Food

Dit is waarom je boos bent als je honger hebt

Ooit wel eens uit je slof geschoten om eigenlijk helemaal niks en er daarna achter komen dat je gewoon toe was aan een goed vullende maaltijd? Je bent niet de enige. Maar hoe komt het dat je angry wordt als je hungry bent?

Is hangry zijn echt een ding?
Dat is het zeker. Als iemand eens tegen je zegt dat je niet zo moet mopperen of aanstellen, kun je zeggen dat je er niks tegen kunt doen. Ben jij iemand die regelmatig hangry is? Dan herken je deze situaties sowieso.

Waarom word je hangry?
Een van de redenen dat je chagrijnig of boos wordt als je honger hebt, komt door een natuurlijke reactie van je hersenen op een lege maag. In je hersenen zitten namelijk bepaalde neuronen die vertellen wanneer je moet eten. Als je hier niet naar luistert, activeren er andere hersengebieden die je stemming bepalen. Wanneer je het eten blijft uitstellen, worden je hersenen steeds ongeduldiger en negatiever. Hierdoor gaan je hersenen je steeds meer pushen om iets te eten, met het gevolg dat je stemming in deze negativiteit meegaat.

via GIPHY

Hangry door een glucose tekort
Een andere mogelijkheid is een tekort aan glucose, ook wel bloedsuiker genoemd. Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose dat als brandstof werkt voor de bovenkamer. Waneer je hier een tekort van hebt in het lichaam, gaan je hersenen op overlevingsmodus. Dit klinkt heftiger dan het is, maar minder belangrijke functies, bijvoorbeeld zelfbeheersing, zetten je hersenen dan op een laagpitje. Normaal gesproken kan je een gevatte opmerking wel hebben, maar als je hangry bent, bijt je meteen terug.

Bij een glucosetekort maakt je lichaam ook nog eens stresshormonen aan die het glucoseaanmaak bevorderen. Door een lege maag raak je dus gestrest en ben je snel geïrriteerd. 

Zo voorkom je hangry zijn
Honger verhelpen is gelukkig niet zo heel moeilijk, maar je moet hiervoor wel de juiste aanpak hanteren. Om je hangry mood zoveel mogelijk te vermijden is het daarom belangrijk om iedere dag op dezelfde tijdstippen te eten of wanneer je je honger voelt opkomen iets kleins eet. Om zo lang mogelijk gevuld te blijven en energiek te zijn, is het verstandig om eiwit- en vezelrijke producten te eten. Met de juiste voedingsmiddelen ben je de hele dag door happy en goed te handelen ;-). 
Bron: gezondheidsnet.nl, want.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀