Lifestyle

Stoppen met nagelbijten? Zó doe je dat

Het liefst wil je mooie, lange nagels met een wit randje, maar helaas: jij kunt maar niet stoppen met nagelbijten. Als jij een nagelbijter bent, dan heb je waarschijnlijk al eens geprobeerd om ermee te stoppen, en weet je ongetwijfeld ook hoe moeilijk dit is. Stoppen met nagelbijten wil jou maar niet lukken… Let goed op: met deze tips kan ook jij stoppen met nagelbijten.

Stoppen met nagelbijten: vraag je omgeving om hulp
Waarschijnlijk heb jij het zelf helemaal niet door wanneer je op je nagels bijt, maar je omgeving wel. Probeer hier gebruik van te maken. Vraag aan je vader, moeder, broer, zus, of vriendinnen of ze jou er op kunnen wijzen wanneer je op je nagels bijt. Zo word je steeds gewaarschuwd, en zul je uiteindelijk eerder uit jezelf stoppen.

Stoppen met nagelbijten: laat acryl- of gelnagels zetten
Stoppen met nagelbijten wordt een stuk makkelijker als je niet op je nagels kunt bijten. Als je acryl- of gelnagels laat zetten zul je minder snel nagelbijten. De nagels zijn hard, dus nagelbijten wordt moeilijker (of zelfs onmogelijk), de nagels zien er mooi en verzorgd uit én je betaalt best wat geld voor de mooie nagels. Zonde om ze kapot te bijten, toch?

Stoppen met nagelbijten: pleisters op je nagels
Als je thuis bent, kun je pleisters op je nagels plakken. Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt wel echt: je kunt niet met je tanden bij je nagels. Je kunt er ook voor kiezen om de pleisters in het openbaar op je nagels te houden, zodat je je hier misschien een beetje voor gaat schamen: ook dit kan je helpen met stoppen met nagelbijten.
Stoppen met nagelbijten: zoek vervangende afleiding
Probeer uit te zoeken wanneer je gaat nagelbijten, en zorg voor afleiding. Veel mensen bijten op hun nagels omdat ze stress hebben. Doe jij dit ook? Zorg er dan voor dat je altijd een gummetje bij de hand hebt, of een stressballetje bijvoorbeeld. Zo heb je altijd iets om mee bezig te zijn, zodat je niet meer bezig bent met nagelbijten.

Stoppen met nagelbijten: doe kauwgom in je mond
Als je op kauwgom kauwt, dan kun je niet op je nagels kauwen. Zo simpel is het. Doe daarom kauwgom of snoepjes in je mond bij stressvolle momenten.

Stoppen met nagelbijten: gebruik speciale lak tegen nagelbijten
Als de bovenstaande tips niet helpen, kun je ook nog speciale lak tegen nagelbijten proberen. Je koopt deze lak bij de apotheek en bij verschillende drogisterijen. De lak heeft een smerige, chemische smaak. Wanneer je je nagel in je mond hebt zul je deze smaak dus proeven, en dit schrikt je af. Je wilt deze smaak niet in je mond, dus uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je gaat stoppen met nagelbijten.

Stoppen met nagelbijten: beloon jezelf
Als jij gewend bent om op je nagels te bijten, is stoppen met nagelbijten een echte overwinning. Het is hartstikke lastig, namelijk. Je mag jezelf daarom best belonen. Spreek met jezelf af dat je die ene leuke broek of dat leuke spel mag kopen, wanneer je een bepaald aantal dagen kon stoppen met nagelbijten. Dit motiveert, omdat je een beloning krijgt als het lukt, en daardoor kun je het misschien ook wel een stuk langer volhouden.

Beeld: iStock