Lifestyle

Zo herken je een toxic relatie en kom je eruit

Relaties horen leuk en fijn te zijn, maar dat is niet altijd het geval. De harsh truth kan soms zijn dat je partner vreemdgaat of jullie in een toxic relatie zitten. Wat is daar nou de beste oplossing voor: run! Wij helpen je om jou toxic relatie te herkennen en 'm te verbeteren (als het nog te redden is) en anders om er zo snel mogelijk uit te komen.

Zo herken je een toxic relatie en kom je eruit

Als jij de volgende dingen herkent is er een grote kans dat dit betekent dat je een ongezonde relatie hebt. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je gelijk de handoek in de ring moet gooien. Het mooiste zou zijn als je samen wilt verbeteren om de relatie gezond te maken. Dat kan met kleine veranderingen al opgelost worden.

Geweld
Break-up! Voor geweld is nooit een excuusje te maken. Al slaat hij een keer en beloofd hij het nooit meer te doen moet jij beter weten. Pak je spullen en omthoudt you're better off alone

Je zit in een constante dip
Je voelt je al wekenlang neerslachtig. Ligt het nou aan die drukke periode op school? Heb je teveel stress? Moet je misschien ongesteld worden? Of ligt het toch aan je relatie. Een relatie hoort jullie samen beter te maken. Jullie horen elkaar aan te vullen. Als er veel stress, ruzie en andere dingen spelen in jullie relatie kan dit ervoor zorgen dat je in een dip komt te zitten. Je hebt bijvoorbeeld slapeloze nachten waarin je veel piekert over jullie toekomst en je afvraagt waar het fout is gegaan. Doordat je zo weinig slaap krijgt ben je de hele dag moe en kun je niks meer hebben. Dan besluit je lover precies nu te klagen over een onnozel dingetje. Niet helpend! Communiceer over je dip en vraag of de ander er ook last van heeft. Maakt het hem amper iets uit en merk je dat het hem niks doet dan weet je ook genoeg.

via GIPHY

Als enige tijd investeren
Een relatie bestaat uit twee personen. Dat kan soms hard werken zijn, maar zolang je veel van elkaar houdt en ervoor wilt werken is er kans op slagen. Natuurlijk zijn er meer bijzaken die meetellen zoals of jullie in elkaars werelden passen, maar dat is nu even bijzaak. Als jij de enige bent die je lover moet voorleggen om uiteten te gaan, een keertje naar de bioscoop te gaan of een avondje spenderen met elkaars familie dan klopt dat niet. Aan een dood paard trekken heeft geen nut. Het is niet jou taak om de ander te overtuigen dat het leuk is om tijd met jou te spenderen en dat jij het waard bent.

Je grenzen vervagen
Jij bent een independent woman, geen enkel persoon kon over jou grenzen gaan, maar sinds je in deze relatie zit is dat anders. Je laat over je grenzen heen lopen. Soms zelfs zonder dat je er zelf erg bij hebt. Zorg dat dit zo snel mogelijk stopt. Als je het in het begin toe laat en na een jaar ineens het roer om gooit zal de ander er niks van begrijpen en had je liever gehad dat je het wat eerder had veranderd toen het je minder hoog zat en de ander zich er makkelijk aan kon aanpassen.

via GIPHY

Ruzie
Een keertje goed botsen is niet erg. Het kan er soms juist voor zorgen dat je dichter naar elkaar toe trekt, maar ruzies horen te vaak voor te komen. Ga samen op zoek naar de oorzaak van jullie ruzies. Heeft een van de twee een onderliggend probleem, irriteert een van de twee zich al een tijdje aan iets of pas je simpelweg gewoon niet goed genoeg bij elkaar. Probeer erover te praten.

Altijd de schuld krijgen
'Nee, het is jou fout.' Grr. Zo'n vervelend zinnetje om tegen je partner te gebruiken. Geen van beide heeft er iets aan in de relatie om naar elkaar te wijzen. Los dit op door eerst naar jezelf te kijken. Zelfreflectie is the key. Vervang het wijzen naar de ander door te wijzen naar jezelf. 'Ik had dit beter kunnen doen.' Ook kun je herformuleren wat de ander jou verwijt door vragen te stellen als 'bedoel je dit?' Als de ander dan nee zegt kun je uitleggen dat je zijn standpunt niet begrijpt en graag meer uitleg wilt. Blijf ook altijd dicht bij jezelf en jou standpunt. Natuurlijk mag je meer schuiven naar je partner als hij dat ook doet, maar zorg dat je sterk in je schoenen staat en bedenk dat hij op dit moment het probleem is en niet jij.

Jaloezie
Het is normaal om een gezonde dosis jaloezie te hebben. Je moet je pas zorgen gaan maken als de jaloezie de overhand neemt. Jaloerse mensen voelen zich vooral onzeker. Als gevolg van hun eigen onzekerheid gaan ze hun partner controleren. Ze willen de ander helemaal voor zichzelf en zijn bang dat die ander hen verlaat. Het idee dat hun partner interesse kan tonen in een ander drives them crazy. Je partner kan door jaloezie dus erg op je huid gaan zitten. Je hebt het gevoel dat je verstikt wordt. Bovendien is elkaar ruimte geven en vertrouwen hebben veel gezonder dat een hevige dosis jaloezie. Een grote fout in de relatie kan zijn als je jaloezie als romantisch beschouwt. 'Als hij jaloers is, dan zal hij wel veel van me houden.' 

via GIPHY

Je lover maakt je onzeker
Dit is heftig. Je lover is iemand die je hoort te overspoelen met comlimentjes. Een simpele 'je ziet er leuk uit vandaag' kan jou dag al maken, maar in plaats daarvan maakt hij je onzeker. Dat is nooit een goed teken. Niemand hoort jou bijvoorbeeld het gevoel te geven dat je niet genoeg bent. Onzekerheid hoeft niet altijd te liggen aan je uiterlijk. Ook kan je lover je onzeker maken als hij een avondje uit is met vrienden. Je weet dat hij een enorme flirt is en hij zijn ex kan treffen in de stad. Over dit soort dingen hoor je open te kunnen praten. Zonder er een drama van te maken. Zo kun je elkaar gerust stellen en weet je wat er in het hoofd van de ander omgaat. 'Schat, ik weet dat mijn ex in de stad is en dat ik een flirt ben, maar ik beloof je dat ik niks zal doen. Ik app je als ik thuis ben.' Poef, alle zorgen zijn weg en je hoeft je daar niet meer onzeker over te voelen.

Verdovende middelen
Hij is niet vies van een jointje of een pilletje. Eens in de zoveel tijd er eentje roken hoeft nog geen groot probleem te zijn, maar wanneer het niet meer recreatief is is de pret eraf. Ten eerste zal je lover hier geld aan uitgeven. Dat betekent dat hij minder geld heeft om leuke dingen met jou te doen, omdat hij het liever aan drugs uitgeeft.

via GIPHY

Je komt hem tot last
Hij valt jou lastig met zijn problemen, maar als jij iets hebt heeft hij smoesjes om eronder uit te komen. Dan is hij bijvoorbeeld druk geweest of is hij moe. Je krijgt het gevoel dat jij er wel altijd voor de ander bent, maar degene er niet is voor jou. Dit kan ervoor zorgen dat je je tot last voelt. Mannen staan dan misschien wel bekend als het geslacht wat slecht luistert, maar hij hoort wel dezelfde energie te geven die jij ook in hem stopt.

Je sluit je af
De wereld om je heen vervaagt een beetje. Als je elkaar leuk vindt is het logisch dat je veel tijd met elkaar wilt spenderen en dat je daardoor soms anderen in je omgeving vergeet, maar als het op een negatieve manier is waardoor je weggetrokken wordt van je familie en vrienden.

Je doet dingen die niet bij je passen
"Golfen? Daar had je toch een hekel aan?" Het is lastig voor jou omgeving om je te zien veranderen sinds je in een relatie zit. Het is logisch dat je als mens veranderd, maar om af te wijken van je kern is ook niet goed.

via GIPHY

Loskomen uit een toxic relatie kan lastiger zijn dat je denkt. Vaak houd je er ook littekens aan over. Ook kan het problemen opleveren in je toekomstige relaties. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit vertrouwingsproblemen of bindingsangst. Belangrijk is dus dat je zo snel mogelijk uit je relatie komt als die slecht voor je is om zo min mogelijk schade over te houden. We wish you luck.

Beeld: Istock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved