Transpireren

Beauty door Redactie

Transpireren is de normaalste zaak van de wereld. Door de transpireren raakt het lichaam via miljoenen zweetkliertjes vocht kwijt. Dit vocht komt op de huid terecht en daar verdampt het.

Op deze manier zorgt het lichaam bij warmte of grote inspanning voor een ideale lichaamstemperatuur. Ook als het koud is heeft de huid een barometerfunctie: dan sluit zij de poriën waardoor de warme 'binnenshuis' blijft. Transpireren en transpiratievocht horen er dus gewoon bij. dan een deodorant gebruiken? Transpiratievocht is van nature geurloos, maar kan onaangenaam worden als het in contact komt met bacteriën zoals die zich voordoen op de huid of in kleding. Daarom is een goede hygiëne van groot belang als je transpiratiegeurtjes wil voorkomen.

Als je je dagelijks wast en schone kleding draagt, is er niets aan de hand. Wil je het transpiratievocht tegengaan, dan bieden bepaalde deo’s (in dit geval vaak anti-perspirant genoemd) een uitkomst. Met ingrediënten als zinkpasta of aluminiumchloride wordt bij het gebruik van een anti-transpirant de zweetkliertjes vernauwd en zodoende de productie afgeremd. Een 'gewone' deodorant heeft niet als doel de zweetproductie te beïnvloeden, maar maskeert mogelijke transpiratiegeurtjes door middel van een andere, bloemige, fruitige of geheel neutrale geur. Een deo blijft niet 24 uur werkzaam. Maar er zijn er bij die langer dan 14 uur voor je blijven werken. Lang genoeg dus om je van 's morgens vroeg tot ’s avonds laat 'okselfris' te voelen.

Deo tips :

Last van transpiratiegeurtjes in blouse of shirt? Even 'bijspuiten' met deo heeft geen zin als je kleding al bevuild is. Alleen op een schone huid heeft een deo effect.

Onthaar je oksels als je okselfris wil zijn. Ook okselhaar is een broeinest van en voor bacteriën. Op een schone, gladde huid krijgen die -en dus ook transpiratieluchtjes- minder kans.

Gebruik na het ontharen een deodorant zonder alcohol. Anders staat je huid in brand !

Een roller gaat langer mee dan een spray. Maar een spray kun je eventueel met je partner delen.