Lifestyle

Deze grote exotische spin is steeds vaker te vinden in Nederland

Overal in huis kan jij spinnen tegenkomen. In de hoek van je slaapkamer, lopend op de grond of misschien verstopt in je keukenla. Daar is gelukkig deze oplossing voor. Brrr… Lopen nog steeds de rillingen over je lijf als je er één tegenkomt? Dan hebben wij geen goed nieuws voor jou. Er zijn namelijk steeds meer exotische en grotere spinnen te vinden in Nederland. Wij leggen je uit welke soort.

Steeds meer grote, exotische spinnen in Nederland

Kleine spinnetjes zijn we inmiddels wel gewend. Maar waar je de afgelopen twintig jaar vooral kleinere soorten tegenkwam, kan je door het warmere weer ook steeds vaker grote, exotische spinnen zien. Dat vertelt spinnenexpert Sjef van Overdijk.

Afgelopen weekend werd namelijk de jaarlijkse spinnentelling gehouden. Jinze Noordijk, bioloog en spinnenexpert houdt de data van de telling bij. “We kunnen door de telling vaststellen of er door klimaatverandering meer zuidelijke soorten zijn.” 

De wolfspin en de Spaanse stierspin

Volgens spinnenexpert Sjef van Overdijk is dit het geval. “We hebben een aantal soorten die je nu vaker ziet dan twintig jaar geleden. De valse wolfspin of de Spaanse stierspin bijvoorbeeld. Die kwamen eerst alleen in het Middellandse Zeegebied voor. Het wordt in Nederland steeds warmer en daardoor ook geschikter voor de spinnen.” Volgens Overdijk overleven ze nu ook hier. 

Niet bang zijn voor spinnen in Nederland

Gelukkig hoef je je in Nederland nog geen zorgen te maken dat je gevaar loopt. Noordijk zegt hierover: “Veel mensen vinden spinnen eng, maar dat is echt niet nodig. Er zijn in Nederland geen spinnen waarvoor je bang hoeft te zijn.”

Het wordt vaak gezien als de normaalste zaak van de wereld. Maar wist je dat je spinnen trouwens beter niet kunt doden? Lees hier waarom. 

Bron: RTLNieuws | Beeld: iStock

Must reads 👀