het potlood al zovaak geslepen dat er nog maar een mini stukje van over was. Maar ach, je kon ermee schrijven en daar ging het toch om?

★ Gum met potloodpunten erin
Alle fouten die je maakte kon je gelukkig weghalen met behulp van je gum. Een XXL-gum was groot favoriet op de basisschool, dus de kans is groot dat jij die ook wel in je etui had zitten. Hoewel je een gum natuurlijk gebruikt om te gummen, gebruikte jij het hulpmiddel voor hele andere dingen. Om je potloden in te drukken, bijvoorbeeld. Het resultaat? Een hele gum vol met potloodpunten…

Beeld: iStock