Wat voor jas bij welk figuur?

Fashion door Redactie

We hadden al kledingtips voor de goede jeans, tas, shirts en badkleding per figuur. Dit keer: wat voor jas bij welk figuur?

Als je wat voller bent

Trenchcoats zijn super, vooral die met een mooie tailleband of riem. Kies voor een simpele jas zonder al te veel opsmuk, prints, ruches et cetera. Vermijd grote zakken aan de zijkant, hooggesloten kragen of jassen met een ballon-effect aan de onderkant of grote pofmouwen. Wat betreft knopen staat één rij (niet al te kleine) knopen jou het mooist.

Als je wat kleiner bent

Ga voor een jas die net boven of op je knie valt of juist een lekker kort jackje. Vermijd absoluut hele lange jassen die (ver) over je knie komen, dan krijg je het effect “daar gaat de jas met het meisje” in plaats van andersom. Driekwart mouwen maken je optisch langer. Ook een tip: een jas met een verhoogde taille (vlak onder je borsten) of daar een tailleriem, deze geven je meer lengte.

Als je lang bent

Eigenlijk kun jij bijna elk type jas goed 'hebben'! Getailleerde jassen staan jou mooi, net als jassen met een drukke print: zoals ruitjes. Grote kragen zien er ook prachtig uit bij jouw figuur. Als je wat meer 'body' wil, kies dan voor een jas met een (brede) tailleriem. Zowel een dubbele als enkele rij knopen staan je goed, maar ook een rits kan prima. Enne, nogal logisch: jij hebt een van de weinige figuren waarbij een hele lange jas geweldig staat!

Als je smalle schouders hebt

De trend van dit moment – schoudervullingen en opvallende schouderpartijen – zijn helemaal goed voor jou. Ook de military coats met knopen op de schouders passen erg goed bij jouw figuur. Het lijkt een logische tip, maar kies geen jassen met afhangende schouders zonder belijningen. Een ‘strakgevormde’ jas met duidelijke naden staat jou het best. Ook double-breasted jassen, dus met een dubbele rij knopen, zijn perfect.

Als je bredere schouders hebt

Dit is het tegenovergestelde van de vorige tip. Ga voor lekker losse jassen zonder al te strakke vormen. Ga voor een lengte op je heupen of ietsje langer. Ga absoluut niet voor een dubbele rij knopen of een hooggesloten kraag. En natuurlijk: geen schoudervullingen!

Als je een jongensachtig figuur hebt (klein, smal en weinig rondingen)

Jassen met een verhoogde taille en knopen die erg hoog zitten zijn heel mooi voor jou. Grote knopen en grote, opvallende jaszakken doen het ook goed. Kies nooit voor een hele grote jas; ga juist voor een getailleerde variant die je figuur volgt. Tot slot: een kort jasje of eentje tot boven je knie is het mooiste.

Als je kleine borsten hebt

Accentueer je vrouwelijkheid en kies een jas die je taille benadrukt. Een tailleriem en mooie knopen werken daar heel goed bij. Vermijd jassen die heel vierkant ogen, deze geven je al gauw een grover en mannelijkere vorm. Een breed revers (de omslag voor op de jas) is mooi voor jou.

Als je grotere borsten hebt

Kies voor een enkele rij knopen of helemaal geen knopen. Hoe meer opsmuk aan de voorkant (knopen, ruches, vele ritsen) hoe groter je boezem lijkt. Een jas die aan de voorkant een V-hals heeft is supermooi. Blazer-achtige jassen staan jou ook top. Vermijd hooggesloten kragen en borstzakjes.  En tot slot: kies voor smalle mouwen zonder pof-effect.