Lifestyle

Vind jij de regen ook altijd zo lekker ruiken? Hier komt de geur vandaan

Het is al een tijdje droog geweest buiten. Wanneer jij buiten loopt en het begint te regenen, ruik je een bekende geur die alsmaar terugkomt als het regent. Je vindt het lekker ruiken en vraagt je af hoe de geur ontstaat. Wees gerust, want wij vertellen je eindelijk hoe dit zit!

Petrichor: de geur van regen

Ben jij altijd al benieuwd hoe deze regengeur heet en waar het vandaan komt? Je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige. De regengeur heeft een naam. Het heet petrichor. De woorden komen van de Griekse woorden: petra en ichor. Petra betekent steen en ichor staat voor het bloed van de goden in de Griekse mythologie.

Regen mengt zich met stofjes 

Dan zou je denken dat dat het is. Maar er gaat nog een heel proces aan vooraf. De geur ontstaat namelijk wanneer regen zich mengt met stofjes. Er zijn bijvoorbeeld planten stoffen afgeven in een droge periode. Deze stofjes klampen zich dan daarna aan de grond. Als er dan eindelijk een regenbui aankomt, dan komen er kleine luchtbelletjes vanuit de grond omhoog. Deze kunnen openbarsten en daardoor komen de stofjes in de lucht terecht. Dit adem jij in en noem je petrichor.

De geur van regen zelf maken

Heeft het een lange tijd niet geregend en mis je petrichor? Daar kan je zelf ook iets aan doen. Over dingen doen tijdens quarantaine gesproken. Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar: “Als je verlangt naar de geur van petrichor, kan je zelf ook de geur maken door een emmer water over de stenen gooien, of de tuin sproeien. Ook je plantjes worden hier blij van. Hoe natter het is, en hoe droger en hoe groter het oppervlak, des te meer je de geur van een zomerse bui ruikt.”

De lekkere geur van regen

Waarom we de geur zo lekker vinden? Geurexpert Tanja Deurloo: “Omdat geur en emotie aan elkaar gekoppeld is. Je maakt onbewust herinneringen aan een geur. Als het zo lang dor is, wil je graag regen. Daar word je dan blij van.”

Bron: RTLNieuws, KNMI.nl | Beeld: iStock