Food

Op deze 7 verschillende manieren kun jij een ei klaarmaken

Wie is er ook zo’n egg-lover en kan een hele doos eieren opmaken in een week? Eieren kan je op veel verschillende manieren bereiden. Wil jij weten welke manieren? Lees dan snel verder en misschien word jij wel The Egg Chef.

Ei bakken

♥ Spiegelei
Een spiegelei is een ei dat je stuk tikt en voorzichtig in de pan legt. Doe dit heel voorzichtig, want de eidooier moet heel blijven. Bak het ei in de pan totdat je denkt dat hij klaar. Sommigen vinden het lekkerder als het een zacht ei is en sommigen juist als het ei een beetje doorgebakken is. Een spiegelei wordt ook wel een ‘sunny side up’ genoemd en als je ze aan beide kanten bakt, dan is het een ‘sunny side down’ ei.

♥ Omelet
Bij een omelet tik je de eieren stuk in een grote bak. Je mixt deze eieren totdat het een geheel is en de eidooier helemaal stuk is. Je kan dan nog melk toevoegen en andere ingrediënten, zoals bosui en cherrytomaat. Dit alles roer je door elkaar en doe je in de pan. Een omelet heeft dan ook de looks van een pannenkoek. Als de onderkant goed is draai je de omelet nog een keer om en dan kan je lekker gaan smullen!

♥ Roerei
Een roerei lijkt erg op een omelet. Het enige grote verschil is dat je het ei continue blijft roeren in de pan, waardoor het kleine stukjes worden. Bij een omelet is het één geheel en lijkt het dus meer op een pannenkoek.

Ei koken

♥ Hard gekookt
Een hard gekookt ei is makkelijk om te maken. Je zet een steelpan op het vuur en wacht totdat het water kookt. Als het water eenmaal kookt kan je de eieren in de pan doen en zet je de wekker op acht minuten. Zorg dat je de eieren goed laat afkoelen in koud water, dan gaat het pellen veel makkelijker.

♥ Zacht gekookt
Bij een zachtgekookt ei werkt het eigenlijk precies hetzelfde, je doet dan in plaats van acht minuten, maar zes minuten. Hierdoor is het eigeel nog lekker zacht. Vergeet ook de zachtgekookte eieren niet in het koude water te doen om het pellen makkelijker te maken.

♥ Gevulde eieren
Om een gevuld ei te maken moet je eerst een gekookt ei hebben en dan het liefst hard gekookt. Als je deze dan gekookt hebt kan je ze pellen en snij je ze verticaal door. Vervolgens haal je het eigeel eruit en prak je deze helemaal fijn. Voeg dan wat mayonaise, ketchup, paprikapoeder, peper en zout toe en mix dit tot een geheel. Je hebt dan vervolgens een soort sausje en die doe je terug in het eitje, op de plek waar het eigeel eerst ook zat. Als finishing touch kan je nog een klein plukje peterselie erop leggen.

♥ Pocheren
Een ei pocheren is waarschijnlijk de moeilijkste manier om een ei te bereiden. Bij een gepocheerd ei blijft zowel het eiwit als het eigeel zacht. Je zet een steelpannetje op het vuur en laat het water koken. Zodra er kleine bubbeltjes komen kan je met een lepel flink gaan roeren in de pan. Zorg ervoor dat er een draaikolk komt, want zo blijft het ei een geheel. Als de draaikolk er eenmaal is tik je het ei stuk in het midden van de pan (dus in de draaikolk). Zet dan een wekker. Drie minuten voor een zacht ei en vijf minuten voor een hard ei. Haal dan vervolgens het ei eruit en laat deze even rusten op een schone theedoek of keukenpapier.

Bron: Smulweb.nl, blijtijds.nl, 24kitchen.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀