Lifestyle

Een studentenkamer vinden? Dit zijn een aantal handige tips voor jouw zoektocht

Yay! Je bent aangenomen bij de studie die je graag wilt gaan volgen en het avontuur kan nu écht beginnen. Nou ja, bijna dan. Het enige wat je nog moet doen is een studentenkamer vinden. Helaas zijn er met jou nog duizenden studenten die een kamer zoeken en wordt een studentenkamer vinden er niet echt makkelijker van… Wil jij een studentenkamer vinden voor aankomend studiejaar? Dan zijn dit een aantal handige tips voor jouw zoektocht.

Een studentenkamer vinden? 🔍️ Schrijf je in bij woningcorporaties voor studenten
Wat erg slim is om te doen, is je inschrijven bij woningcorporaties voor studenten. Iedere studentenstad heeft wel een of meerdere organisatie(s). Deze organisaties bieden woningen aan voor studenten, en gebruiken hiervoor wachtlijsten. Hoe langer je op de wachtlijst staat, hoe groter de kans is dat je in aanmerking komt voor een kamer. Eigenlijk kun je je dus het beste al vroeg inschrijven bij een organisatie.

Een studentenkamer vinden? 🔍️ Word lid van groepen op Facebook
Er worden veel studentenkamers aangeboden op platforms als Facebook. Zoek even uit of er groepen zijn voor kamers in de stad waarin jij een kamer zoekt, en meld je aan. Dagelijks komen er tal van berichten voorbij, waarin studentenhuizen oproepjes doen voor een nieuwe huisgenoot. Het fijne hiervan is dat je niet te maken hebt met een wachtlijst, dus de kans misschien groter is dat je uitgenodigd wordt voor een hospiteeravond. De kunst is dus om zo origineel mogelijk te zijn in je ‘sollicitatie’mail en een verpletterende eerste indruk te maken.

Een studentenkamer vinden? 🔍️ Plaats een oproepje
Sociale media is onmisbaar bij een studentenkamer vinden, dus maak hier gebruik van. Plaats een oproepje waarin je beschrijft wat je precies zoekt. Dus: in welke stad, voor welk bedrag, voorkeur voor een locatie en de maximale prijs die je wilt betalen voor een kamer. Nu maar hopen dat zoveel mensen je oproepje delen en een studentenkamer vinden via deze weg gaat lukken.
Een studentenkamer vinden? 🔍️ Mond tot mond netwerken
Sociale media is handig, maar je kunt natuurlijk ook nog in het ‘echt’ netwerken. Laat mensen weten dat je een kamer zoekt wanneer je met ze in gesprek bent, in de hoop dat ze misschien een plekje voor je weten. Op die manier zullen mensen als eerste aan jou denken wanneer ze horen dat er een studentenkamer vrij is gekomen.

Een studentenkamer vinden? 🔍️ Wees niet té kritisch
Veel studenten willen een studentenkamer vinden, dus het is belangrijk dat je niet té kritisch bent. Je mag natuurlijk eisen hebben, maar hoe meer eisen je hebt: hoe moeilijker de zoektocht wordt. Wees vooral realistisch. Als je een grote kamer wilt, zul je bijvoorbeeld meer budget moeten hebben. En als je budget niet zo breed is, dan moet je dus niet gaan zoeken naar een onmogelijk grote kamer, midden in het centrum. Houd hier rekening mee en probeer waar nodig misschien een compensatie te vinden.

Een studentenkamer vinden? 🔍️ Reageer snel
Als je kamer voorbij ziet komen, moet je snel reageren. Denk niet ‘dat doe ik vanavond wel’, want de kans is groot dat de kamer die avond al weg is. Zorg er dus voor dat je alvast een mailtje klaar hebt staan waarin je jezelf kunt voorstellen, en stuur deze mail zodra je het oproepje ziet (en geïnteresseerd bent, natuurlijk). De kans dat je uitgenodigd wordt is hierdoor groter, en een studentenkamer vinden dus ook.

Een studentenkamer vinden? 🔍️ Pas op
Er worden ontzettend veel studentenkamers aangeboden. Helaas weet je niet wie er achter het beeldscherm zit, en weet je dus ook nog niet met wie je te maken hebt. Houd goed in de gaten of de advertentie realistisch is. Dus: wordt er te veel huur gevraagd? Dan heb je misschien te maken met een ‘huisjesmelker’. Let dus goed op voordat je op een advertentie reageert. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een kamer die er prachtig uitziet, en maar 100 euro per maand kost. Je kunt je dan voorstellen dat de advertentie niet helemaal zuiver is.

Beeld: iStock 

Must reads 👀