Beauty

Make-up kwasten: grote reiniging

Je hebt vast weleens gehoord dat het heel belangrijk is om je make-upkwasten regelmatig goed te reinigen. Dit doe je natuurlijk niet met make-up remover, maar met speciale reiniger. Hier lees je hoe je dit het best kunt doen, ook budgetwise!

Sommige meiden gebruiken hun kwasten iedere dag. Dan is het zeker geen onverstandig plan om ze regelmatig van een schoonmaakbeurtje te voorzien. Goede kwasten bevatten ‘echte’ haren (van bijvoorbeeld geiten) en deze worden vies. Je hoofdhaar was je ook, dus waarom je kwasten niet? Hierom wel: omdat de make-up zich ophoopt in je kwast. Door vettigheid van je huid en huidschilfertjes die in en tussen de haren gaan zitten, krijgt make-up een nog betere kans om zich om het haartje te nestelen. Dit kan een aardige bacteriebron worden (zeker wanneer je ook je vriendinnen soms van een look voorziet) en dat heeft ook weer invloed op puistjes.

kwastenreinigen

Hoe vaak je ze wast verschilt. Dit kun je zelf het beste inschatten. Over het algemeen wordt aangeraden om dit één keer per week te doen, maar met eens in de maand is er ook geen man overboord. Heb je een week geen tijd voor je kwasten? Doe dan een beetje kwastenreiniger op een tissue en neem daar je kwasten mee af. Je zult zien dat er dan heel wat vuil vanaf komt.

Hoe was je ze?

Je kunt een beetje de volgorde aanhouden die je ook voor het wassen van je haar gebruikt.

kwastenreinigen

Je maakt eerst de kwasten nat met (lauw)warm water.

kwastenreinigen

Vervolgens breng je een beetje reiniger op je hand aan en daar ga je met de kwast doorheen en je masseert het goed in de haartjes.

kwastenreinigen

Vervolgens kun je de shampoo even laten intrekken, maar je kunt het ook uitspoelen. Komt er nog steeds veel viezigheid van je kwast af? Was hem dan gewoon nog een keertje.

Je kunt hiervoor de volgende speciale kwastenreinigers gebruiken:

kwastenreiniger

MAC Brushcleanser, ongeveer 10 euro.

Reinigt en verzorgt je kwasten en zorgt voor een kortere droogtijd. Deze kan ook op een tissue gebruikt worden voor een snelle reiniging tussendoor.

kwastenreinigerproduct2

Sephora Purifying Brush Shampoo

Deze kost ongeveer 15 euro.

Bevat een antibacteriële formule en houdt je kwasten zacht en in conditie. Voor wekelijks gebruik.

make-upkwastenreinigen

Make-up kwastenreiniger, Mineralogie, € 19,95

Deze ruikt heerlijk naar vanille! De reiniger is uit natuurlijke ingrediënten samengesteld en verwijdert oliën en makeup resten op een zachte, effectieve wijze.

Of kiezen voor een budgetoplossing!
- Je eigen shampoo. Kies hiervoor wel voor een shampoo voor bijvoorbeeld de gevoelige hoofdhuid of zonder parfum. Je kwasten zijn kwetsbaar en een sterke  geur aan je kwasten is ook niet wat je wilt.
- Babyshampoo. Reinigt je kwasten goed, maar doodt geen bacteriën.
- Afwasmiddel. Het ontvet je kwasten en doodt bacteriën, maar kan je haren ook uitdrogen.
- De methode van beautyblogger Michelle Phan is eigenlijk de beste en goedkoopste methode. Je doet een beetje afwasmiddel en olijfolie op een bord. Je haalt je kwast er goed doorheen en wrijft hem daarna over de palm van je hand. Zo drogen de haren van je kwast niet uit én worden alle bacteriën gedood. Daarna was je ze uit onder de kraan, net zo lang tot het water helder is.

Wil je meer budgettips over beauty? Ga naar de Girlscene tip-pagina op B.O.E.G., deze staat boordevol met handy tips en wijze woorden van Girlscene-lezeressen. Naast beauty on a budget, ook heel veel tips over het besparen op kleding. Van mode tot bijbaantjes en een serieuze carrière switch tot cosmetica!

kwastenreinigen

Last but not least...
Drogen is heel erg belangrijk bij het reinigen. Je moet de kwasten eerst goed uitknijpen in een handdoek. Vervolgens kun je dat ook doen met een tissue. Leg ze te drogen op een plek waar ze kunnen ventileren. Bijvoorbeeld op de badrand. Zorg daarbij dat de haren de badrand niet raken. Let op: laat je kwasten niet met de haren omhoog drogen, zo kan het water uit de kwasten in de huls lopen, waardoor de lijm oplost of het hout van je kwast verdikt.

Was jij je kwasten vaak?

Door Esmée

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved